Support på Smarta Hemmet produkter

Smarta hemmet

Vi på TechBuddy älskar Smarta Hem. Få dina lampor att tändas så fort du kliver innanför dörren, sätt på kaffemaskinen från sängen, starta tvättmaskinen när elförbrukningen är som lägst eller varför inte kunna kontrollera värmen hemma direkt i telefonen? Med Smarta Hemmet-produkter är möjligheterna oändliga!

Grön Checkmark
50 000+ uppdrag utförda
Grön Checkmark
Våra kunder ger oss 4.8 av 5
Grön Checkmark
Hundratals kunniga tekniker

Våra Buddies älskar Smarta Hemmet produkter, och ofta är deras egna hem fyllda med smarta lampor, rullgardiner eller högtalare. De har en bred kunskap om allt från konfiguration till vilka produkter som passar bäst i ditt hem. Våra vanligaste Smarta Hemmet-relaterade uppdrag är:

 • Grön Checkmark
  Koppla ihop alla dina produkter, både nyinköpta och sådana som du redan har hemma.
 • Grön Checkmark
  Rådgivning vid inköp av Smarta Hemmet-produkter
 • Grön Checkmark
  Behovsanalys
 • Grön Checkmark
  Konfigurering av nätverk för att fungera på bästa sätt med alla uppkopplade produkter

Du har säkert sett flera futuristiska filmer där någon i filmen kliver in i sitt hem och lamporna tänds automatiskt, jazzmusik börjar spelas i bakgrunden, eldstaden sätts igång och du hör en röst som hälsar dig välkommen hem. Allt detta för att du ska få en känsla över hur framtiden skulle kunna se ut, men den är närmre än vad du tror och redan idag kan du med små medel och rimlig peng ta ett steg mot att göra ditt hem smartare! Vi kommer nu gå igenom vad ett smart hem innebär i praktiken och hur du gör för att komma igång med det.

Vad betyder egentligen ett smart hem?

Definitionen av ett smart hem är att man har elektroniska apparater hemma som är uppkopplade motett nätverk och kan kontrolleras med exempelvis din smartphone, röstassistent, sensorer eller en specifik fjärrkontroll. Ett smart hem är uppbyggd av så kallade ”automatiseringar”, fördefinierade scenarier som automatiskt startar på ett visst kommando eller i bakgrunden. Exempel är att ha rörelsesensorer i köket som automatiskt säger åt dina lampor i köket att tändas och släckas baserat på om någon är där eller att högtalaren i sovrummet automatiskt sätter igång radion efter du stängt av alarmet på mobilen.

Vad är syftet med ett smart hem?

Syfet med ett smart hem är att med enkla kommandon eller med automatisering se till att underlätta vardagen för användaren. Det kan handla om att all belysning släcks ner när du går hemifrån, att dina uppkopplade högtalare börjar spela samma musik hemma med ett röstkommando eller att temperaturen automatiskt justeras utifrån vilken tid på dygnet det är.

Hur styr man sitt Smarta Hem?

Hur kommer jag igång?

Smarta produkter lanserades till den kommersiella massan redan i början av 2000−talet men var på den tiden riktade mot framförallt väldigt tekniskt kunniga personer då det krävdes mycket förkunskap och en del programmering för att få det att funka. Idag ser marknaden helt annorlunda ut och det är enklare än någonsin att komma igång! Men var börjar man? Det finns hundratals märken att välja emellan och det är viktigt att ha koll på vilka produkter som funkar med varandra.

1. Kolla vilka prylar du redan har hemma

Innan vi börjar kolla på vilka smarta prylar vi ska köpa måste vi först ta reda på vad vi redan har för några hemma, såsom din mobiltelefon, TV och ev. smarta högtalare. Detta för att se till att alla prylar kommer kunna kommunicera med varandra.

MOBIL. Om du äger en iPhone och möjligen flera andra Apple-produkter är det bra idé att kika närmre på deras Smart Home-app som heter Apple Homekit. Med den kan du styra alla dina smarta prylar, skapa automatiseringar och scenarier och mycket mer.Appen är synkad med alla dina Apple-produkter och oavsett om du sitter med dinMacbook eller Apple Watch så kan du närsomhelst aktivera Siri och styra vad du vill i hemmet med bara ett röstkommando!

Om du äger en Android-telefon eller någon av Google Homes högtalare så är appen Google Home en bra idé att kika närmre på. Med den kan du precis som i Apple Homekit styra alla dina smarta prylar hemma, skapa olika rum för att kunna kontrollera flera prylar samtidigt men är mer begränsad på vissa områden.

TV. Nästa steg är att kolla på vilken TV du har. Om du har en smart-TV är chansen stor att den antingen stöder Google Home eller Apple Homekit eller till och med båda och. Med en smart-TV öppnar du uppmöjligheten att kunna styra TV:n med din mobil, på röstkommando eller lägga till den i enautomatisering, som att TV:n automatiskt stängs av när du lämnar hemmet. Här följer en lista på de vanligaste TV-märkena och kompatibiliteten:

 • Apple Homekit: LG, Vizio, Sony (endast Airplay 2), Samsung (endast Airplay 2)
 • Google Home: Samsung, Philips, LG, Sony

Om du nu inte har en smart-TV men exempelvis en Google Chromecast så kan du lägga till den i Google Home och därigenom styra TV:n som att sätta på och stänga av den. Om du har Apple TV kan du lägga till den i Apple Homekit och dessutom lägga in den i dina automatiseringar så den exempelvis ser till att stänga av TV:n när du lämnar hemmet. Apple TV:n fungerar dessutom som en hemhubb för dina Homekit-prylar så du kan fjärrstyra dem när du inte är hemma!

