De 10 vanligaste datavirusen och hur man undviker dem

January 4, 2021

Att bli sjuk suger - när du är sjuk känns det som att varje vardaglig uppgift är enorm. För en dator är det inte annorlunda.

Datorvirus - ibland känt som 'malware' - existerar i många olika former. Och det finns många av dem - förra året var det hela 350 000 nya skadliga datorvirus som upptäcktes varje dag.

Från mindre virus som saktar ner din dator till allvarliga virus som stjäl dina data - här är datavirusen du bör veta om och vad du kan göra för att undvika dem.

Typer av datavirus

Virus kan hitta sin väg till nästan vilken enhet som helst - från Windows-datorer och Mac-datorer till iPhones och Androids.

Ja, även telefoner är mottagliga, särskilt Android-telefoner - en rapport visade att Android-enheter stod för 26% av alla infekterade enheter, inklusive Windows-datorer, IoT-enheter och iPhones. Medan Mac-datorer ofta sägs vara säkrare än datorer, visar de senaste uppgifterna att detta faktiskt inte är sant, eftersom fler hot nu upptäcks på en Mac jämfört med en Windows-dator.

Hur som helst, oroa dig inte. Vi har sammanfattat de vanligaste datavirusen och hur du kan undvika dem nedan:

Makrovirus

Denna typ av datavirus finns normalt i Microsoft Office-program. Word- och Excel-filer är favoritplatser för makrovirus att bädda in sig själva i. Liksom de flesta andra virus (utom spacefiller virus- mer om dessa senare) ökar makrovirus filstorleken när de infekterar dem, eftersom de bifogar sin egen kod in i filen. När ett makrovirus infekterar en fil kan det enkelt spridas till andra datorer när filen delas, till exempel via e-post.


Bootsektorvirus

Precis som Tamagotchis är bootsektorvirus hemska små saker som var stora på 90-talet och är därmed en av de äldsta typerna av virus. Bootsektorvirus går direkt till kärnan på din dator och påverkar start- eller 'boot'-processen. Förr spreds dessa virus genom disketter. Numera fäst de i e-post eller USB-minnen. Om din dator fångar upp en av dessa behöver du en expert för att genomföra en fullständig systemformatering (Windows, Mac).

Trojansk häst

Viruset hämtar sitt namn från den enorma trähästen där grekerna gömde sig för att komma in i den antika staden Troja och är bland de mest lömska datavirusen. Trojanska hästar, som används av cyberkriminella, är förklädda som vanliga program och frestar dig att installera dem på din dator. När de har installerats får de åtkomst till datorns filer och registrerar dina privata data - lösenord och onlinebankinformation. Detta kan sedan användas av hackare för att göra inköp online med ditt bankkonto eller avslöja din privata information.

Ett tagentbord på en laptop i ett mörkt rum.

Overwritevirus

Overwritevirus tar vanligtvis över en fil och rensar den ursprungliga koden utan att du ens vet det. När de har raderats kan de ursprungliga filerna inte återställas och data förloras. De sprids ofta via e-post via bilagor eller via filnedladdningar på internet, så skanna alltid filer med ett antivirusprogram innan du laddar ner och öppnar dem. Detta hjälper dig att upptäcka dessa virus innan de ens har en chans att orsaka problem.

Webbläsarkapare

Som den digitala motsvarigheten till en jobbig säljare tar webbläsarkapare över dina internetsökningar och omdirigerar dig till sidor som du inte ens ville besöka. Även om det inte är lika skadligt som andra typer av virus - de lurar dig snarare än att stjäla från dig - kan de fortfarande vara ett irriterande problem eftersom de sänker din användarupplevelse avsevärt när du surfar på internet. Om du upplever massor av slumpmässiga popup-annonser eller om din vanliga webbläsare har ändrats utan att du gjort något är chansen att du har en webbläsarkapare. Skanna alltid e-postbilagor innan du öppnar och undvik att ladda ner filer från misstänkta webbplatser för att undvika webbläsarkapare.

Web Scripting Virus

Här kommer ett lite modernare virus. Webskriptvirus är mycket smarta små buggar som smälter in i bakgrunden på populära webbplatser - vanligtvis sociala medieplattformar. De döljer sig som vanliga länkar och frestar dig att klicka på dem. Sedan stjäl de dina kakor (cookies), den typen som lagrar din information. Man bör inte ta lätt på web scripting virus- de kan skicka skräppost, skada din data och spridas snabbare än de flesta virus.

Virus på en dator.

Polymorf virus

Detta är ett listigt virus. Som en kameleont som ändrar färg för varje situation ändras ett polymorft virus när det replikeras. Detta gör det svårt för de flesta antivirusprogram att hålla koll på dem. När den väl har hittat sig på din dator - vanligtvis via en e-postbilaga eller en nedladdning från en misstänkt webbplats - har den frihet att radera dina filer, stjäla dina data och i allmänhet sabotera ditt system. Den dåliga nyheten är att polymorfa virus ökar. Den goda nyheten är att de bästa antivirusprogrammen börjar anpassa sig till dem med mer sofistikerade skanningstekniker för att fånga dessa kameleonter.

