6 Fitness Wearables för 2022

January 24, 2022
Fitness wearable för 2022

Nytt år, nytt jag? Wearables kan vara ett värdefullt stöd för att leva ett mer aktivt och hälsosammare liv. De smarta enheterna blir små följeslagare med stor effekt. Fitness wearables finns i många olika former - från traditionella smarta klockor till smarta ringar.

I den här artikeln presenterar vi fem populära fitness wearables i olika prisklasser och med olika funktioner. De har alla en sak gemensamt: de hjälper dig till ett mer aktivt liv.

Wearables Funktioner Sensorer Batteri Pris
Xiaomi Mi Band 6 ++ ++ ++ +++
Amazfit Band 5 ++ ++ ++ +++
Fitbit Sense +++ +++ ++ ++
WHOOP 4 ++ +++ +++ +
Oura Ring 3 ++ +++ +++ +
Apple Watch Series 7 +++ ++ ++ +


Översikt av presenterade fitness wearables.


Mi Smart Band 6

Mi Smart Band 6 gör det mycket enkelt att ta sig in i världen av wearables. Det smarta armbandet har en liten display med bra upplösning och visar information om hälsa, aktivitet och sport på ett kompakt sätt. Den är vattentät och har en batteritid på 14 dagar.


Mi Smart Band 6 finns i olika färger på armbandet (Källa: Mi)


Detta aktivitetsarmband finns tillgänglig från cirka 300 kr och är därför ett bra budgetval. Även om priset är lågt finns det ändå många sensorer och funktioner i Mi Smart Band 6. Till exempel kan syremättnad, hjärtfrekvens och till och med sömnkvalitet mätas.

Amazfit Band 5 – Nybörjare - Spåra din aktivitet till ett lågt pris

Amazfit Band 5 är en nybörjar-wearable från Amazon som erbjuder många förstklassiga funktioner som syremättnad och stressövervakning till ett minimalt pris (400 kr). Det kompakta aktivitetsarmbandet har en liten display som visar den viktigaste informationen. Den har också ett innovativt hälsobedömningssystem som ger information om din kondition.Amazfit Band 5 är ett passande aktivitetsarmband för nybörjare. (Källa: Amazon)


Denna vattentäta bärbara enheten är definitivt en bra start för att registrera och analysera viktig träningsdata. En annan positiv egenskap hos Amazfit Band 5 är dess långa batteritid på cirka 15 dagar.


Fitbit Sense - Liten smartklocka med många funktioner

Fitbit Sense är en avancerad fitness wearable i form av en smartklocka med ett brett utbud av hälso- och fitness-funktioner. Det är en av de senaste premium wearable produkterna från Fitbit. Ett antal sensorer, inklusive en hudtemperatursensor och en pulssensor, är inbyggda i den lilla smartklockan för att övervaka din kondition och hälsa dygnet runt. Klockan har också en ny EDA-sensor som kan ge information om din aktuella stressnivå.

​​

Fitbit Sense har ett brett utbud av funktioner. (Källa: Fitbit)


Fitbit Sense har ett stort antal funktioner, men kan också vara överväldigande för nya användare i början. Klockan har bland annat integrerad GPS, registrering av sömnfaser, upptäckt av snarkning och buller, en smart väckarklocka och en cykeldator. Det dagliga form indexet visar hur intensivt du bör träna eller om du bör ta en paus.

Fitbit Sense är tillgänglig för cirka 2500 kr. För att få tillgång till detaljerade analyser krävs dock en extra månadsabonnemang på cirka 90 kr. Smartklockan kan anpassas så att den ser ut som du vill med olika armband.WHOOP 4 - Smart sensor för hobby- och professionella idrottare

WHOOP 4, lanserades i slutet av 2021 och är ett omfattande aktivitetsarmband som samlar in ett stort antal data för att ge detaljerade analyser av olika fitness-parametrar. Armbandet registrerar sömn, återhämtning och alla aktiviteter dygnet runt. Dessutom registreras hjärtfrekvens, syremättnad, hjärtfrekvensvariabilitet och hudtemperatur via en liten högteknologisk sensor. En titt på appen visar att målgruppen är mycket aktiva människor.​​

WHOOP är valet för ambitiösa idrottare. (Källa: WHOOP)


Det speciella med armbandet är att sensorn kan avlägsnas och integreras i särskilda kläder, t.ex. t-shirts eller sportbyxor ("any-wear"). Detta är ett första innovativt steg mot smarta textilier. WHOOP har ingen display alls och garanterar därför - i likhet med Oura-ringarna - en lång batteritid utan distraktioner. Batteriet kan också laddas utan att armbandet behöver tas av, vilket garanterar en fullständig registrering av alla sensordata.

