De bästa företagen för ett smartare hem 2021: En komplett överblick

January 16, 2021
Smart kök i ett smart hem stor bild

Redan 1966 uppfann den amerikanska ingenjören Jim Sutherland Echo IV - världens första enhet för smarta hem. Därmed blev automatisering i hemmet till verklighet.

Visst, Echo IV var nästan lika stor som huset den hjälpte att automatisera, och dess CPU gick i en snigelhastighet på 160kHz. Men Echo IV kom att bli starten på den explosion av enheter för smarta hem som skett på senare år.

Idag finns ett stort antal företag som tillverkar produkter för smarta hem världen över, och tillsammans skapar de oändligt många produkter. Därför kan det vara svårt för konsumenter att veta vilka produkter som är bäst. 

Det är där vi kommer in. Det här är TechBuddy’s guide till företagen som skapar morgondagens smarta hem och deras bästa produkter.

De stora tre

Utvecklingen av smarta hem drivs främst av ”de 3 stora”. Du har säkert hört talas om dem:

 

Amazon – Bäst för smarta högtalare och säkerhet

Redan 2014 lanserade Amazon den virtuella röstassistenten Alexa, vilket gav konsumenter en första smak av röstkommandoteknik. Sedan dess har teknikjätten utvecklat sin produktlinje, och lanserat smart belysning, smarta kontakter, och några av marknadens bästa smarta högtalare.

Amazon briljerar verkligen när det kommer till säkerhet genom smarta hem. Efter att ha köpt upp tekniksäkerhetsföretaget Ring 2018 är Amazon nu det främsta företaget gällande säkerhet inom smarta hem. Nästa års Always HomeCam – en 24 -timmars hemövervaknings drönare som ser ut att vara hämtad direkt från Black Mirror– kan mycket väl komma att vända upp och ner på saker och ting.

Bästa produkt

AmazonEcho Dot –  en av de bästa smart högtalarna på marknaden. Echo Dot fungerar inte bara som ett hem för Alexa, utan även som ett smart nav, vilket gör att du kan använda din röst för att tända lampor, ändra temperaturen och låsa dörrar. Och när det kommer till högtalarfunktionen är ljudet helt otroligt.

Google – Bäst för allt-i-allo

Det är inte förvånande att Google är ett av de största utvecklarna av smarta hem. Efter att ha köpt upp hårdvaruföretaget Nest 2014 har teknikjätten legat i framkant i utvecklingen av dagens smarta hem.

Förra året enade Google sin inriktning för smarta hem och skapade ”Google Nest”, vilket är deras officiella varumärke för smarta hem. Och med en produktlinje som inkluderar allt från högtalare och termostaters till dörrklockor och säkerhet för hemmet, jobbar Google hårt med att skapa fler produkter för att forma framtidens smarta hem.  

 

Bästa produkt

GoogleNest Hub Max – en av makandes bästa smarta gränssnitt för skärmar. Google’s nav är mittpunkten i de smarta hemmet, som ger dig full kontroll över alla dina enheter, genom röstkommandon eller pekskärm.

Apple – Bäst för säkerhet

Apple är inte sämre än Amazon och Google i utvecklingen av smarta hem, och har gjort anspråk på att bli ledande inom kategorin. De har kanske inte lika många kompatibla enheter som Amazon och Google, men Apple’s plattform för smarta hem – Apple HomeKit – kan kontrolleras från din Mac, iPad, Apple TV eller HomePod, vilket gör att du inte behöver något nav.

Det bästa med Apple HomeKit är dess säkerhet. Andra plattformar har definitivt en smidigare process, då de scannar ditt nätverk för att hitta kompatibla enheter. Med Apple måste du istället lägga till enheter manuellt med HomeKit genom att scanna en sexsiffrig kod som finns på enhetens låda eller i dess manual. Apples krypterings- och säkerhetsstandarder är ändå den bästa på marknaden och hyllad bland entusiaster inom smarta hem.

Bästa produkt

Apple HomePodMini – den här lilla högtalaren har ordentlig kraft. För sin ringa storlek är ljudkvalitén helt fantastisk och den kan synkroniseras med Siri för skräddarsydd musik och podcasts för varje familjemedlem, ringa och ta emot telefonsamtal och ta emot meddelanden.  

 

Tips från TechBuddy

Du behöver nödvändigtvis inte köpa alla dina smart hem produkter från samma märke! Amazon, Google and Apple jobbar redan tillsammans med ‘Project Connected Home over IP’, vilket syftar till att skapa en ny standard för kompatibilitet, anslutning och säkerhet för smarta enheter i hemmet.

