Smart-TV för seniorer - här är vad du bör tänka på!

June 28, 2022

Alla vet att en tv är ett bra sätt att roa sig, oavsett om du är åtta eller åttioåtta år gammal finns det något för alla. Men vilken typ av tv passar bäst för seniorer? I det här blogginlägget tar vi en titt på några av de bästa Smart-TV:erna för seniorer och viktiga köpkriterier.

Vad är en Smart TV?

En Smart TV möjliggör en ny typ av underhållning. Förutom klassisk TV kan streamingtjänster som Netflix, interaktiva appar och till och med interaktiva spel användas. Det betyder att du har tillgång till underhållning när du vill. Så att du kan se dina favoritserier när som helst, även utanför den vanliga sändningstiden för tv-programmet.

De bästa Smart TV:s för seniorer är enkla att använda, har utmärkt bildkvalitet, skärmstorlek och hållbarhet. Beroende på dina behov kan du hitta en modell som passar din budget.

Skillnader jämfört med konventionella TV-apparater

Den stora skillnaden mot vanliga, "klassiska" tv-apparater ligger i användningen och utbudet av appar. En Smart TV är i princip en TV med en liten inbyggd dator. Detta gör det möjligt att använda olika internettjänster via appar. Utbudet av appar har ökat avsevärt under de senaste åren, även om utbudet beror på tillverkaren.

Varje tillverkare använder olika operativsystem för sina smart-tv-apparater. Samsung har till exempel utvecklat sitt eget operativsystem Tizen, medan andra tillverkare använder Android TV eller andra system.

Hur man använder en Smart TV

Det är vanligtvis mycket enkelt att använda en Smart TV. De grundläggande funktionerna, som att byta kanal och justera volymen, styrs med knapparna på fjärrkontrollen. Med hjälp av fjärrkontrollen eller, i vissa fall, röststyrning är det möjligt att använda appar och navigera i menyer.

Smart-TV-apparater kan styras med klassiska fjärrkontroller eller, i många fall, även med röst.

De 4 bästa Smart TV-modellerna för seniorer

Nedan presenterar vi fem Smart TV-apparater i olika prisklasser för dig eller dina mor- och farföräldrar som är särskilt rekommenderade på grund av följande faktorer:

  • Enkel användning
  • Utmärkt bildkvalitet
  • Skärmstorlek
  • Livslängd

1. Samsung Crystal UHD 4K TV AU9085  (50 tum) 50" 

Den här LED Smart TV:n från Samsung har 4K-upplösning, smal design och sofistikerat ljud. Den här modellen är särskillt avsedd för Norden och är certifierad för de vanligaste TV-operatörerna och erbjuder färdigsorterade kanallistor vid installation. För ett pris på cirka 7000 kr ger den här TV:n mycket valuta för pengarna.

2. LG OLED55A16LA 55" 4K OLED SMART-TV (55 tum)

Den här 55-tums OLED-platt-TV:n från LG har perfekt svärta, intensiva färger och erbjuder obegränsade kontrastförhållanden för en fantastisk tittarupplevelse. Med stöd för HDR Pro är den här modellen också framtidssäkrad för kommande innehåll med högt dynamiskt omfång (mer om det nedan). Den har också en inbyggd webbläsare, Amazon Alexa och Apple AirPlay för trådlös streaming från andra enheter. För denna uppsättning funktioner är ett något högre pris på cirka 9 000 kr motiverat.

3. Philips 4K TV 43PUS7906 (43 tum)

Den här 43-tums Philips TV:n med Ambilight ger tittaren en enastående upplevelse. LED-bakgrundsbelysningen ger dig en mycket realistisk bild och Smart TV-operativsystemet ger dig snabb tillgång till alla dina favoritstreamingtjänster. Den här modellen har också två HDMI-portar så att du kan ansluta flera enheter. För cirka 5 500 kr är det här en bra instegs-tv.

4. Samsung TU7175 Crystal UHD 4K (55 tum)

Den 55-tums TV:n från Samsung ger mycket bra valuta för pengarna. Den har en enkel design, ett intuitivt användargränssnitt och mycket bra bildkvalitet. Den här modellen har också den innovativa röstassistenten Samsung Bixby och Amazon Alexa. Med priser från cirka 6000 kr är den här smart-tv:n ett prisvärt alternativ.

Det bästa Smart-TV alternativet: Är Roku Express

Om du letar efter ett budgetalternativ till en Smart TV är Roku Express ett bra val. Den här lilla och enkla streamingenheten kan anslutas till vilken TV som helst med en HDMI-port. Med över 500 kanaler finns det något för alla på Roku. Och eftersom den är så liten kan du enkelt ta med dig Roku Express när du är på språng.

