Bästa Smart-TV:n för seniorer

January 26, 2021
Välj rätt smart-TV

Smarta telefoner, smarta hem och smarta TV-apparater - våra liv blir allt smartare. Revolutionen inom smarta enheter slutar inte heller i vårt vardagsrum. TV:n har kommit att bli en viktig del av vardagen, inte bara under en pandemi.

Överväger du att köpa en ny TV till dig själv eller kanske till dina föräldrar? Då är det bäst att köpa en Smart TV som är enkel att använda. Detta öppnar upp för nya möjligheter tillunderhållning i vardagsrummet. I det här blogginlägget svarar vi på de viktigaste frågorna om smarta TV-apparater.

Vad gör smart TV så speciellt?

Våra TV-apparater blir bara tunnare och lättare för varje år som går, och tekniken utvecklas ständigt. Nya modell har en liten dator som ger dig tillgång till ett till synes oändligt utbud avTV-kanaler, filmer och serier, bara ett knapptryck bort.

Du behöver inte längre sitta framför TV:n klockan 20.15 för att se din favoritfilm. Tack vare det stora urvalet av streamingtjänster såsom Netflix eller HBO kan du titta på dina favoritfilmer och serier precis när som helst. Dessutom får du tillgång till lokalt TV-innehåll såsom talkshows och dagliga nyheter när som helst på dygnet via TV-kanalernas mediebibliotek. Du bestämmer själv när du vill konsumera innehållet.

Upplösning

Om du letar efter en ny TV är en det värdefullt att jämföra olika modellers bildkvalitet. Nya Smart TV-modeller som stöder 4K eller Ultra HD möjliggör en mycket realistisk bild. Det finns också nya TV-modeller med en upplösning på 8K (4320p). Det är dock väldigt få människor som upplever skillnad mellan 4K och 8K.

De flesta streamingtjänster och TV-kanaler erbjuder sitt innehåll i HD som standard istället för 4K. Du ombeds vanligtvis att betala för innehåll i 4K-upplösning. Det är mycket osannolikt att Netflix och andra streamingtjänster kommer att erbjuda 8K-innehåll inom en snar framtid, eftersom HD fortfarande är den nuvarande standarden och 4K inte är heller speciellt utbrett.

💡 TechBuddy-tips: En relativt ny Smart TV-modell med HD-upplösning räcker i de flesta fall.

Skärmteknik

Förutom bildkvaliteten skiljer sig smarta TV-apparater även gällande skärmteknik. Man skiljer mellan LCD, plasma, LED och OLED. De tre standarderna LCD, LED och OLED har etablerat sig under de senaste åren:

• LCD (Liquid Crystal Display) - En teknik från 1970-talet som fortfarande används och har starka kontrasterande färger.

• LED (Light Emitting Diode) - Den mest använda tekniken som använder ljusdioder för bakgrundsbelysning. LED-TV-apparater kan dock inte visa ren svart färg.

• OLED (Organic Light Emitting Diode) - En vidareutveckling av LED, som ger bättre bild då den även kan återge en djup svart färg.

💡 TechBuddy-tips: Det bästa valet är OLED.

Skärmstorlek och ljudkvalitet 

Den optimala skärmstorleken beror på avståndet mellan TV-soffan och TV:n. Ju längre bort du sitter, desto större borde TV:n vara. Bilden ska vara tillräckligt stor, särskilt om synen är nedsatt. Oavsett syn är det mer avslappnat för ögonen att titta på en större TV-bild. Naturligtvis behöver du inte en 90-tums TV om du sitter en halvmeter från TV:n - det är som att sitta på första raden i biografen. 

Ljudkvaliteten på alla nyare TV-apparater är tillräcklig för daglig TV-tittning. Om du vill ha en avancerad ljudupplevelse bör du använda ytterligare högtalare. TV-tillverkarna erbjuder lämpliga komplement för detta i de flesta fallen.

💡 TechBuddy-tips: Om du sitter två till tre meter från TV:n rekommenderas en skärmdiagonal på 40 till 60 tum.

Vilka anslutningsalternativ behöver du?

Om du vill ansluta flera enheter till din TV bör du vara uppmärksam på antalet och typen av anslutningar som är tillgängliga när du väljer Smart TV. Du behöver två HDMI-anslutningar för att ansluta en DVD-spelare och en extra media- eller satellitmottagare.

Olika typer av aanslutningsuttag
Innan du köper en ny TV bör du fundera på vilka anslutningsalternativ du behöver för dina enheter.