WHOOP är tillgängligt för cirka 300 kr per månad, med olika prenumerations modeller. Med WHOOP betalar du inte för själva enheten, utan för tillgång till plattformen. Om abonnemanget avslutas förlorar du också funktionerna i bärbara enheten.


Oura Ring 3 - Innovativ Wearable från Finland

Strax före årsskiftet presenterade det finländska hälsoteknik företaget Oura en ny generation av den förmodligen mest kompakta fitness wearablen. Oura Ring 3 mäter dygnet runt hjärtfrekvens, kroppstemperatur, hjärtfrekvensvariabilitet, syremättnad och mycket mer. Det som gör Oura Ring speciell är dess kompakta format och enkla ringform. Det finns inga distraktioner från skärmar eller meddelanden. I stället analyseras data från den omfattande aktivitetsmätaren i appen för iPhone eller Android.

Oura-appen är lätt att använda men ger samtidigt mycket omfattande information. Den upptäcker automatiskt sömn, tupplurar, aktiviteter och mycket mer. Om du vill kan du också lagra dina vanor och på så sätt utvärdera hur olika beteenden påverkar din hälsa och kondition.
Oura-ringen övertygar med sin kompakta form. (Källa: Oura)


För dem som vill analysera sin sömn och sina dagliga aktiviteter på ett enkelt sätt är Oura Ring ett mycket bra val. Ringen är mycket enkel att använda, en elegant accessoar och har en batteritid på upp till 7 dagar. Den enda nackdelen är att bära ringen under styrketräning, eftersom ringen kan störa exempelvis när du lyfter en skivstång. För alla andra aktiviteter är ringen dock en pålitlig följeslagare.

Oura Ring 3 är tillgänglig från 3250 kr och sedan den senaste generationen ingår även en app-prenumeration (cirka 60 kr per månad). I likhet med WHOOP-bandet är det även här månatliga kostnader som ska driva på den fortsatta utvecklingen av plattformen. Om du är osäker på ringstorleken kan du beställa en ringstorlekssats i förväg för att ta reda på rätt storlek.


Apple Watch Series 7 - Flaggskepp med fitness-funktioner

Flaggskeppet bland smartklockor och en av de mest sålda klockorna i världen är också en spännande fitness wearable tack vare sin innovativa mjukvara och sensorer.

I och med den senaste uppdateringen har Apple Watch stöd för 14 olika träningspass, varav en del känns igen automatiskt. En annan ny funktion i den senaste uppdateringen av Watch OS är stöd för sömnmätning. Detta visar sig dock vara en ganska allvarlig sak: Den registrerar endast den tid det tar att somna och den tid det tar att vakna. För mer omfattande analyser av sömnkvaliteten måste du använda appar som Pillow eller Sleep Cycle Tracker.​​

Apples flaggskepps-smartwatch har många fitness-funktioner. (Källa: Apple)


Den nya modellen är mycket motståndskraftig och har en display som alltid är på. De inbyggda sensorerna möjliggör EKG-mätning och registrering av hjärtfrekvensvariabilitet, hjärtfrekvens och syremättnad.

Apple Watch är definitivt ett bra val om du har en högre budget och om du redan äger andra enheter från Apple-familjen. Apparna integreras sömlöst i Apples värld.

Fördelen med Apple Watch Series 7 jämfört med sina föregångare är också den förbättrade drifttiden. Med ett 18-timmars batteri kan du klara dig bra genom en aktiv dag. En nackdel är det betydligt högre priset jämfört med andra aktivitetsklockor, även om du med Apple Watch också har en fullfjädrad smartwatch med funktioner som kontaktlös betalning och GPS-spårning. Apple Watch Series 7 är tillgänglig i grundvarianten från cirka 4500 kr.


Framtiden för wearables

I framtiden kan vi fortsätta att se fram emot nya former av bärbara produkter, särskilt smarta textilier kan bli verklighet under de närmaste åren. Det finns också en stor potential för innovationer när det gäller sensorer; till exempel kan blodtryck, blodsockernivåer, svett och liknande biomarkörer komma att registreras direkt av en liten sensor i framtiden.

Om du har några frågor om de olika fitness wearables - vare sig det gäller specifika problem eller hur du ställer in dem - hjälper våra TechBuddys dig gärna!


Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!