De bästa bärbara datorerna för studenter

August 23, 2022

Som student behöver du en bärbar dator som klarar dina dagliga krav. Det spelar ingen roll om du vill skriva uppsatser, forska på internet eller streama föreläsningar - din bärbara dator måste kunna göra allt och helst vara med dig under hela ditt studentliv.

I det här blogginlägget tar vi en titt på vad du ska leta efter när du köper en bärbar dator för studietiden och tar en närmare titt på några av de bästa modellerna som finns.

Grundläggande frågor innan köp

När du köper en bärbar dator för studietiden, finns det några saker att tänka på. För det första kommer din bärbara dator troligen att vara en av dina viktigaste ägodelar, så du bör välja en enhet som passar dig.

Dessutom finns bärbara datorer i alla former och storlekar, och alla modeller är inte anpassade för universitetslivet. Slutligen, priserna på bärbara datorer varierar mycket. Det är därför det är viktigt att du hittar en bärbar dator som passar din budget såväl som dina behov.

Se till att den bärbara datorn har tillräckligt med datorkraft och minne (minst 4 GB RAM). Du vill inte sitta fast med en bärbar dator som inte kan hantera din arbetsbörda. Du bör också kontrollera batteritiden (helst över 4 timmar). Bärbara datorer som behöver laddas ofta är inte särskilt praktiskt för studenter.

Slutligen bör du vara uppmärksam på vikten av den bärbara datorn. Du kommer förmodligen att bära den runt campus varje dag, så det är viktigt att den inte är för tung eller otymplig.

Typer av bärbara datorer

I allmänhet finns det tre typer av bärbara datorer du kan köpa:

  • Ersättningar till stationära datorer
  • Ultrabooks (Hybrid laptops)
  • Chromebooks

Stationära ersättningar är de största typerna av bärbara datorer och tenderar att ha kraftfulla processorer och stora skärmar. Ultrabooks är mindre än skrivbord ersättningar, men erbjuder fortfarande bra prestanda och funktioner. Chromebooks är den billigaste typen av bärbar dator, men de erbjuder också minst prestanda och funktioner.

Den bästa bärbara datorn för studenter

Om du är osäker på vilken bärbar dator du ska köpa rekommenderar vi att du väljer en ultrabook. Dessa bärbara datorer erbjuder den bästa blandningen av prestanda och funktioner och tenderar att vara lätta och billiga. Om din budget tillåter bör du också överväga att byta ut den mer stationära datorn vid skrivbordet. Dessa bärbara datorer är mer kraftfulla än ultrabooks och har större skärmar, vilket gör dem perfekta för studenter som till exempel behöver göra grafiskt arbete. Men dessa enheter är också mycket svårare att transportera på grund av sin vikt och storlek.

De 7 bästa bärbara datorerna för studenter

Nu när vi vet vad vi ska leta efter när vi köper en bärbar dator för studietiden, låt oss ta en närmare titt på några av de bästa modellerna som finns.

Apple MacBook (Pro)

MacBook från Apple är en populär bärbar dator för studenter. Oavsett om du väljer MacBook Air eller MacBook Pro har den en kraftfull processor, fantastisk grafik och lång batteritid.

Dessutom är den lätt och bärbar. Om du redan använder andra Apple-produkter som iPhone eller iPad är Apple MacBook definitivt det bästa valet för dig eftersom alla enheter kan användas synkroniserat med varandra. En nackdel med Apple-enheterna är det höga priset jämfört med andra tillverkare.

💡 TechBuddy-tips: Du kan spara pengar här med Apples exklusiva erbjudanden för studenter.

Microsoft Surface Pro

Microsoft Surface Pro är en annan bra bärbar dator för studenter. Det är en hybridbärbar dator, vilket innebär att den kan användas både som en bärbar dator och en surfplatta.

Med sin kraftfulla processor och stora skärm är den perfekt för researcharbete, läxor eller föreläsningar. Dessutom är batteritiden fantastisk och den är lätt nog att bära med sig hela dagen. Jämfört med andra produkter är Surface Pro också lite dyrare.

💡 TechBuddy-tips: Microsoft erbjuder många olika exklusiva erbjudanden och rabatter för studenter under "Back to School".

Dell XPS 13

Dell XPS 13 är vår favorit ultrabook där ute. Den har en extraordinär design, kraftfull hårdvara och lång batteritid. Det är lätt att använda och svårt att slå för valuta för pengarna. Här får du en kraftfull och hållbar enhet för runt 13 000 kr.

💡 TechBuddy Tips: Studenter kan få upp till 25 % rabatt och fri frakt när de registrerar sig för Dell Advantage

HP Pavilion x360

Om du letar efter en budgetvänlig bärbar dator är HP Pavilion x360 något för dig. HP Pavilion x360 är en konvertibel bärbar dator, vilket innebär att skärmen kan roteras 360 grader så att den kan användas även som surfplatta.

Den är inte lika kraftfull som några av de andra bärbara datorerna som visas här, men den är perfekt för grundläggande uppgifter som att surfa på nätet, kolla e-post och skriva läxor.

💡 TechBuddy Tips: Studenter kan få upp till 25 % rabatt och fri frakt när de registrerar sig på HP Education Store.

Lenovo Yoga 6

Lenovo Yoga 6 är en ny fantastisk hybridbärbar dator som erbjuder utmärkt prestanda och ett brett utbud av funktioner. Dess batteritid är också mycket bra, varar upp till 18 timmar på en laddning. Den har också en vacker, slimmad design. Modellerna från denna serie börjar på cirka 8700 kr.

💡 TechBuddy-tips: Studenter kan få en rabatt på upp till 25% när de verifierar sig som studenter på Lenovos hemsida. 

Omen 17 Gaming Laptop

Omen 17 är faktiskt en bärbar dator för spel. Den starka prestandan och den stora skärmen på 17,3 tum gör den dock till den perfekta ersättningen för en stationär dator. Jämfört med de andra bärbara datorerna är den ganska dyr (från cirka 14 800 kr) men kommer också med kraftfull utrustning inklusive ett kraftfullt grafikkort (NVIDIA GeForce RTX 3060), massor av RAM (16 GB) och ett mycket kraftfullt batteri.

Acer Aspire 5

Acer Aspire 5 är vår favorit bärbara dator under 5000 kr. Den har en stor skärm, bra hårdvara och lång batteritid. Den är perfekt för studenter som letar efter en billig enhet som också kan hantera krävande uppgifter som att redigera bilder och videor.

💡 TechBuddy tips: Studenter kan få 15% rabatt på allt hos Acer genom att signa upp här och validera sin studentstatus

Har du köpt en bärbar dator för universitetet och behöver hjälp? Eller vill du köpa en bärbar dator inom en snar framtid? Då hjälper våra TechBuddys dig gärna!

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!