Om du och din familj vill kunna visa foton från en hårddisk direkt på TV:n är en USB-port en bra ide eftersom du då enkelt kan komma åt bilderna direkt. Om du eller dina föräldrar fortfarande haren äldre spelkonsol såsom Super Nintendo eller en dammig videobandspelare från 90-talet hemma, bör du notera att du i de flesta fall bara kan ansluta dessa via adapter – sedan står ingenting i vägen för en riktigt retro upplevelse.

För "klassisk" TV på SVT, TV3, Kanal 5 och så vidare har du valet mellan en traditionell anslutning via kabel eller satellit och TV-streaming. Med hjälp av TV-streaming kan du ta emot alla populära TV-kanaler via en app. Vi kan rekommendera TV-streaming eftersom du inte behöver en extra anslutning via kabel eller satellit. Förutsättningen för detta är dock en stabil internetanslutning. 

💡 TechBuddy-tips: Din TV ska ha minst två HDMI-anslutningar. För en stabil internetanslutning rekommenderas också anslutning via en ethernet-kabel.

Vilken internetanslutning behöver du för en Smart TV?

Precis som ett smart hem eller en smart telefon behöver en smart-TV också en internetanslutning för att kunna utnyttja sin fulla potential. Du kan vanligtvis ansluta en smart-TV tillInternet via en kabel (Ethernet) eller ett trådlöst nätverk (WLAN). Kvaliteten på streaming beror starkt på din internetanslutning. Ju högre upplösning, desto snabbare internetanslutning behövs för oavbruten streaming.

Upplösning och rekommenderadd internethastighet: Full HD - 16mbit/s, Ultra HD 25 mbit/s och 4k - 60 mbit/s.
Vi rekommenderar dessa internetanslutningar för streaming i olika upplösningar.

Inget ytterligare internetavtal krävs för att använda en Smart-TV. Du kan använda din befintliga internetanslutning för detta. Om flera personer eller enheter regelbundet är anslutna till din internetanslutning samtidigt, kanske den rekommenderade internethastigheten inte är tillräcklig. 

Så när släkten kommer på besök kan det hända att TV:s streaming kvalitet drabbas, eftersom varje WiFi-nätverk har begränsad överföringskapacitet. Ju fler enheter som ansluter samtidigt, desto mindre bandbredd är tillgänglig för varje enhet. Men när du besöker familjen ska du ändå inte spendera hela tiden framför olika skärmar, oavsett om du är barnbarn eller farförälder.

💡 TechBuddy-tips: Testa din internethastighet vid vanliga TV-tider för att ta reda på om din internetanslutning är tillräcklig för smidig streaming.

Hur används en Smart TV?

Alla smarta TV-apparater har ett eget grafiskt gränssnitt för att navigera mellan olika innehåll. Navigationen utförs främst med den medföljande fjärrkontrollen. Användandet liknar väldigt mycket den för smartphones eller surfplattor. Om du kan hantera en smartphone bör det vara en lek för dig att använda en smart-TV. 

Om du tycker det är jobbigt att skriva in text med fjärrkontrollen kan det vara värt att ansluta ett litet tangentbord till din smart-TV. Det finns till och med tangentbord för under 500 kronor, som har ett integrerat tangentbord och en liten pekplatta. Det gör navigering på Smart TV ännu enklare.

Styr din smarta tv från din iphone
Du kan också styra din Smart TV med din smartphone.

Många smarta TV-apparater har integrerad röststyrning eller kan anslutas till röstassistenter såsom AmazonAlexa. Att säga "Alexa, spela The Crown" eller "Ok Google, jag vill se Downtown Abbey" är tillräcklig för att starta streamingen. Dessutom kan smarta TV-apparater också styras från din smartphone i många fall.För att göra detta är det bara att installera Smart TV-appen på din smartphone.

💡 TechBuddy-tips: Ett smart TV-tangentbord är definitivt en bra investering om du även använder din TV för att surfa på Internet.

Vilka appar finns det för smarta TV-apparater?

En smart TV är som en smartphone: utan rätt appar är den mer eller mindre värdelös. De flesta TV-apparater är förinstallerade med en mängd olika appar så att du kan komma igång direkt.Många smart-tv-tillverkare såsom Sony eller Philips förlitar sig på en anpassad version av Android TV som operativsystem. Ett stort antal appar kan sedan installeras på TV:n via App Store. Smarta TV-apparater baserade på Android TV har ofta en anslutning till Google Play och erbjuder därmed ett mycket stort urval av appar. Istället för Android litar Samsung på Tizen, som är baserat påLinux-operativsystemet. Detta fungerar mycket likt Android.

