7 vanliga datorproblem och hur du löser dem

June 30, 2021
En kvinna med en dator som inte fungerar

Vi är idag beroende av våra datorer för många olika saker - för att jobba, för att koppla av efter en lång dag eller för att hålla kontakten med familjen. Därför kan det kännas som att hela världen går under när du upplever problem med datorn.

Men oroa dig inte, vi vet allt du behöver veta! Här listar vi på TechBuddy 7 vanliga datorproblem, hur du löser dem och hur du förhindrar att de händer.

1. Min dator startar inte

Ett grundläggande problem som många upplever är att datorn inte ens startar. Det kan finnas flera orsaker till detta, vissa mer komplicerade än andra.

Det första du bör titta på är strömmen in i dator. Ofta beror det på att det finns ett problem med den elektriska anslutning om din stationära dator inte vill starta. Det kan till exempel handla om en kabel eller ett eluttag som inte fungerar. Kontrollera att datorn är ordentligt ikopplad (eller laddad, om det är en bärbar dator) och testa eluttaget med en annan enhet.

Om problemet kvarstår kan det vara ett tecken på att något är fel med datorns batteri. Kontakta i så fall en support (till exempel TechBuddy), som kommer ut till dig och kontrollerar detta. Vi ger dig råd om hur du byter ut batteriet, om det behövs, eller hjälper dig identifiera och lösa andra potentiella orsaker.

Kom ihåg - äldre MacBooks kräver att batteriet är laddat till minst 3% för att kunna starta. Så om du har en äldre MacBook, ge den några minuter efter att du kopplat in strömsladden innan du startar den

2. Min datorskärm funkar inte


Om du kan höra att datorn startar, men att du inte ser något på skärmen, kan det vara ett problem med sladdarna som ansluter dator till skärmen. Sladden kan bli sliten med tiden. Kontrollera att sladden är ordentligt kopplad till skärmen och datorn. Om du har en reservskärm kan du testa den för att se om det är något problem relaterat till skärmen eller datorn.

Om sladden fungerar kan det handla om allvarligare problem, till exempel felaktiga interna ledningar i monitorn eller grafikkortet. Om så är fallet är en teknisk supportleverantör som TechBuddy definitivt det bästa alternativet. De kommer att kunna lokalisera problemet och avgöra om det är bäst att reparera eller byta ut hårdvaran.

3. Min datorskärm har fryst

Ibland kan din dator bli så överbelastad att den lägger ner och säger "det var det. Jag har fått nog!". Det händer vanligtvis om du har flera program eller flikar öppna samtidigt. Oftast är lösningen ganska enkel och kräver att du startar om datorn. Detta är mycket enkelt: på de flesta stationära datorer finns det en separat omstartsknapp, precis brevid strömknappen. För bärbara datorer måste du trycka på och hålla in strömknappen tills datorn stängs av, och sedan starta om den.

Förr i tiden förlorade du ofta allt osparat arbete när skärmen frös fast. Tack och lov kan dina filer säkerhetskopieras automatiskt på ett säkert sätt tack vare att många använder sig av molnlagring. Om du till exempel arbetar med molnbaserade verktyg som Google Workspace eller Office 365 innebär det att den där superviktiga företagspresentationen eller ditt bokförings-excelen aldrig går helt förlorade om du skulle behöva starta om datorn.

Men en frusen skärm är definitivt oroväckande, särskilt om det händer regelbundet. De främsta orsakerna brukar vara lågt systemminne, korrupta filer eller ett datorvirus. Kontakta en TechBuddy för att köra ett fullständigt diagnostiskt test och gå till roten av problemet.

4. Min dator är långsam

Idag handlar allt om att vara snabb, och det gäller även datorer. Därför kan en långsam dator få oss att gå i taket som inget annat.

En långsam dator är ett tecken på att för mycket pågår samtidigt. Så det första steget är att kontrollera vilka program som är öppna.
På en Mac: tryck Command + Alt + Escape för att öppna menyn för att stänga program.
På en Windows-dator: öppna aktivitetshanteraren med Ctrl + Alt + Delete.

Stäng sedan helt enkelt alla program som du inte använder.