Resident virus

En av de vanligaste typerna av virus som du (förhoppningsvis inte) kommer att stöta på är detta lömska viruset som hittar sin väg in i datorns minne och gör sig hemma. Resident virus kan komma från e-postbilagor, infekterade nedladdningar eller delade filer och aktiveras sedan när din dator utför en specifik åtgärd och kan till och med koppla sig till antivirusprogram, vilket lurar det som har till uppgift att få bort det. Den bästa lösningen? Ta hjälp av en expert.

Flerdelade virus

Dessa flexibla fiender ökar. Medan de flesta virus antingen attackerar datorns centrala bootsektor eller dess filer, kan ett flerdelat virus göra båda. Ett flerdelat virus är svårt att förebygga, vilket förklarar den snabba tillväxten för det under de senaste åren. De sprids vanligtvis genom .exe-filer - så genom program som Word och Excel. Hur vet du om din dator är infekterad med ett flerdelat virus? Tja, dessa virus äter upp ditt virtuella minne som ingenting annat, så förvänta dig massor av "din dator har lågt virtuellt minne" -meddelanden och en plötslig avmattning av din dator.

Spacefiller virus

Spacefiller virus hittar de tomma utrymmena i en programkod och klättrar direkt in genom att lägga till sin egen kod. På så sätt ändrar de inte filernas storlek (som andra virus gör), vilket gör dem väldigt svåra att upptäcka. De flesta antivirusprogram har svårt att fånga spacefillers, men det finns några manuella antivirusverktyg som experter använder för att utrota dem. Tack och lov är de inte bara svåra att upptäcka, men de är också svåra att skapa och det finns inte många filtyper som de kan bifoga sig in i. Detta gör spacefiller virus mycket sällsynta.

TechBuddys tips för att förebygga och hantera virus

Hur man undviker och minskar effekterna av virus

Nu när du känner till de olika typerna av datavirus kommer här några tips på hur du kan undvika dem.

Använd en brandvägg

En brandvägg är din dators första försvar. Medan ett antivirusprogram (mer om det senare) är aktivt på din dator och upptäcker och neutraliserar virus, sitter en brandvägg mellan din dator och internet och skuffar bort dem. Din dator levereras normalt med en förinstallerad brandvägg - se till att den är aktiverad.

Klicka inte på misstänksamma länkar eller popup-fönster

Den första bör vara den mest uppenbara. Men så många klickar ändå på tvivelaktiga länkar på internet. Okej, så vi har alla varit frestade att klicka på länkar till artiklar med spännande innehåll. Ibland måste vi alla lära oss på det hårda sättet. Den gyllene regeln är att om du inte känner till eller litar på webbplatsen, var försiktig och använd alltid en popup-blockerare.

Bluffmail från Amazon.
Klicka inte på länkar som kommer från misstänksamma e-postmeddelanden och avsändare


Öppna inte bifogade filer i e-postmeddelanden eller länkar som du inte är säker på

E-post är en av de vanligaste sätten datavirus sprids. När en dator är virusinfekterad skickas viruset till alla kontakter på den datorn. Så om en fil verkar lite misstänksam - om den har ett konstigt filnamn, om det finns skrivfel i e-postmeddelandet, om innehållet i e-postmeddelandet verkar udda eller avsändarens e-postadress ser konstig ut - öppna inte den. Även om det är från någon du känner.

Säkerhetskopiera dina filer

Tänk dig att förlora dina mest uppskattade dokument, foton, videoklipp etc. Nästan otänkbart, eller hur? Det är därför det är, i händelse av att ett virus, vettigt att säkerhetskopiera all din data. Gör en kopia av allt och förvara det på en extern hårddisk om möjligt och i molnet.


Uppdatera ditt operativsystem

Du känner till de irriterande små uppdateringsmeddelanden som dyker upp hela tiden? Det är dags att sluta ignorera dem. Oavsett om du använder Mac eller PC är det viktigt att hålla ditt operativsystem uppdaterat. Utvecklare lägger ständigt till nya förbättringar, varav många hjälper till att hålla din dator fri från virus.

Upptäckt av ett virus på en dator.


Så upptäcker du ett virus

Om du misstänker att du kan ha ett datavirus kan du upptäcka det på dessa sätt.


Installera ett pålitligt antivirusprogram

Ett överraskande stort antal människor använder inte antivirusprogram. Oavsett om det är McAfee, Norton, Kaspersky eller ett annat program, att ha ett antivirusprogram av hög kvalitet är din dators andra försvar mot virus. Det är också en förutsättning för virusdetektering.


Kör regelbundna schemalagda genomsökningar med ditt antivirusprogram

Att ha programmet är bra men är av ingen betydelse om du inte kör virusskanningar. Helst bör du köra en skanning en gång i veckan, varannan vecka eller när du tror att din dator kan ha fått ett virus. Du kan ställa in att antivirusprogram ska skanna automatiskt när det passar dig - till exempel en viss tid på dagen när du vet att du inte kommer att använda din dator. När ett virus har identifierats kan ditt antivirusprogram också ofta hjälpa dig att ta bort det.


Ring en TechBuddy!

Medan antivirusprogramvara, brandväggar och att känna till de typiska varningsflaggorna är viktigt blir virus svårare att upptäcka och svårare att förhindra. Så om du inte är säker på vilken brandvägg eller antivirusprogram du ska välja, vill veta det bästa sättet att skydda din dator eller behöver bli av med ett virus, oroa dig inte ... TechBuddy är här för att hjälpa dig!

Kontakta oss och få hjälp av en teknikexpert idag!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!