Appars funktionalitet kan skilja sig något på de olika enheterna. Som regel används dock apparna med hjälp av standardknapparna på fjärrkontrollen såsom nästa, bakåt, meny och liknande.Vissa appar är dock inte lika intuitiva att använda, så du bör ha tålamod och vara nyfiken på hur du använder dina appar.

Det erbjuds appar i följande kategorier för Smart-TV:

• Video - Tillgång till streamingtjänster såsom YouTube, Netflix, HBO, Amazon Prime och Disney+ samt till mediebibliotek från TV-stationer som SVT, TV3, TV4, Kanal 5 och liknande.

• Spel - Små roliga spel som kan spelas med fjärrkontrollen.

• Livsstil - fitness-appar, matlagningsshower och mer.

• Information - nyheter och sociala medier.

• Utbildning - Appar för lärande och upptäckt.

Utbudet av appar beror på tillverkaren.Stora tillverkare såsom Samsung, LG, Sony och Philips erbjuder nästan identiska appar. 

💡 TechBuddy-tips: För att ta reda på var du kan streama en viss film eller serie kan du använda hemsidan TV.nu.

Bonus: Smart stick är ett billigt alternativ

Är du osäker på om det är värt att investera i en Smart TV? Eller har du fortfarande en väl fungerande TV hemma som du är nöjd med? Då kan du använda en smart stick för att förvandla vilken TV som helst till en Smart TV.

Dessa små enheter ansluts via HDMI och ger tillgång till filmer, serier och appar via Internet - liknande en SmartTV. Smart sticks är utrustade med en standard streamingtjänst, men du kan även installera appar för att få åtkomst till TV-streaming och mediebibliotek från SVT,TV4 & Co.

Smart sticks finns tillgängliga från Apple (Apple TV) och Google (Chromecast). En internetanslutning och en HDMI-anslutning krävs för att använda dessa enheter.I synnerhet har gamla TV-apparater ofta inte en HDMI-anslutning, så du bör kontrollera denna anslutning i förväg. I vilket fall som helst, med en Smart TV behöver du inte en smartstick. Snarare tjänar det till att göra äldre enheter internet-aktiverade.

💡 TechBuddy-tips: Om du redan har olika enheter från en tillverkare (t.ex. Amazon Echo Dot eller en Apple iPhone), är det bäst att använda en smart stick från samma tillverkare eller från samma "ekosystem". På detta sätt ser du till att enheterna kan "kommunicera" med varandra på bästa möjliga sätt. En Fire TV-stick kan till exempel drivas via Amazons röstassistent Alexa, medan du kan streama på din Apple TV direkt via diniPhone.

 

Vilka är de aktuella trenderna för smartaTV-apparater?

Tillverkarna av smarta TV-apparater introducerar regelbundet nya enheter med ännu bättre skärmar och högre upplösningar. Efter 4K går trenden mot 8K, vilket möjliggör en upplösning på7680x4320 pixlar. Spridningen av 8K kommer dock ta dock några år till, eftersom de är mycket dyra och det för närvarande knappast finns något innehåll i 8K.

Trenden för smarta hem fortsätter utan att avta. Smart TV-apparater blir bättre och bättre. Med inbyggda röstassistenterna, till exempel från Amazon och Google, kan du styra andra smarta hemapparater såsom lampor, uttag eller uppvärmning.

Så nu är det bra att köpa en SmartTV. De viktigaste innovationerna under de kommande månaderna och åren kommer främst att ske kring programvaran, dvs. apparna. Tv-upplevelsen blir ständigt bättre, vare sig det är genom bättre rekommendationer eller ett förbättrat gränssnitt.

När du väljer en smart-TV måste du bestämma om du vill följa de senaste trenderna och där med spendera mer pengar.Med en Ultra HD eller 4K Smart TV från en av de stora tillverkarna såsomSamsung, LG, Sony, Philips och Panasonic är du alltid på den säkra sidan.

Vårt webinar om TV

I vårt inspelade webinar besvarar vår TechBuddy Zvonimir hur du väljer rätt TV. Här kan du ta reda på allt om skärmdiagonaler, visningsteknik, uppdateringsfrekvenser och mer!

TechBuddy hjälper dig!

Har du köpt en ny Smart TV eller planerar du att köpa en nySmart TV? Då hjälper våra TechBuddys dig gärna med råd eller med att installera din TV. Kontakta TechBuddy idag.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!