En annan lösning är att göra en software-städning. Detta händer när hårddisken blir fragmenterad - när data, till exempel programvaror, är hopkokta och utspridda och inte passar in i utrymmena på hårddisken. För att hitta och lösa eventuella problem måste du göra en systemkontroll.
På en Mac: Använd Apple Diagnostics-verktyget.
På en Windows-dator: Kontrollera aktivitetshanteraren samt apparna Performance Monitor och Windows Memory Diagnostic (skriv bara appnamnen i sökfältet och klicka sedan på öppna). Där kan du se vad som påverkar RAM-minnet och bearbetningshastigheten.
Om du är tekniskt kunnig kan du sedan använda dessa verktyg för att utföra de rekommenderade stegen och instruktionerna för att förhoppningsvis lösa de viktigaste problemen.

Om din dator fortfarande är trög eller om du behöver hjälp med något av de ovan nämnda stegen är det dags att kalla in experterna.

5. Mitt internet är långsamt

Vare sig du har vanligt kabelinternet eller supersnabbt fiberoptiskt internet kan du komma att uppleva en långsam uppkoppling från tid till tid. Naturligtvis kan du alltid kontrollera internetanslutningen genom att kika på WiFi-anslutningssignalen uppe till höger på skärmen (Mac) eller nere till höger (Windows) på skärmen.

Om ditt internet fungerar bra för det mesta men plötsligt inte för det kan lösningen vara något så enkel som att starta om datorn och routern. Du hittar ofta strömbrytaren på baksidan av din router.

Om du fortsätter uppleva internetproblem kan du kika på hur ditt nätverk hemma ser ut - var har du placerat routern, hur många enheter använder nätverket och hur långt ifrån routern sitter du?

En långsam internetuppkoppling kan också bero på antalet permanenta cookies i din webbläsare. Om du märker att din internetanslutningshastighet är normal när du använder en annan webbläsare kan detta vara problemet.

Slutligen kan långsamt internet självklart också bero på något mer tekniskt. När det handlar om problem som konflikter i IP-adressregistreringen till hårdvaruproblem är det bäst att ta hjälp av en tekniker.

6. Min dator låter mycket

Om din dator eller bärbara dator plötsligt låter mycket kan det definitivt vara oroväckande, även om det inte påverkar datorns prestanda. Hårddiskar gör till exempel ofta ett surrande eller slipande ljud strax innan de går sönder. Om du hör något sådant ska du vidta åtgärder så snart du kan.

Höga ljud beror ofta på överhettning. En högljudd fläkt är ett mycket vanligt datorproblem och går ofta hand i hand med en långsam dator. Detta beror på att processorns hastighet automatiskt minskar för att kunna hantera överhettning.

Det kan också helt enkelt bero på att din dator behöver rengöras. Damm, smuts och annat kan täppa till datorns insida och orsaka minskat luftflöde. Detta är en av de vanligaste orsakerna till en överarbetad fläkt och ett överhettat system.

Att rengöra en dator är ganska enkelt och är något som de flesta datoranvändare kan göra själva. Se först till att datorn är helt urkopplad. Öppna sedan höljet med en skruvmejsel för att ta bort alla skruvar och använd tryckluft på burk för att blåsa bort damm och smuts, särskilt i luftventiler och fläktar. Du kan få tag på tryckluft i de flesta hårdvaru- eller datorbutiker.

Om du inte känner dig bekväm med att öppna och rengöra datorns inre, eller om problemet kvarstår, kan det vara dags att ringa teknisk support.

7. Min dator har fått blue screen

Blue Screen of Death - det är verkligen ett dramatiskt namn, och det sista en datoranvändare vill se. Det innebär vanligtvis ett hårdvarufel och kan betyda att din dator behöver en check av en expert. I vissa fall kan det vara så enkelt som att starta om datorn löser problemet. Gör ett försök med detta först. Om det inte löser problemet kan du ringa TechBuddy.

Efter den blå skärmen kommer du se rader med vit text - detta är felkoder som din Buddy använder för att diagnostisera problemet. Det kan betyda att en liten systemuppgradering är nödvändig. Eller så kan det betyda att en viktig hårdvara har gått sönder. Hur som helst kommer din Buddy att kunna gå till botten med problemet.


Tveka inte att be om hjälp!

Det är därför vi finns här! TechBuddy kan hjälpa dig med dina datorproblem, på plats i ditt eget hem. Om något av råden i den här guiden inte har löst problemet kommer en Buddy att göra det. Så boka en Buddy och låt en expert ta hand om saker och ting!

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!