Dator & Tillbehör

Upplever du problem med din dator? En MacBook som inte startar?  Kanske har du köpt en ny Lenovo dator och vill ha hjälp med att installera den? Krångel med datorn är inte roligt och vi vill göra allt vi kan för att du ska slippa uppleva det. Vi hjälper dig med det mesta gällande datorer, tex:

       Koppla ihop din dator och skrivare trådlöst
       Rensa gamla och onödiga filer
       Göra backup på värdefulla filer i din dator
       Installera nyinköpt dator
       Installera skrivare
       Support på dator
       Uppdatera mjukvara

BOKA EN BUDDY

Mer om datorer & tillbehör

Långsam dator

Många har säkert varit bekanta med att ens dator är blixtsnabb när man precis har köpt den och sedan gradvis blivit långsammare med åren tills man tappar tålamodet när internet ska ladda. Då finns det några olika sätt att gå tillväga för att lösa just detta.

       De generella lösningen på detta problem är att avinstallera onödiga program som du  inte använder dig av. Program brukar vara ganska stora och tar upp mycket minne från datorn. Det kan leda till att datorn blir seg och inte fungerar som det ska.

       Andra lösningen är att stänga ner alla program som du inte använder dig av. Ofta brukar man ha alla sina program igång i bakgrunden. Genom att avsluta alla dessa kommer de inte ta upp resurser i datorn och datorn kan koncentrera sig på just det du vill utföra.

       Tredje lösningen är att fabriksåterställa hela datorn. Det gör att datorn kommer återgå till det läge som den var när du köpte datorn och då också rensa ut gamla program och filer som bara är onödigt. Viktigt att komma ihåg om du ska göra detta är att allt som du har på datorn kommer försvinna. Alltså behöver du göra en backup på de program och filer du vill spara. Det kan du göra via molntjänster eller fysiska hårddiskar.

Anledningen till att man vill stänga ner program eller avinstallera program är för att öka datorns prestanda då program tar plats i arbetsminnet. De ska ta plats men arbetsminnet har en gräns på hur mycket som kan vara aktivt samtidigt. Överstiger man den gränsen måste arbetsminnet få hjälp av hårddisken, vilket gör att datorn blir långsammare.

Dålig batteritid på datorn

Den generella lösningen för att förlänga batteritiden är att sätta igång energisparläget på datorn och sänka ljusstyrkan något. Anledningen till det är att datorn klarar sig med minimal prestanda för att t.ex arbeta i Word eller lyssna på musik. Skärmen tar väldigt mycket batteri vid full ljusstyrka och därför kan det vara en bra idé att sänka den något för att förlänga batteritiden.

Datorn stänger av sig

Att datorn stänger av sig helt plötsligt kan vara väldigt allvarliga fel. Samma sak om du har en dator som inte startar. Om detta händer är det högst rekommenderad att du sparar alla dina viktiga filer på ett USB minne och skickar sedan tillbaka datorn till din återförsäljare om din försäkring eller garanti fortfarande gäller. Det är svårt att säga generellt vad det beror på. Det bästa är att lämna in den eller boka en TechBuddy för att få professionell rådgivning kring vad det kan vara som orsakar problemet.

Köpa en ny dator

Funderar du på att köpa en ny dator? Syftet med att köpa en ny dator kan vara att man vill uppgradera sig. Man kanske vill ha mer lagring, bättre prestanda eller portabilitet. Det finns alltid en dator för dig. Dock finns det otroligt många olika typer av datorer i olika prisklasser. För att vara säker på att du får en dator till ett rimligt pris utifrån vad du efterfrågar är det viktigt att du vet vad just du kräver av din nya dator. Känns det som en djungel är du alltid välkommen att vända dig till oss på TechBuddy.