Vad är molnlagring och hur lagrar jag min data i molnet?

July 27, 2021
Vad är molnlagring?

Disketter och USB-minnen är numera ett minne blott. Varför? Idag finns molnlagring, och det har helt ändrat sättet vi lagrar data på.

Du har troligtvis hört talas om "molnet". Men vad innebär det egentligen att lagra data i molnet? Är det säkert? Och hur enkelt är det att lagra data i molnet? I det här blogginlägget svarar vi på dessa frågor och visar dig hur du kommer igång med din egen molnlagring.

Vad är molnlagring?

Vi behöver utrymmen för att lagra saker vi samlar på oss. I våra hem har vi hyllor, skåp och lådor osv. Datalagring fungerar på samma sätt. Den behöver ett utrymme, även kallat hårddisk (HDD) eller SSD-enhet (Solid State Drive), där vi kan lagra den.

Tidigare sparade vi vår data direkt på de interna lagringsenheterna i vår dator, smartphone eller surfplatta. Men nu använder vi så mycket data - tänk bara på alla appar, program, spel och mediefiler på dina enheter - att detta lagringsutrymme ofta inte räcker till längre. I princip har vi inte längre plats i våra hyllor och lådor för dem.

Naturligtvis kan du bara rensa och ta bort all data som du kanske inte behöver längre för att skapa lite extra utrymme. Men förr eller senare kommer du ställas inför samma problem igen. Du skulle också kunna köpa externa hårddiskar för att få mer utrymme, men dessa kan vara besvärliga eftersom de kräver att du fysiskt ansluter dem till dina enheter via en kabel varje gång vi vill komma åt data. Och gud förbjude om de externa hårddiskarna med våra värdefulla data som familjefoton, videor och så vidare någonsin skulle bli stulna, skadade eller försvinna. Så vad är den verkliga lösningen? Molnlagring!

Molnlagring är som ett enormt virtuellt låst utrymme som är öppet dygnet runt och som låter dig lagra och komma åt filer online, var du än befinner dig. För att vara mer exakt är det en tjänst där data lagras via internet på fysiska datorservrar som är placerade i enorma avlägsna datacenter med hög säkerhet. Eftersom vi som slutanvändare inte riktigt kan se var exakt dessa datacenter finns, använder vi helt enkelt det abstrakta ordet "moln" för att beskriva det utrymme där uppgifterna sparas.

Lagringsutrymmet i molnet är i stort sett obegränsat. Så du kan enkelt och omedelbart uppgradera ditt tillgängliga utrymme när du vill.

Chansen är stor att du redan har använt dig av molnlagring utan att ens inse det. Om du någonsin har skickat ett e-postmeddelande har du faktiskt använt någon form av molnlagring!

Molnlagring på en dator

Hur fungerar molnet och hur kommer jag igång?

Först registrerar du dig hos en molnlagringsplattform (se avsnittet nedan). Detta kan du göra på vilken enhet som helst - en stationär dator, bärbar dator, surfplatta eller smartphone. Molnet kan sedan konfigureras och nås med alla dessa enheter.

Du måste också välja en plan. De flesta plattformar erbjuder antingen gratis lagring upp till ett visst belopp eller en gratis provperiod under en viss tid. Betalda alternativ är dock inte så dyra. Faktum är att de kostar dig mycket mindre än din Netflix-prenumeration, förutsatt att du klarar dig med ett par terabyte lagring - vilket skulle räcka för att lagra 34 000 timmars musik, över 600 000 foton eller 1 000 filmer i HD-kvalitet. Oavsett om du väljer ett kostnadsfritt eller betal-alternativ kan du ladda upp vilken fil som helst till molnet när du väl har registrerat dig och loggat in.

Förutom rena molnlagringsplattformar finns det också flera organisationer som erbjuder molnbaserade tjänster. Till exempel Gmail - en gratis e-posttjänst som lagrar din e-post i molnet.

Ett annat exempel är Google Drive som levereras med flera integrerade program, till exempel Google Docs. Du kommer åt det via ditt e-postkonto oc kan sedan skapa dokument online, istället för på datorns interna lagringsutrymme. Du kan alltså skriva ett dokument som automatiskt sparas i molnet medan du skriver. Du kan dela det med andra personer, utan att behöva installera någon programvara på din dator.

