Vad är skillnaden mellan SD, HD och 4K?

February 15, 2021
Skillnaden mellan, SD, HD, 4K och 8K.

Under de senaste decennierna har bildkvaliteten på våra skärmar förändrats dramatiskt - från blurriga VHS-kasetter på 80-talet till den kristallklara bilden vi ser i dagens 4K. Tittarupplevelsen omdefinieras därmed ständigt.

Men när saker förändras snabbt kan det vara svårt att hänga med. Så, låt oss fördjupa oss i skillnaden mellan SD, HD och 4K.

Olika skärmupplösningar - enkel förklaring

En snabb översikt


Detaljerna på din skärm mäts i antalet pixlar - eller små prickar - som utgör bilden: Ju fler pixlar, desto tydligare och mer detaljerad bild. En bilds detalj mäts av det horisontella antalet pixlar med det vertikala antalet pixlar - till exempel 1920 x 1080. Den vertikala mätningen uttrycks normalt för sig för enkelhetens skull. Så 1920 x 1080 kallas ofta bara 1080p.

Vad är SD?

SD, eller standarddefinition, har varit det vanligaste formatet fram tills alldeles nyligen. SD definieras som allt från 240p (352 x 240) till 480p (858 x 480).

Kommer du ihåg när DVD-skivor blev en grej? Det var första gången vi kunde se 480p videokvalitet hemma.

Även om det fortfarande är mycket vanligt ersätts SD långsamt av HD och 4K.

En fördel med SD är att SD-videofiler är mindre än HD- och 4K-filer. Detta innebär att de tar upp mindre bandbredd och kan streamas bättre om du sämre täckning eller låg internethastighet. Så oavsett om du tittar på det senaste avsnittet Stranger Things på din TV eller ännu en rolig kattvideo på YouTube, innebär SD-upplösning att du använder mindre bandbredd jämfört med HD.

Vad är HD?

HD är det vanligaste formatet på TV och datorskärmar idag. Det hänvisar till antingen 720p (1280 x 720) eller 1080p (1920 x 1080).

Dessa två format formuleras ibland som semi-HD (720p) och full-HD (1080p).

Blu-ray-tekniken gjorde att vi för första gången kunde se filmer i 1080p-kvalitet. Numera erbjuds streaming av HD-kvalitet tillsammans med SD-kvalitet, till ett något högre pris.

Skillnaden mellan SD och HD

På en TV eller datorskärm

Streamingtjänster som Netflix erbjuder både SD- och HD-filmer och -serier, med visst HD-innehåll ofta till ett något högre pris. Om du har en TV som är minst 32 tum och kompatibel med 720p eller högre kommer du definitivt att märka skillnaden.

Bildkvaliteten på HD blir mycket skarpare och utmärker sig verkligen när man tittar på visuellt spektakulära filmer eller TV-serier. Till exempel: titta på David Attenborough-dokumentären Our Planet på Netflix, först i HD och sedan i SD (via dataanvändningsinställningarna), och du kommer märka en stor skillnad.

På en smartphone

Huruvida HD gör skillnad på smartphones eller inte har skapat den hårdaste debatten sedan 'mjölk eller oboy först'-konversationen (det är mjölk först, lita på oss).

Trots att toppteknologiföretag som hävdar att det absolut gör skillnad är många inte överens. Här på TechBuddy tror vi att det inte finns någon stor skillnad, åtminstone inte för det normala ögat.

Det som är tydligt är att streaming av en HD-film kan tömma ditt batteri 50% snabbare och använda mycket extra data. För tillfället är det alltså rätt meningslöst att titta på en HD-film på en smartphone när du kan titta på den i SD.

Vad är 4K?

4K består av 3860 x 2160 pixlar - 4K kommer från de horisontella pixlarna som nästan når 4000. 4K kallas även ibland UHD (ultra high definition). 4K har funnits i några år - Netflix började erbjuda 4K-streaming redan 2014. Men först nyligen har det blivit billigare och därför mer populärt.

Under 2019 tog 4K-TV:n över 50% avmarknadsandelen för första gången. Idag har det verkligen nått mainstream, med 4K-TV-apparater som sjunkit till överkomliga priser och Apple som involverat sig i 4K-streaming.

När alla stora streamingtjänster nu erbjuder 4K, liksom 4K Blu-ray-spelare som ger enastående kvalitet, sätter 4K den visuella standarden för underhållning.

Vad är 8K?

Vadå?! Det finns mer?! Kom igen!

De största utvecklarna i världen har inte nöjt sig, utan alltså fördubblat sina ansträngningar. Från 4 till 8. Hur mycket skarpare blir det?

8K har en skärm på 7 680 x 4 320. Det lovar att erbjuda en häpnadsväckande nivå av kvalitet, med mer än fyra gånger detaljnivån för nuvarande 4K-skärmarna.

8K-TV-apparater är för närvarande på en prispunkt som gör dem exklusivt för dem med pengar att bränna på nya teknikprylar. Och när det just nu inte finns tillgängligt 8K-innehåll är det rätt meningslöst att investera i en 8K-TV i skrivande stund.

Inom några år kan du dock räkna med att priset på 8K-tv sjunker och streamingtjänster erbjuder innehåll i 8K.

Då kommer utan tvekan 16K att komma precis i tid för att förstöra pixelfesten.

Behöver du hjälp med att välja rätt TV för dig?

Boka en TechBuddy idag och få expertråd utifrån dina behov.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!