 

Teknikföretagen som följt trenden

Utöver de tre främsta aktörerna finns det andra stora spelare som också skapar högkvalitativa produkter för smarta hem:

Siemens – Marknadens smartaste köksutrustning

Det är ingen överraskning att en av de ledande specialisterna på hushållsapparater även har blivit en av de ledande specialisterna på smarta hushållsapparater. 

Med smarta ugnar var du kan välja tillagningstid samt temperatur på olika recept från din telefon och diskmaskiner som beställer nya tabletter när de börjar ta slut, till kaffemaskiner som tar din kaffebeställning direkt från din telefon och kylskåp som skannar din mat för information on näringsinnehåll, är Siemens det företag som idag formar framtiden för det smarta köket.

Bästa produkt

iQ700 Oven – en självrengörande ugn som kan kontrolleras både inifrån och utifrån hemmet. Denna smarta ugn kan ta emot tillagningstid samt temperatur på recept från din telefon och genom innovativ sensorteknologi känner den av när din mat är perfekt tillagad.

Bosch – Marknadens smartaste tvättmaskiner

En annan stor tillverkare av apparater som följt med på tåget är Bosch. som har en mängd smarta apparater och prylar som lätt kontrolleras via deras Home Connect app. Smarta ugnar, tvättmaskiner, kaffemaskiner och kylskåp kan alla kontrolleras från din mobil.

Bosch producerar även en rad smarta strömbrytare, termostaters, pluggar, rökdetektorer och rörelse detektorer.

Bästa produkt

iDOS WashingMachine – ange färgen på din tvätt, typ av material, och hur smutsig den är i Home Connect appen och låt dess super-smarta tvättmaskin göra resten. Du kan även kontrollera och övervaka din tvätt på distans via din telefon.

Samsung – Marknadens smartaste Mesh-WiFi

Samsung köpte upp SmartThings, specialist på smart hem teknik, 2014 och visade därmed att de var seriösa med att utveckla produkter för morgondagens hem.

Även om smartphones är vad Samsung gör bäst, producerar de även några andra riktigt imponerande smarta produkter, vilka kopplas samman via deras röstassistent, Bixby. Dessa produkter inkluderar kameror, nav, sökare och i synnerhet Mesh WiFi.

Bästa produkt

SmartThingsWiFi – en väldigt kraftfull nästa generations AI-baserad Mesh WiFi router som även fungerar som ett smart nav. Mesh WiFi använder flera knutpunkter i hemmet istället för bara en central router. Detta ger en vidare täckning och starkare signal. SmartThings Mesh WiFi router lär sig din hemmiljö, analyserar din enheter och trafikflödet för att ge din optimal WiFI-hastighet och täckning.

LG – Marknadens smartaste dammsugare

Känd för sina banbrytande TV-apparater, är LG ett annat stort teknikföretag som skapar smarta produkter.

Genom LG ThinQ appen kan du på distans kontrollera alla dina smarta LG apparater, däribland tvättmaskiner, dammsugare, kylar, diskmaskiner, luftkonditioneringar och TV-apparater.

Bästa produkt

LGCordZero Robot Vacuum Cleaner – du kan styra denna robotdammsugare varsomhelst ifrån via ThinQ appen. Du kan till och med se ditt hem genom den inbyggda kameran och programmera den till att städa vissa områden.

Philips – Marknadens smartaste belysning

Det multinationella teknikföretaget är känt för allt från köksmaskiner och rakapparater till TV-apparater och ljudanläggningar. Philips har blivit den främsta producenten av smart belysningen, efter att de lanserade den första smarta belysningen redan 2012.  

Medan deras smarta TV-apparater och tandborstar är bland de bästa på marknaden, är Phililps Hue lightning den absolut bästa smart belysningen som finns. Smarta glödlampor och ljusremsor, Hue Bridge och Hue appen gör det möjligt att enkelt anpassa och styra belysningen hemma.  

Bästa produkt

PhilipsHue Play – en färgskiftande ljusremsa som synkar med din TV och reagerar på innehållet på din skärm.

Återförsäljarna som överraskar

Utveckligen av de smarta hemmen är inte begränsad till de stora teknikbolagen. Företag som vanligtvis specialiserar sig inom andra områden har också börjat involvera sig på marknaden för smarta hem. Detta tyder på att vi har lämnat stadiet av ’early adopters’ och att smarta teknologin för hemmet börjar nå en större skara, vilket innebär att framtidens hem kommer ha en betydligt fler smarta produkter än vi tidigare trott.