Andra alternativ är Amazons Fire TV Stick, Chromecast, Google TV eller Apple TV. De här små enheterna liknar Roku Express och ger dig tillgång till streamingtjänster, appar och mycket mer.

 👉  Du kan läsa mer här: Chromecast eller Apple TV?

Hur väljer jag rätt storlek?

Skärmstorleken är särskilt viktig om du vill använda tv:n främst för att titta på filmer och serier. En större skärm ger definitivt en mer intensiv upplevelse.

Den optimala skärmstorleken beror i princip på avståndet mellan dig och tv:n. Om du har nedsatt syn är det viktigt att tv-bilden är tillräckligt stor för att du ska kunna njuta av filmen på ett avslappnat sätt. Det optimala avståndet beräknas med hjälp av följande formel: Bilddiagonal i centimeter gånger 1,5. För en 50-tums TV, dvs. en bild på 127 cm, räcker det med ett avstånd på cirka 2 meter.

Hur viktig är upplösningen?

De flesta Smart TV-apparater stöder en HD-upplösning (high-definition) på 1080p eller 720p. Om du vill ha bästa möjliga bildkvalitet bör du köpa en modell som stöder Ultra HD (även känd som "Quad HD"). Den här upplösningen börjar långsamt bli accepterad, men är ännu inte lika utbredd som 1080p.

Böjd eller platt skärm?

Vissa Smart TV-användare föredrar böjda skärmar eftersom de ger en mer intensiv upplevelse. Andra tycker att de är obehagliga eftersom de förvränger bilden. Därför kan denna fråga inte besvaras så enkelt. Plattskärmar är i alla fall billigare och lättare att montera på väggen.

 👉Du kan läsa mer här: Den optimala höjden och positionen för din TV

Vad är HDR och hur viktigt är det?

HDR (High Dynamic Range) är en funktion som ger ett bredare färgspektrum och större kontrast mellan ljusa och mörka områden på skärmen. Detta kan ge bättre bildkvalitet, men är inte tillgängligt på alla smart-tv-apparater. Om du vill ha bästa möjliga bildkvalitet ska du se till att din tv stöder HDR.

Bildkvaliteten är en avgörande faktor när du väljer en ny smart-tv.

Ytterligare köpkriterier för seniorer

De bästa tipsen för att lyckas med Smart TV köpet

Om du har gamla enheter som en VHS-brännare hemma bör du också vara uppmärksam på anslutningsmöjligheterna för din Smart TV. I många fall behövs ytterligare adaptrar för äldre enheter. Du bör också se till att du har tillräckligt med HDMI-anslutningar. Om du till exempel vill ansluta en DVD-spelare och en spelkonsol krävs två HDMI-anslutningar.

En grundförutsättning för att använda en Smart TV är tillgång till Internet. Nästan alla smart-tv-apparater kan nu anslutas trådlöst till Internet via WLAN. Många enheter erbjuder också ett extra anslutningsalternativ via en internet-kabel.

Det är viktigt att notera att streamingkvaliteten beror på hastigheten på din internetanslutning. För HD-strömning rekommenderar vi cirka 16 Mbit/s, för strömning i 4K-standard bör det vara minst 60 Mbit/s.

Ett annat inköpskriterium kan vara valet av appar. Det är bäst att tänka på vilka appar du vill använda med din smart-tv innan du köper den. Även om alla smart-tv-apparater är utrustade med standardappar för att streama Netflix, Amazon Prime Video osv. kan det hända att vissa fitnessappar eller spel inte är tillgängliga.

👉Du kan läsa mer om detta och många andra kriterier i vår artikel "How to find the right Smart TV for seniors". 

Är en Smart TV värt det?

En smart-tv har många fördelar jämfört med en vanlig tv. Med tillgång till streamingtjänster och appar kan du titta på det du vill, när du vill. Du kan också använda din Smart TV för att styra andra enheter i hemmet, t.ex. lampor eller termostater. Och om du väljer en modell med inbyggd Chromecast eller Apple TV kan du enkelt dela innehåll från din smartphone eller surfplatta.

En Smart TV med alla dessa funktioner är en värdefull investering. Men om du inte bryr dig om dessa smarta funktioner är en vanlig tv och en streamingenhet som Roku Express ett billigare alternativ.

Missa det inte: Vårt webb-seminarium om att köpa en Smart TV

I den här videon svarar TechBuddy Fabian på dina frågor om hur du väljer rätt TV för dig. Du får veta allt om de bildskärms-tekniker som finns på marknaden, skärmens diagonaler och mycket mer!

Har du köpt eller planerar du att köpa en ny Smart TV? Har du problem med att installera eller konfigurera den? Vet du inte hur du bäst ansluter din TV? Då hjälper våra TechBuddys dig gärna!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!