8 tips - så skyddar du dig mot bedrägerier

May 25, 2021
Undvik bedrägerier online med dessa tips

Varje år utsätts miljontals svenskar för försök till bedrägeri. Särskilt i dessa tider är fler är utsatta och kriminella använder mer än gärna corona och vaccinationer som ett sätt att begå bedrägerier. Här delar vår samarbetspartner mySafety Försäkringar med sig av några smarta tips som minimerar riskerna:

1. Be att få ringa tillbaka om någon ringer från din bank

Det brukar vara ett bra sätt att få bedragarna att visa sitt rätta jag och ger dig möjligheten att kontrollera att du verkligen pratar med rätt person.

2. Undvik att ge ut allt för personlig information på nätet

Vid en första anblick kan det kännas ofarligt att dela med sig av namnet på ditt husdjur eller din mammas efternamn vid födseln. Många brottslingar använder dock informationen för att kunna återställa ditt lösenord. 

3. Lämna aldrig ut dina kreditkortsuppgifter

Lämna inte ut dina kontouppgifter via mail, sms eller sociala medier. Hamnar de i orätta händer kan det snabbt gå väldigt illa.

Se till att webbaadressen på hemsidan börjar med 'https://', så du är säker på uppkopplingen är krypterad.

4. Genomför bara säkra betalningar på nätet

Dubbelkolla alltid att webbadressen börjar med https:// (alltså med ett ”s” på slutet), samt att det finns ett hänglås, i vilket innebär att din uppkoppling är krypterad och att det är en säker betalsida.

5. Installera aldrig okända program på datorn

Ladda ner programvara från pålitliga hemsidor, då dessa innehåller de senaste säkerhetsuppdateringarna. Risken är annars stor att någon får kontroll över den och därmed även dina personuppgifter. Installera heller inte program som du inte vet var de kommer ifrån.

6. Spärra adressändring

Skatteverket kräver inte någon legitimation för att göra en adressändring. Du kan dock själv enkelt spärra obehöriga från att adressändra, men det kräver att du själv gör det. Klicka här för att komma till Skatteverkets hemsida och spärra obehörig adressändring.

7. Se upp för social manipulering

Akta dig för bedragare som är duktiga på att lura till sig olika typer av uppgifter genom att be om råd, tjänster, information med mera.

8. Teckna en försäkring

Tillsammans med mySafety Försäkringar får nu alla TechBuddy-kunder teckna ett kostnadsfritt Bedrägeriskydd som bland annat scannar av nätet för att se om dina uppgifter finns tillgängliga för brottslingar. Klicka här för att läsa mer om ID-kapningar och andra nätbedrägerier.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!