Lagra dina semesterbilder i molnet - Dropbox, iCloud och Google Drive

July 14, 2020

I detta inlägg kommer vi gå igenom hur du bör lagra dina semesterbilder både för att de inte ska ta upp allt utrymme på telefonen, men också för att inte riskera att de försvinner.

I din iPhone kan du ställa in hur du vill föra över dina bilder och videor till iCloud, så kommer du åt det från alla dina enheter.

Det går såklart att föra över dina bilder till datorn eller en extern hårddisk vid semesterns slut. Risken däremot att de försvinner under semestern (om telefonen tappas bort eller går sönder) är stor. Den absolut smidigaste lösningen för att hålla sina bilder säkra är därmed någon slags molntjänst.

Vad är molnlagring?

Molntjänsten är handlar om en dator långt borta. De stora företagen bakom molntjänsterna (Apple, Microsoft m.fl.) har en stor serverhall där de kan förvara dina bilder och dokument. Genom att göra detta kan du komma åt dina bilder och dokument vart du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Ofta så får du lagra upp till 5GB gratis i de här tjänsterna. Sedan kan du köpa till utrymme vilket ofta endast kostar några kronor. Ingen annan än du kommer åt dina filer då du skyddar dem med hjälp av ett personligt användarnamn och lösenord. Därför är det otroligt viktigt att ha ett starkt lösenord (se våra bästa tips här).

Finns det några begränsningar med molnlagring?

Har man ingen internetuppkoppling kommer man inte åt sina filer. Men allt fler molntjänster har offline-funktion, så att man sparar en version som inte kräver internetuppkoppling. En annan begränsning kan vara enheter eller servrar som inte överför så snabbt. Eller så är uppkopplingen dålig. Då kan det ta tid att hämta filen. Därför är det bra att testa olika gratis-moln och se vilken som funkar bäst.

Ibland kan nedladdningen av en fil hänga sig. Men då brukar det räcka med att logga ut ur molnet och sen logga in igen efter en stund. Så begränsningarna brukar väga upp fördelarna med hur smidigt och portabelt hela lagringen fungerar. Och som sagt, pröva gärna olika moln, för att se vilket som passar dig bäst.

Vilka funktioner har molntjänster?

Många av de tjänster som finns på marknaden har inställningar som gör att dina bilder laddas upp automatiskt varje gång du är ansluten till ett WiFi. Du kan också välja att lagra alla högupplösta bilder i molnet och en kopia med lägre upplösning på telefonen. Dessutom kan du manuellt föra över dokument till molnet om det är något speciellt du vill förvara där.

Fördelen med att använda sig av en molntjänst är att du inte bara kommer åt dina bilder på telefonen. I och med att de ligger i molnet kan du komma åt dem från din dator, läsplatta eller på jobbet. Det tar bort det extrasteget att manuellt föra över bilderna till datorn.

Vilken tjänst ska jag använda mig av?

Det finns flera olika molntjänster som alla är väldigt bra och pålitliga. Du bör dock alltid använda dig av en tjänst från ett välkänt företag, som exempelvis Apple, Google, Microsoft etc. De större företagen satsar mycket på säkerhet och du kan vara säker på att dina dokument är i tryggt förvar. De tre största molntjänster som fungerar bra och som du kan känna dig säker med att använda:

Apple iCloud

Perfekt för dig med Apple produkter. Läs mer här.

Dropbox

Har blivit som en standard för sådana här molntjänster då de var så tidigt ute. Läs mer här.

Google Drive

Perfekt för företaget, enkelt att dela dokument mellan varandra och det finns också inbyggda kontorsprogram. Läs mer här.

Väljer du mellan Apple iCloud eller Google Drive? Läs vårt inlägg var vi jämför molntjänsterna här.

Tycker du att det är krångligt att veta vilket program som passar dig bäst? Hör av dig till oss på TechBuddy så kan vi hjälpa dig att välja ett program, sätta upp det och ställa in inställningarna utefter dina behov.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!