Bästa plattformar för molnlagring

Det finns otaliga molnlagringsplattformar och de flesta av dem brukar erbjuda gratis lagringsutrymme upp till ett visst tröskelvärde. Här är några av de mest populära:

Kostnadsfria plattformar

 • Google Drive - 15 GB gratis lagringsutrymme, uppgradera till Google One för 100 GB.
 • MEGA - 15 GB gratis lagringsutrymme, upp till 16 TB betalt lagringsutrymme.
 • Icedrive - 10 GB gratis lagringsutrymme, upp till 5 TB betalt lagringsutrymme.
 • pCloud - 10 GB gratis lagring, 2 TB för betald lagring
 • OneDrive - 5 GB gratis lagring, upp till 6 TB för betald lagring.
 • IDrive - 5 GB gratis lagring, upp till 10 TB för betald lagring
 • Dropbox - 2 GB gratis lagring, 3 TB
 • Degoo - 100 GB gratis lagring, upp till 10 TB betald lagring

Betalda plattformar

 • SpiderOak One Backup - 6 dollar/månad för 150 GB, upp till 5 TB betald lagring
 • iCloud - 0,99 €/månad för 50 GB, upp till 2 TB betald lagring.

För- och nackdelar med molnlagring

Här är några av fördelarna och nackdelarna med molnlagring:

Fördelar med molnlagring

 • Mycket enklare och mer bekvämare att använda än USB och externa hårddiskar.
 • Kan nås på distans via internet från var som helst i världen, med vilken enhet som helst.
 • Sparar lagringsutrymme på din dator, telefon, surfplatta eller andra enheter.
 • Filerna säkerhetskopieras automatiskt för återställning. Så om din enhet någonsin stjäls, förloras eller skadas förlorar du inga data som lagras i molnet.
 • Gör det möjligt för dig att samarbeta med andra personer i projekt.

Nackdelar med molnlagring

 • Internetanslutning krävs för att komma åt dina filer.
 • Om din molnlagringsleverantörs servrar går sönder kan du tillfälligt förlora tillgången till dina filer.
 • Varje plattfrorm har olika användarvillkor som du måste vara medveten om, till exempel plattformarnas garantier och vissa friskrivningar. Det är något som du inte behöver vara medveten om med en enkel lokal hårddisk.  

Är molnlagring säkert?

Eftersom dina data lagras i högteknologiska datacenter med hög säkerhet som kör flera säkerhetskopior och övervakning regelbundet är dina data mycket säkrare i molnet än på din enhet hemma. Visserligen finns det en potentiell säkerhetsrisk när du använder molnet - men den har mindre att göra med leverantören av molnlagring och beror mest på hur vi använder molnet. Här är saker du kan göra för att se till att din molnlagring är extra säker:

Säkerhetstips för molnlagring

 • Överväg att göra säkerhetskopior av extra viktig data på olika molnplattformar. På så sätt kan du alltid få tillgång till en säkerhetskopia om din molndata blir otillgängliga, till exempel på grund av ett tillfälligt tekniskt problem hos din molnleverantör eller om hackare äventyrar ditt molnlagringskonto.
 • Aktivera kontovarningar så att du får reda på om någon kommer åt dina filer.
 • Deaktivera gamla enheter från ditt moln så att dina filer inte kan nås från dem. Du hittar det här alternativet i menyn för inställningar eller preferenser.
 • Använd alltid säkra lösenord (versaler, små bokstäver och specialtecken) och använd inte samma lösenord för fler än ett konto. Det bästa är att använda en lösenordshanterare och lägga till ett extra lager med 2FA (tvåfaktorsautentisering).
 • Om du får tillgång till dina uppgifter på en offentlig dator, kom alltid ihåg att logga ut och spara aldrig ditt lösenord eller användarnamn.

Molnlagring är framtiden

Säg adjö till ett lagringsutrymme som alltid är slut. Med molnlagring kan du alltid enkelt lägga till mer utrymme på din enhet med bara några få klick när du vill. Det är tack vare denna bekvämlighet och den ökade säkerheten som molnlagring förväntas bli det viktigaste lagringsmediet inom den närmaste framtiden. Och med all data ute i världen kan lokal lagring helt enkelt inte hålla måttet.

Så oavsett om du använder den för att samarbeta med kollegor, som ett valv för värdefulla familjeminnen eller något däremellan, är molnlagring rätt väg att gå.

Behöver du hjälp med att komma igång med molnlagring? Boka en Buddy idag!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!