Så skyddar du din dator från hackare, spyware och virus

September 24, 2020

Säkerhet på internet är oerhört viktigt. Vi lever stor del av vårt liv online och oavsett om det är på en bärbar dator, en smartphone eller en stationär dator på jobbet har du värdefull information som skumma människor gärna vill ha. Det finns några grundläggande tips som avsevärt förbättrar din säkerhet på nätet.

Använd starka lösenord och en lösenordshanterare

Lösenord är fortfarande ett av våra bästa skydd mot att bli hackad. De flesta webbplatser har ett minimum av lösenordskomplexitet, de säger till exempel att ett lösenord måste ha en viss längd och innehålla en viss blandning av karaktärstyper. Tyvärr är alla typer av lösenord som en människa lätt kan komma ihåg troligtvis ett som kan brytas genom gissningar snarare än snarare.

Det bästa du kan göra för att skydda din dator från hackare är att använda en betrodd lösenordshanterare. Dessa håller koll på alla dina lösenord säkert och kommer att generera slumpmässiga starka lösenord som det är nästan omöjligt att gissa. Den goda nyheten är att de flesta inte behöver söka mycket långt efter en lösenordshanterare. Google Chrome har redan en mycket kompetent inbyggd. Du kan skapa starka lösenord i webbläsaren och synkronisera dem med molnet, så att du var du än är inloggad på ditt Google-konto enkelt kan hämta lösenord.

Naturligtvis måste du sätta lösenord på allt som kan hamna i fel händer. Din dator, telefon och surfplatta bör alla ha sina egna lösenord. Biometrisk upplåsning, som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, är inte lika säkert.

Använd kryptering där det är möjligt

Kryptering är en teknik som matematiskt krypterar dina data så att den inte kan läsas utan rätt nyckel. Till exempel använder webbplatser som börjar med “https” en säker krypterad metod för att skicka data -bara du och den mottagande webbplatsen vet vad som sägs. Utomstående, till exempel din tjänsteleverantör eller någon som kontrollerar datapaket när de passerar genom olika hållplatser på internet, känner bara till din IP-adress och adressen till sidan du besöker. Du bör också hålla dig till chattjänster som erbjuder "end-to-end" kryptering. WhatsApp är ett exempel på detta. End-to-end-kryptering hindrar även WhatsApp i sig från att veta vad som sägs i dina chattar.

Lita inte på blint på någon

En av de största riskerna du kommer att möta när du är online kommer från imitation och anonymitet. När du interagerar med någon har du ingen aning om de är de de säger att de är. I själva verket, tack vare artificiell intelligens, kan du inte ens vara säker på att du interagerar med en riktig människa alls. Det betyder att det är mycket viktigt att få någon form av tredjepartsbekräftelse på att du är i kontakt med den person du borde vara. Även om personen är som de säger, bör du också ta deras påståenden och löften med en nypa salt. Behandla dem åtminstone med samma skepsis som du skulle med en ny bekant i verkliga livet.

Använd tvåfaktorautentisering när det är möjligt

Tvåfaktorsautentisering är en säkerhetsmetod där du använder en helt annan kanal som andra del av ditt lösenord. Det är ett av de bästa sätten att skydda dina konton från hackare idag. Till exempel kan du få en engångs-PIN-kod via ditt e-postkonto eller som ett sms till ett registrerat nummer när du loggar in på en tjänst. Med tvåfaktorautentisering räcker inte ditt lösenord för att skurkarna ska få åtkomst till ditt konto. Naturligtvis är det, med tillräcklig ansträngning, möjligt för brottslingar att komma runt tvåfaktorautentisering. De kan också försöka hacka ditt e-postlösenord eller utföra en "SIM-swap"-bluff och ta kontroll över ditt telefonnummer. Detta är dock med mycket extra ansträngningar och risker, vilket gör det osannolikt att du blir riktad på det här sättet slumpmässigt.

Undvik offentliga nätverk

Ett vanligt hot är offentlig nätverk. Alla som är på samma WiFi-nätverk som du kan se informationen som din enhet skickar och tar emot. De kan till och med få åtkomst till din enhet direkt om den inte konfigureras ordentligt på något sätt. Den viktigaste försiktighetsåtgärden att vidta om du måste använda ett offentligt WiFi-nätverk är att använda ett VPN, som krypterar all data som lämnar din dator. Du bör också använda en brandvägg och specifikt markera WiFi-nätverket som ett offentligt, för att blockera direktåtkomst från andra användare i nätverket. Vanligtvis kommer du att bli tillfrågad om ett nätverk är privat eller offentligt när du första gången du ansluter till det.

Lär dig att upptäcka skadliga mejl

E-post är fortfarande ett av de mest populära sätten för brottslingar att komma åt dig. Det bästa försvaret mot skadliga e-postmeddelanden är att veta hur man upptäcker dem. Alla e-postmeddelanden som ger dig otroliga belöningar och kräver att du delar med pengar ska du direkt bortse. Om något verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det. Spear phishing riktar dig vet vem du är - de skräddarsyr e-postmeddelandet så att det innehåller detaljer som är specifika för dig. De kan till och med försöka posera som din chef eller någon du känner.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!