Säkerhet & Backup

Att känna dig säker när du använder dina teknikprylar är A och O. Därför är det viktigt att ha koll på hur du ska bete dig i olika situationer när du surfar runt på nätet. Att du även har backat upp alla viktiga bilder och filer är nödvändigt för att aldrig riskera att förlora dem. Känner du dig osäker på hur du på bästa sätt går tillväga för att säkra allt detta? Då finns vi självklart där för dig. Några saker vi kan hjälpa dig med:

       Hjälpa dig ladda ner och gå igenom BankID
       Rensa en virusinfekterad dator
       Ge support på en MacBook som inte fungerar
       Hjälp med säkerhetskopiering som inte fungerar
       Säkerhetsgenomgång
       Sätta upp en backup-lösning för alla dina filer
       Installera säkerhetsprogram så som McAfee eller F-Secure

BOKA EN BUDDY

Det spelar ingen roll vilket märke du har! Vi hjälper dig med din teknik oavsett märke och modell.

Mer om TV & Media

Vad är ett virus?

Ett datavirus är ett litet program som är utformat för att sprida sig till andra program. När du kör det berörda programmet kommer också koden för viruset att köras. Den koden kan göra i princip vad som helst, oftast är det inget trevligt. De som skapar dessa virus kan vara ute efter att skada din dator och ta känsliga uppgifter från dig.

Virusprogram

Hur gör man då för att förhindra att få virus? Behöver man verkligen ha ett virusprogram? Det har länge pratats om att Macanvändare inte behöver något virusprogram då en Macdator inte kan få virus. Stämmer det verkligen? Det handlar egentligen om att de som skapar virus inte har gjort det till Macdatorer då den största majoriteten av världens befolkning som äger en dator äger en PC. Virus för Macdatorer kommer dock självklart öka ju fler som äger en.

För att vara på den säkra sidan bör alla som äger en dator även ha ett virusskydd installerat. Programmet kommer då att försöka reparera de skador som uppstått eller ta bort det infekterade programmet helt och hållet. Att enbart förlita sig på ett virusskydd är inte att rekommendera. Det är viktigt att du också har koll på hur du faktiskt ska bete när du är ute på nätet och är kritisk till olika sidor innan du laddar hem något. Känner du att du inte har tillräckligt bra koll finns alltid våra TechBuddies som är experter på ämnet och mer än gärna kommer hem och utbildar dig.

Bluffmail

Det finns mycket bluffmail som cirkulerar på nätet, och de kommer ofta i olika vågor. Ofta handlar det om mail som liknar mail från skatteverket, din bank eller polisen. Antingen vill de att du ska ladda ner någon fil (som då är infekterad) eller att du ska klicka dig vidare och skriva in dina personliga uppgifter någonstans. Det kan vara extremt svårt att se skillnad på bluffmail och autentiska mail då utseendet ofta är i princip identiskt. Följ dessa regler för att minska risken att bli drabbad:

1. Öppna aldrig bifogade filer om det inte är en avsändare du litar på.
2. Lämna aldrig ut personliga eller känsliga uppgifter via mail.
3. Myndigheter ber aldrig om dina uppgifter i mail.
4. Är du osäker? Googla och ring alltid upp avsändaren för att dubbelkolla.

Backup

Att ha en fungerande backup på din dator, mobiltelefon, surfplatta o.s.v. är otroligt viktigt. Om något skulle hända med t.ex. din dator har du då ändå kvar det allra mest värdefulla: innehållet. Det finns flera olika sätt att backa upp din information på. Antingen kan det vara genom en molnlösning eller manuellt till olika hårddiskar eller liknande. Båda fungerar egentligen lika bra. Det enda som är viktigt att komma ihåg är att om du väljer en manuell backup så får du bara tillbaka det som fanns senast du gjorde din backup. Väljer du istället någon typ av molnlösning kan du ställa in automatiska backuper. Då backar det upp din enhet flera gånger i veckan eller dagligen och din säkerhetskopia är då mer aktuell. Med en molnlösning behöver du inte heller komma ihåg att göra något: mobilen/datorn/surfplattan gör allt jobb åt dig.

Lösenord

Det är också självklart viktigt att välja ett säkert lösenord för att ingen ska komma åt dina filer.