Bäst höjd och vinkel på TV:n för ultimat tittarupplevelse

January 18, 2023
Bästa TV höjden och vinkeln

Föreställ dig detta: du har precis investerat i en helt ny smart-TV. Dagen närmar sig sitt slut och du slår dig ner i soffan med den eller de du tycker om, redo att se den där filmen du längtat efter.

Du har bett några vänner att snabbt montera upp din nya TV, och filmen hinner knappt börja innan du inser att du kommer att få nackspärr innan filmen är över.

TV:ns höjd kan verka som en bagatell, men blir den fel kan din dyrbara nedvarvning lätt förvandlas till en smärtsam upplevelse.

Så, gör om och gör rätt. Det här är hur du går tillväga.

TechBuddys Tips vid TV-montering

Infographic tips vid tv-montering

Vad bör jag göra innan jag monterar upp min TV?

För det första, innan du köper en ny TV bör du vara säker på vilken storlek som passar för ditt rum och dess layout. TechBuddys expert Fredrik har ett bra tips:

"Klipp ut en bit kartong i den storlek som du funderar på att köpa TV:n i, och håll upp den mot väggen för att se om den är tillräckligt stor."

Om du behöver hjälp med att välja rätt modell, ta en titt på TechBuddy’s YouTube-video om hur du väljer rätt TV.

Bortsett från storlek, se till att du placerar din TV nära ett antennuttag och vägguttag. Tänk också på belysningen i rummet - att montera TV:n på en plats som inte utsätts för direkt solljus hjälper till att undvika bländning och skapar en bättre tittarupplevelse. Slutligen, se till att du har plats för ljudanläggning, sladdar, spelkonsoler och dylikt – att lämna en tom hylla under TV:n är en bra idé.

När du väl har valt den perfekta storleken och platsen för din TV, se till att få en känsla för den perfekta höjden och vinkeln. Be din familj eller dina vänner att hålla upp TV:n mot väggen i olika höjder, medan du sitter i soffan och hittar den position som ger den bästa tittarupplevelsen.

Vad är den ultimata TV-höjden? 

Enligt Fredrik ska din TV monteras så att mitten av skärmen är i ögonhöjd. ”När du tittar på TV: n bör du titta rakt på mitten. Ett vanligt misstag är att placera TV:n för högt upp på väggen. ”

Naturligtvis beror den ultimata höjden på storleken på TV:n. ”Om du mäter ögonhöjden på en sittande vuxen blir ögonhöjden vanligtvis 110 cm”, säger Fredrik. ”Så mitten av TV:n ska vara 110 cm över golvet. Detta är vanligtvis fallet om den nedre kanten på TV:n är monterad 70 cm över golvet. ”

Det handlar också om rummets layout - det är till exempel inte alltid möjligt att montera en TV i ögonhöjd. I så fall är det bättre att montera TV:n högre upp på väggen, så länge den inte passerar en viss vinkel (se nedan).

Vilken är den ultimata TV-vinkeln?

När du tittar på TV är den optimala vertikala vinkeln mellan 0 och 15º. Detta garanterar bäst tittarupplevelse och maximal komfort - det finns en anledning till att ingen någonsin vill sitta på första raden i biosalongen!

Om du monterar din TV i sovrummet ändras den ultimata vinkeln. Den bör då monteras högre upp på väggen - över 100 cm upp, helst med en lutning på 95–100º. Du kan också köpa justerbara fästen för att enkelt ställa in rätt TV-vinkel och höjd efter behov.

Är det enkelt att montera upp en TV? Kan vem som helst göra det?

Även om det inte är omöjligt, är det definitivt inte helt lätt att montera upp en TV. Därför rekommenderar vi att en expert som en TechBuddy gör det åt dig. Men om du tar dig tiden och ser till att du har rätt verktyg för jobbet kan du också lyckas.

Du behöver dock hjälp - att montera upp en TV är inte ett enmansjobb. När det gäller verktyg rekommenderar Fredrik ett vattenpass för att få det snyggt och rakt, verktyg för gips- eller gipsankare och en borr. "Vilken typ av borr som behövs beror på vilken typ av vägg du har", säger han. "Om det är betong behövs en hammarborr." För gipsväggar är en standardborr bra. Du behöver också en skruvmejsel, ett måttband och en monteringsfäste för TV.

Och glöm inte att köpa en kabeldetektor för att undvika borrning i elektriska ledningar!

Kan jag montera TV:n på vilken vägg som helst?

De vanligaste väggtyperna är betong, tegel och gips. Alla dessa typer av väggar kan bära tyngden på en TV, du måste dock vara särskilt försiktig med tegel och gipsväggar.

Om du har en tegelvägg, behöver du ett kraftigt tegelväggsankare för att montera din TV. Se också till att du borrar i tegel och inte i murbruk, eftersom din TV blir mycket stabilare då.

Gipsväggar är gjorda av gipsskivor med reglar under. Dessa reglar är tillräckligt starka för att bära vikten av en TV. Använd en regeldetektor för att lokalisera dessa.

För det mesta kan du dock inte hitta reglar just på platsen där du vill installera TV-monteringsfästet och måste därför placera det direkt på gipsskivan. TechBuddy rekommenderar inte att du monterar din TV direkt på en gipsskiva. Även med de speciella ankarna är materialet inte utformat för att ta tyngden av en TV. 

Det är verkligen inte värt att ta den risken. Om du inte hittar en regel när du försöker montera din TV, ring en TechBuddy - vi hjälper dig mer än gärna.

Få ut det mesta av ditt TV tittande

Ge din nedvarvning den respekt den för tjänar och se till att din TV är monterad i perfekt höjd och vinkel. Kom ihåg ... om du är osäker, ring experterna! Boka en TechBuddy idag så kan du njuta av dina favoritfilmer och TV-program i perfekt komfort på nolltid.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!