Så håller du din smarta hem-data säker

March 31, 2021
Mamma och son använder ett smart hem-hub

Från röstassistenter till kylskåp som kan skriva din inköpslista - smarta enheter gör livet hemma enklare och mer personligt. Antalet IoT-anslutna enheter nådde hela 7,6 miljarder förra året. År 2030 förutspås det nå svindlande 24,1 miljarder - det är mer än tre enheter per person på planeten!

Och medan smarta enheter börjar förändra hur vi lever är det viktigt att vi funderar på vad det innebär för vår integritet och våra personuppgifter.

Men det finns redan många saker du kan göra som konsument för att skydda din integritet och din data och förhindra att våra uppgifter används utan vårt samtycke, samtidigt som vi utnyttjar alla fördelarna med ett smart hem.

Olika typer av smarta högtalare

🔊 Säkra dina smarta högtalare

Smarta högtalare är inte bara din virtuella personliga assistent, de är även en oumbärlig funktion i ett smart hem - och försäljningen av högtalarna visar inget tecken på att trenden håller på att dö.

Ändå visar en rapport från NPR and Edison Research att 63% av tillfrågade inte äger en smart högtalare eftersom de är oroliga att någon annan får tillgång till deras personuppgifter, medan 59% av dem som äger smarta högtalare känner oro för sin integritet.

En första regel att följa när du använder smarta högtalare är att aldrig dela med dig av känslig information till högtalaren. Allt som du inte skulle berätta för en främling ska du inte säga till Siri, Alexa eller resten. Vi talar till exempel om lösenord och kortuppgifter.

Du kan sedan gå in i appinställningarna för respektive smart högtalare och göra några justeringar.

För Amazon-högtalare, gå till Inställningar > Alexa Privacy och stäng av "Hjälp att förbättra Amazon-tjännster" och "Använd meddelanden för att förbättra transkriptioner".

För Google-högtalare, gå till Inställningar> Fler inställningar> Dina data och klicka på "pausa datainsamlingen".

Apple ligger före spelet när det gäller användarnas integritet. Företaget sparar inte längre ljud från Siri-interaktioner och erbjuder dig istället att opt-in snarare än standarden - opt-out.

För alla smarta högtalare kan du också granska och ta bort alla inspelade samtal och kommandon. Du hittar detta under "granska rösthistorik" eller liknande i inställningsmenyn i enhetens app.

Man som använder smart hem säkerhetsapp

🚨 Sätt övervakningen i dina händer

Smarta säkerhetsenheter i hemmet ska få oss att känna oss säkra och skyddade - det är deras hela syfte. Så när det dyker upp frågor om vem som har tillgång till våra filmer hemma är det förståeligt att smarta säkerhetsenheter ska granskas.

Amazon har hamnat i en kontrovers i och med att de förmodligen delar övervakningsfilmer med polisavdelningar och regeringar, liksom med företag som delar data med Facebook och Google. Användare måste vara medvetna om de potentiella integritetkränkningar när det gäller säkerhet hemma och vidta rätt åtgärder för att säkerställa att filmer inte delas med någon annan.

Oavsett om du använder Ring eller andra smarta säkerhetsenheter, kika alltid på appens säkerhetsinställningar. Aktivera tvåfaktorautentisering och inaktivera informationsdelning med tredje part.

Se till att du ändrar standardlösenordet när du installerar enheten och uppdaterar lösenordet regelbundet.

En smart TV i ett vardagsrum

📺 Säkra din TV


De flesta TV-apparater levereras nu med out-of-the-box-funktionalitet, vilket betyder att när de är uppe på väggen är det bara att tuta och köra. På grund av detta bläddrar vi sällan igenom inställningsmenyerna och missar vi möjligheten att ta nytta av de integritets- och säkerhetsinställningar som smarta TV-apparater erbjuder.

Moderna smarta TV-apparater övervakar och analyserar allt du tittar på och bygger en invecklad, plattformsövergripande bild av dina tittarvanor. För dem med ett intresse är denna informationen värd mer än rent guld - att veta om data som denna gör att företag kan erbjuda mer personlig reklam och hjälper dem att visa skräddarsydda rekommendationer för serier och filmer.

Om du inte vill att företag ska ha åtkomst till denna information behöver du bara stänga av automatisk innehållsigenkänning (ACR). Du hittar vanligtvis det här alternativet i dina allmänna inställningar, under något som "visningsdata" eller "visningsinformation".

Många smarta TV-apparater har också en inbyggd kamera eller mikrofon som standard. Du bör också kunna inaktivera dem via inställningsmenyn - glöm inte att fråga en Buddy om du behöver hjälp.

En router på en hylla i ett hem

💻 Förbättra WiFi:t hemma

En av de viktigaste enheterna i ditt hem är din WiFi-router. Det är det centrala navet i ditt smarta hem, som alla enheter är ansluten till. Om någon får tillgång till ditt WiFi - oavsett om det är en granne eller en hacker - kan de eventuellt få tillgång till alla anslutna enheter också. Så när det gäller att skydda din integritet är det viktigt att förbättra och säkra WiFi:t hemma.

Öppna din WiFi:ts konfigurationssida i din webbläsare - du hittar IP-adressen och lösenordet (om du inte har ändrat det ännu) på din WiFi-router. Där kan du göra några viktiga justeringar av din nätverksinställning för att göra ditt WiFi säkrare.

Först och främst börja med lösenordet. Ändra ditt WiFi-lösenord regelbundet - cirka varje 2–3 månader. Trots aatt du måste ansluta dina enheter igen, vilket kan vara smått irriterande, kommer det att göra det svårare för hackare att få tillgång till din WiFi.

Stäng av universal plug and play (UPnP). Det är en funktion i ditt WiFi som hjälper enheter att ansluta, men efter att de har konfigurerats tjänar det lite syfte och kan lämna ditt nätverk öppet för hackare. Inaktivera också WPS. Återigen är detta en funktion som gör det extra enkelt att ansluta nya enheter. Tyvärr gör det också för lätt för hackare att komma åt din WiFi-router och därmed få tillgång till alla anslutna enheter.

Slutligen bör du uppdatera routerns firmware och om det finns ett alternativ för automatiska firmwareuppdateringar, se till att den är vald. Uppdatering av routerns firmware hjälper till att hålla säkerhetsfunktionerna uppdaterade.

Håll ditt hem säkert och skydda din integritet - om du behöver hjälp med något av ovanstående förslag, kontakta en Buddy idag!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!