Lidl – Marknadens smartaste budget belysning

Lidl har redan sänkt priserna på matvaror och försöker nu göra samma sak på smarta hem-tillbehör. Och då smarta hem-enheter kanske inte riktigt har tilltalat budgetmedvetna konsumenter tidigare, har Lidl börjat skapa bra och prisvärda produkter som gör smarta enheter tillgängliga för alla.

Hjärnan bakom det hela är Silvercrest smart home hub, som kopplar din telefon till andra smarta enheter från Lidl, däribland smarta lampor, pluggar och rörelsesensorer.

Bästa produkt

Livarno LuxSmart Ceiling Lights – roterbar, lutbar och dimbar via Lidl Smart Home-appen - dessa smarta taklampor ger fantastisk valuta för pengarna.

IKEA – Marknadens smartaste design

Den svenska möbel jätten har redan haft stor påverkan på hur vi möblerar våra hem. IKEA missar aldrig en chans siktar på att spela en stor roll i utvecklingen av framtidens hem. 

IKEA tar med sig sina låga priser och sin funktionalitet till de smarta hemmen. De har en rad olika smarta högtalare, smarta belysning, smarta persienner och har många fler produkter på ingång.

Bästa produkt

SYMPHONISK Smart Table Lamp – ett samarbete med Sonos. Den här smarta högtalaren/bordslampan kopplas upp till WiFi och din smartphone, med en blandning av teknisk och fyndig design precis som IKEA är känd för. Beslutet att ge sig in på marknaden för smart hem var verkligen ett bra beslut.

Dedikerade Specialister på Smarta Hem

Dessa företag fokuserar enbart på att skapa smarta enheter för hemmet:

Tado – Marknadens smartaste uppvärmning

När det kommer till smart temperatur-hantering är det tyska företaget Tado marknadsledande i Europa. Tado grundades 2011 och var ett av de första företagen i Europa som producerade smarta termostater. Idag är de utan tvekan bland de bästa i världen.

Med ett produktsortiment som innehåller smarta termostater, temperatursensorer och växelströmsregulatorer hjälper Tado husägare att spara pengar och njuta av alla bekvämligheter i ett modernt hem.

Bästa produkt 

Tado Smart Thermostat – den här imponerande smarta termostaten analyserar ditt grannskaps luftkvalitet, ger dig råd om hur du kan förbättra luftkvaliteten i ditt hem, kontrollerar lokala väderprognoser för att anpassa ditt hems temperatur, upptäcker öppna fönster och gör att du kan planera din värme tilldin dagliga rutin.

Belkin WeMo – Marknadens smartaste pluggar

Företaget Belkin har specialiserat sig på laddare och konsumentelektronik tillbehör i många år. På senare år har de även börjat producera smartare produkter. 

År 2015 skapade de en dedikerad smart hemavdelning vid namn WeMooch och har sedan dess blivit en av de ledande leverantörerna av smarta pluggar och smarta kontakter.

 

Bästa produkt

WeMo WiFiSmart Plug – den här geniala lilla enheten använder ditt WiFi för att slå på och stänga av enheter på distans, kan följa ett förinställt schema och har IFTTT kapacitet, vilket innebär att den kan slå på eller stänga av en enhet beroende på temperatur eller om en annan enhet utlöses (tänds t.ex. när du låser upp dörren).

Hedersomnämnanden  

Marknaden för smarta hem blir mer konkurrenskraftigt varje år och nya spelare dyker ständigt upp. Vår lista ovan innehåller de viktigaste företagen, men det finns många fler där ute. Bland de stora teknikföretagen som nu producerar avancerade smarta hemanordningar och förtjänar ett omnämnande finner vi TP-Link, Sony, Honeywell och ABB. Och när det gäller dedikerade smarta hemspecialister förtjänar Arlo, en av Europas ledande leverantörer av smarta kameror och dörrklockor, också att lyftas.

Tycker du att vi har missat några stora smarta hemföretag? Kontakta oss på LinkedIn, Twitter, Instagram eller Facebook och låt oss höra vilka dina favoritföretag och enheter för smarta hem är, så att vi kan inkludera dem i framtida uppdateringar!

Om du vill veta mer om hur du skapar ditt eget smarta hem eller behöver hjälp med att ansluta, kontakta TechBuddy idag - vi är alltid här för att hjälpa dig!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!