HÖGTALARE. Har du Sonos-högtalare hemma? Inga problem, Sonos stöder både Google Home och Apple Homekit.Om du har Google Home/Google Nest-högtalare så kan du lägga till dem i Google Home men inte i Apple Homekit. Om du inte har någon högtalare som stöder Airplay (stöd för Apple-produkter) eller Chromecast Built-In (stöd för Google/Android-produkter) kommer vi tipsa om de vanligaste under nästa kapitel.

2. Dags att inhandla!

Inköpsporten till ett smart hem är ofta lamporna, bland annat för att för att det är både billigare än många andra produkter och mycket lätta att installera. Dessutom är det teknik som inte riktigt syns heller eftersom det enda du behöver göra är att byta ut din vanliga glödlampa mot den nya! Vi går därför igenom två av de vanligaste märkena bland lampor.

Lampor

Philips Hue. Denna serie av lampor har kommit att bli standard inom smarta produkter för dess användarvänlighet och kompatibilitet kombinerad med stort utbud av produkter. Alla produkter i serien stöder både Apple Homekit och Google Home och med dessa är det mycket enkelt att komma igång. Philips erbjuder både lampor där du kan välja mellan 16 miljoner färger och andra där du kan välja mellan kallt/varmt ljus. Philips Hue-serien är dyrare än exempelvis IKEAs Trådfri serie men är samtidigt mer stabilt och du kan konfigurera dem mer efter din smak.

IKEA Trådfri. Den hyfsat nya serien av smarta produkter från IKEA har på snabb tid tagit sig inpå marknaden, framförallt pga dess pris. Precis som Philips erbjuder IKEA både färglampor (dock endast 20 färger), lampor där du kan justera vit spektrum och fasta, varmvita lampor. Lamporna kan du lägga till i både Apple Homekit och Google Home. Eftersom detta är en hyfsad ny serie har den tidigare dragits meden del buggar men på senare dagar och efter regelbundna uppdateringar har de tagit igen och funkar nästan felfritt.

Om du vill kunna styra dina lampor via Google Home, Apple Homekit eller Amazon Alexa måste du köpa till en så kallad bridge. Om du köpt Philips Hue-enheter ska du köpa”Hue-bridge”, om du köpt IKEA Trådfri är det ”Trådfri Gateway” du ska köpa. Med enbridge kan du dessutom ställa in att lamporna automatiskt tänds och släcks när du kommer hem eller lämnar hemmet! Båda märkena erbjuder också fjärrkontroller som du kan fästa på väggen och som du enkelt att ta loss och flytta på när som helst för att släcka/tända lampor och starta scenarier.

Det finns en rad olika startpaket att köpa helt utifrån vilka behov du har. Bäst är att åka till din återförsäljare och be dem välja ut vilket paket som hade passat dig bäst!

Högtalare

Med en smart högtalare kan du bl.a. styra ditt hem med röstkommandon (gäller inte alla högtalare) och spela din favoritlåt i flera rum samtidigt. Exempel på högtalare är Amazon Echo, Google Home/Nest, Sonos och JBL. Alla högtalare har olika specialiteter utifrån vad du vill få ut av den!

Är du en kräsen musiklyssnare som vill kunna spela musik i hög kvalitet i flera rum samtidigt och har stor budget? Då är Sonos självklara valet för dig. De var en av de första företaget som lanserade multiroom-högtalare och har därför kommit långt i tekniken och användarvänligheten. Med hjälp av Sonos app så kan du skapa spellistor, kontrollera dina högtalare och mycket mer! Sonos har även inbyggd röstassistent, Google Home eller Alexa beroende på var du köper den. Exempel produkter på marknaden som tagit igen på sistone är Harmon/Kardon och Marshall.

Vill du har en liten smidig högtalare med inbyggd röstassistent och som inte kostar skjortan? Då är Google Home/Nest ett utmärkt val! Googles serie av högtalare är både billiga och väldigt kompetenta högtalare och finns i alla möjliga storlekar. Google är ledande på marknaden när det gäller röstassistans, du kan ställa alla möjliga frågor, styra hemmet, be den ställa timers och alarm, styra musiken och mycket mer! Ljudkvaliteten kommer inte i närheten av exempelvis Sonos men å andra sidan får du en väldigt kompetent röstassistent och sparar in pengar på att investera i Googles högtalare.

Övriga prylar

Dörrlås. Med ett smart dörrlås kan du låsa upp dörren på flera sätt, mobilen, pin-kod eller nyckelbricka. Om du väntar på ett paket kan du enkelt låsa upp dörren åt budbäraren eller om du har gäster slipper du låna ut din nyckel utan kan ge dem en temporär pin-kod som de kan låsa upp med!Exempel på dörrlås är Yale Doorman V2N.

Radioatortermostat. Sover du bättre vid lägre temperaturer eller vill du spara in på din värmekonsumtion? Låt elementen automatiskt justera temperaturen hemmaberoende på tid på dygnet och om någon är hemma.Exempel på radioatortermostat är Tado Radiator.

Radioatortermostat. Sover du bättre vid lägre temperaturer eller vill du spara in på din värmekonsumtion? Låt elementen automatiskt justera temperaturen hemmaberoende på tid på dygnet och om någon är hemma.Exempel på radioatortermostat är Tado Radiator.

Frågor eller funderingar? Kontakta oss!

Har du någon fråga eller fundering? Vår kundtjänst hjälper dig mer än gärna. De kan även hjälpa dig även lägga din bokning. Du når oss lättast genom att ringa eller maila oss.