3 sätt att digitalisera dina VHS-band

August 9, 2021
VHS-kasettspelare

Har du fortfarande gamla VHS-kassetter med inspelade filmer eller familjevideos som ligger hemma och samlar damm? För att bevara filmerna kan du vända dig till ett företag som digitaliserar inspelningarna till ett fast minutpris, men om du har många VHS-kassetter som du vill digitalisera kan du också göra det själv med hjälp av olika enheter.


Hur länge håller VHS-band?

Innan du börjar digitalisera dina gamla VHS-inspelningar bör du se till att de fortfarande är i gott skick. Om VHS-kassetterna har förvarats på ett mörkt och svalt ställe är de sannolikt fortfarande i perfekt skick, särskilt kassetter från nittiotalet.


Anlita en digitaliseringstjänst

Om du inte vill köpa en digitaliseringsapparat och föredrar att låta ett företag digitalisera dina VHS-band åt dig finns det några saker du bör tänka på. I regel skickar man in sina egna kassetter per post och får tillbaka filmen på DVD en tid senare. I de flesta fall debiteras du per minut eller per kassett.

BGA Video erbjuder till exempel ett fast pris på 199 kr per kassett. Det slutliga priset beror också på önskat format (DVD eller USB-fil) och önskad kvalitet.

Den stora fördelen med sådana tjänsteleverantörer är att de i många fall kan förbättra kvaliteten på inspelningarna och få ut det bästa av varje VHS-kassett. Därför lönar det sig att anlita dessa experter för särskilt värdefulla inspelningar, t.ex. vid semestrar, bröllop och födelsedagar.

VHS-band

Digitalisera VHS-banden själv med en videobandspelare

Om du fortfarande har en gammal videobandspelare kan du använda den tillsammans med ett videoupptagningskort för att digitalisera dina VHS-band. Dessa videoupptagningskort ansluts till videobandspelaren via en SCART- eller kompositanslutning och kan sedan anslutas till en dator via USB. Dessutom behöver du lämplig programvara, som vanligtvis levereras tillsammans med enheten. Dessa små enheter finns tillgängliga från cirka 200 kr, inklusive programvara för Windows och Mac.

Många videoupptagningskort skapar en AVI-fil under digitaliseringsprocessen, som inte kan spelas upp på alla enheter. Därför bör AVI-filen konverteras till en MP4-fil efteråt med hjälp av en konverterare.

Med exempelvis videoupptagningskortet Elgato Capture kan du digitalisera VHS-kassetter och andra analoga medier (t.ex. skivor och musikkassetter), som kan anslutas via SCART- eller kompositanslutning, även via en iPad eller iPhone.


Har du ingen videobandspelare kvar?

Kanske har du inte kvar någon fungerande VHS-enhet. I ett sådant fall är det värt att köpa en fungerande videobandspelare så snart som möjligt, till exempel på Blocket eller Tradera. Utbudet av fungerande enheter blir allt mindre. Om du fortfarande har kvar en videokamera och banden hemma som VHS-bandet ursprungligen spelades in med kan du vanligtvis ansluta den till datorn via ett videoupptagningskort med en kompositanslutning.

Alternativt kan du köpa en ny videobandspelare med digital (Firewire) utgång, t.ex. Panasonic NV-HV 6, men de har ofta ett högre pris på ungefär 1500 kr.


Överför VHS-banden direkt till DVD

Om du vill överföra många VHS-kassetter direkt till DVD finns det speciella kombinationsenheter med ett VHS- och DVD-fack. Med en sådan enhet kan du digitalisera en VHS-film och överföra den till en DVD genom endaste en knapptryckning. Den stora nackdelen är att det inte skapas någon fil som kan kopieras. DVD-skivor är inte heller eviga, och i slutändan måste du digitalisera DVD:n också.

Spara VHS-inspelningar som MP4

Oavsett vilken digitaliseringsmetod du väljer bör du definitivt spara dina digitaliserade filer som MP4-filer om du vill bevara dina minnen så länge som möjligt. AVI- eller andra format kan i framtiden endast spelas upp med särskild videoprogramvara, t.ex. Windows Media Player. MP4, å andra sidan, är ett mycket använt och hållbart format som också används på alla onlineplattformar som YouTube.

En MP4-fil kan också brännas på en DVD, lagras på en extern hårddisk eller laddas upp till molnet. I allmänhet är det värt att spara värdefulla inspelningar som MP4-filer, särskilt i ett moln. På så sätt kan videor enkelt delas och spelas upp med vänner och familj - oavsett om de använder en smartphone, surfplatta, Windows-dator eller MacBook.

Om du är osäker på vilken digitaliseringsmetod som är lämplig hjälper våra TechBuddys dig gärna!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!