Smarta produkter för ett hälsosammare liv

January 24, 2021
En smart klocka stor bild

Fler och fler produkter som vi använder i vardagen blir smarta, allt från smarta klockor och smarta halsband till smarta löparskor. Dessa så kallade "wearables" ger oss värdefulla insikter kring vår hälsa och våra vanor.

Om du redan äger en smartklocka har du förmodligen märkt att den motiverar dig till att nå ditt dagliga stegmål. Det är precis det som wearables syfte är - att göra ditt liv lite hälsosammare.

 

4 smarta produkter som gör vardagen enklare

Förbättra din kondition

Bärbara motionsprodukter finns i olika former och storlekar. Smarta klockor såsom Apple Watch eller en Samsung Galaxy Watch har bra funktioner både för vardag och träning. För de med mindre budget erbjuder Amazfit och Fitbit ett stot utbud av smarta klockor med liknande funktioner.

Många smarta klockor kan integreras med en GPS-sensor för att följa din träning. Du kan mäta hur långt du promenader eller vandrar samt stegfrekvens. Du kan även mäta vilken puls du har med den inbyggda pulsmätaren. Via handleden genereras en rad träningsdata såsom hjärtfrekvens och kaloriförbrukning. För en ännu mer exakt hjärtfrekvens mätning kan du även ansluta klockan till ett pulsbälte. 

Vill du inte ha en smart klocka eftersom den är för stor eller för tung? I så fall finns alternativ i form av armband - såsom WHOOP-bandet. Med dessa armband kan du hålla koll på din träning utan klocka med skärm. Den stora fördelarna med sådana armband är att de har lång batteritid, är användarvänliga, haren vattentät design och är minimalistiska. Förutsättningen är att du har tillgång till en smartphone så att du kan få tillgång till din träningsdata. 

WHOOP har en spännande prissättning, du betalar inte för smart armbandet i sig, utan en medlemsavgift för tillgång till appen (för närvarande 25 € / månad). Utan medlemskap är armbandet oanvändbart - det vill säga att du måste förnya ditt medlemskap om och om igen för att få tillgång till de smarta funktionerna.

Snabbare, bättre, smartare - wearables hjälper dig optimera livets olika delar.

Ändra dina sovvanor

Sömn är viktigt både för vår fysiska och mentala hälsa. Ändå är det lättare sagt än gjort att få få till en bra natts sömn. De flesta wearables kan bidra till att förbättra dina sovvanor genom att ge information om din sömnkvalitet och varaktighet. 

Till exempel visar Garmin de olika sömnfaserna i sin app (Connect) - baserat på data som samlas in via Garmins sportklockor. WHOOP går ett steg längre och ger dig rekommendationer om hur länge du bör sova för att uppnå optimal återhämtning.

Wearables såsom Oura-ringen kan bäras bekvämt när du sover. Källa: Oura)

Oura-ringen är ännu mer iögonfallande (och även lättare) än ett fitness-armband och ger dig detaljerad insikt i dina sovvanor. Denna unika produkt från Finland i form av en ring, är både rep- och vattentät. Genom olika sensorer mäter den kroppstemperatur, hjärtfrekvens och träning. Oura-ringen kommer i guld, silver och rostfritt stål.

Baserat på de värden som registreras över natten ger Oura rekommendationer för en bättre sömn. Om du är trött när du vaknar varje kan dessa insikter vara guldvärda.

 

Ta dina meditationsövningar till nästa nivå

EEG-enheter för inspelning av hjärnvågor har använts i hjärnforskning i många år. Nu kan du även använda den här tekniken hemma. Muse-pannbandet bärs, som namnet antyder, som ett pannband och stöder dig främst när det kommer till att förbättra dina meditationsövningar. Den med följande appen erbjuder dig en interaktiv meditationskurs som tar hänsyn till din individuella sinnesstämning och mindfulness. Även om du har många årserfarenhet av meditation kan du dra nytta av dessa wearables. De ger en objektiv, databaserad inblick i dina övningar. Den känner igen exakt när dina tankar vandrar och hur din mindfulness utvecklades under övningens gång.

För att förbättra dina meditationsövningar kan du använda EEG-wearables såsom Muse för att analysera dina hjärnvågor. (källa: Muse)

Muse erbjuder också en variant av deras bärbara pannband som kan bäras över natten och analyserar din sömn i detalj. Det fungerar lite annorlunda än Oura, förutom hjärtfrekvensen används pannbandet också för att övervaka och spela in hjärnvågor under natten. Detta kan ge ännu djupare insikter av din sömnkvalitet.

 

Bli mer fokuserad

En relativt ny nisch inom wearables är den som specialiserar sig på att hålla dig koncentrerad på jobbet. Små, smarta enheter som FOCI visar hur fokuserad eller distraherad du är på jobbet. Detta är vanligtvis en liten enhet utrustad med en mängd sensorer. Uppgifterna används för att ge skräddarsydda rekommendationer som hjälper dig förbättra ditt fokus när du arbetar eller studerar.

Med Bellabeat Leaf-halsbandet är den smarta enheten som förbättrar ditt fokus gömd i ett smycke.(Källa: Bellabeat Leaf)

Det smarta Bellabeat Leaf-halsbandet har liknande funktioner och är enkelt att fästa kring halsen. Den registrerar och mäter din uppmärksamhet, mindfulness och avkoppling under hela dagen. Det speciella med Bellabeat Leaf är att denna wearable har sex månaders batteritid.

 

Minimera smärta och förbättra dina prestationer

CareWear är en wearable av ett annat slag. Dessa trådlösa "ljusplåster" gör allt möjligt. De kan minska fysisk smärta och öka din prestanda. Det finns en teknik som heterPhoto-Bio-Modulation - den här typen av ljusterapi fungerar med över 1 500 lysdioder och forskas för närvarande närmare på inom medicin.

Den som är mycket aktiv inom sport kommer att uppskatta PowerDot mycket. Denna wearable är en trådlös muskelstimulator som fjärrstyrs via en app. Den kan användas för regenerering, vilket används för smärtbehandling och muskelträning.

 

Framtiden: kommer allt bli wearable?

Inom en snar framtid kommer många fler wearables att vara med oss i vardagen. Idag arbetar vi med smarta kläder som reglerar svett genom att övervaka och analysera din kropp 24/7.

Elon Musk och hans team på Neuralink arbetar med att utveckla en hjärn-maskin som ska göra det möjligt att i framtiden överföra tankar tilldatorer. Denna banbrytande teknik kan komma att hjälp paraplegiker att lära sig gå igen och hjälpa döva att få tillbaka hörseln.

Om du har några frågor om wearables eller är osäker på vilka produkter som är rätt för dig så står våra Buddies till ditt förfogande! Kontakta TechBuddy idag.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!