Hur skapar man ett sÀkert lösenord?

Tips & Guider

August 22, 2019

HÀromdagen kom det rapporter om att vÀrldens vanligaste lösenord fortfarande Àr 123456, och pÄ andra plats kommer 123456789. Inte speciellt sÀkert. Med jÀmna mellanrum kommer det nyheter om att lösenord har hackats hit och dit. DÀrför Àr det viktigt att skapa ett starkt och sÀkert lösenord och att inte ha samma pÄ alla stÀllen. Men hur gör man det? Och hur ska man egentligen komma ihÄg alla dessa kombinationer av vad som kan verka vara en oförstÄelig samling bokstÀver och siffror. Men det finns knep.

‍

Lösenord som 123456, qwerty, 111111 och password Àr lösenord vi alla vet att vi bör undvika. De Àr ocksÄ de vanligaste lösenorden i vÀrlden. För att lösenord ska bli sÀkert krÀvs det istÀllet att du blandar bokstÀver, siffror och specialtecken, vilket mÄnga hemsidor ocksÄ krÀver. Du bör inte anvÀnda dig av ord som gÄr att slÄ upp i ordboken, eller namn pÄ mÀnniskor i din omgivning.

DÀrför kan du komma pÄ lite regler hos dig sjÀlv som gör att du enklare kommer ihÄg ordet du vÀljer. Till exempel kan vissa siffror liknas vid bokstÀver, sÄ hÀr:

A - 4
S - 5
T - 7
I - 1
B - 8

Det hÀr kan ju fortsÀtta i all oÀndlighet nÀstan, bara man har lite fantasi. T.ex. skulle ordet "Datormus" kunna se ut sÄhÀr: "D470rmu5". DÄ har du ett ord som du kan komma ihÄg och byter ut en del bokstÀver till deras motsvarande siffror.

Ett annat tips Àr att göra som de klassiska ramsorna man lÀrde sig i skolan nÀr man var liten. Börja med att sÀtta ihop en mening, t.ex: Jag bor i Stockholm pÄ Bondgatan 56! Om du dÄ tar första bokstaven frÄn varje ord, sÄhÀr: JbiSpB56! sÄ fÄr du ett mycket sÀkrare lösenord som kan vara enkelt att komma ihÄg, bara man tÀnker pÄ meningen. Du inte ha samma pÄ lösenord pÄ flera stÀllen. DÀrför kan det vara fördelaktigt att blanda in sidan i frÄga i den mening som du har i minnet. T.ex.: "Jag har 75 vÀnner pÄ Facebook." Detta blir dÄ: Jh75vpF.

AlltsÄ:

  • Undvik lösenord som 123456, qwerty, 111111 och password
  • Byt ut bokstĂ€ver i lösenordet till siffror
  • AnvĂ€nd första bokstaven i orden i klassiska ramsor eller meningar för att skapa ett unikt lösenord

Om du inte redan planerat att byta ditt lösenord - GÖR DET! Det Ă€r viktigare att ha ett sĂ€kert lösenord Ă€n vad mĂ„nga tror och att lĂ€gga nĂ„gra minuter extra för att fundera ut ett sĂ„dant Ă€r vĂ€rt det. NĂ€r man vĂ€l har kommit pĂ„ ett system till sina lösenord brukar det vara enkelt att komma ihĂ„g.

‍

boka en buddy