Bäst för lagring av bilder: Google Drive eller Apple iCloud?

Tips & Guider

March 31, 2020

Idag ska vi prata om bildlagring och backup av bilder, och jämföra två olika populära molntjänster:

  • Google Drive
  • Apple iCloud (kan ej användas på Android-enheter)

Varför molnlagring, och vad är det?

Många för över bilder från sin mobil till sin dator eller en extern hårddisk. Detta fungerar bra, men vad händer om din mobil blir stulen eller går sönder och du inte fört över bilder på ett tag? Istället kan någon slags molntjänst vara att rekommendera. Det är den absolut smidigaste lösningen. Men vad är egentligen en molntjänst?

Det handlar egentligen om en dator långt borta. De stora företagen bakom molntjänsterna (Apple, Google m.fl.) har en stor serverhall där du kan förvara dina bilder och dokument. Genom att göra detta kan du komma åt dina bilder och dokument vart du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Ofta så får du lagra upp till 5GB gratis i de här tjänsterna, och sedan kan man köpa till utrymme vilket i sig inte är speciellt dyrt. Det kostar ofta bara några kronor för att hoppa upp ett steg. De här filerna kommer sedan ingen annan åt än du då du skyddar dem med hjälp av ett personligt användarnamn och lösenord. Vill du lära dig mer om molnlagring? Läs vårt inlägg Vad är molnlagring?.

Låt oss titta närmare på molntjänsterna Google Drive (från Google) och Apple iCloud (från Apple).

Varför just någon av dem?

Det finns många olika molntjänster som är väldigt bra. Du bör dock använda dig av en tjänst från ett välkänt företag så som Apple eller Google. De här stora företagen satsar mycket på säkerhet och du kan vara ganska säker på att dina dokument är i tryggt förvar.

Vad får du gratis?

Apple, som erbjuder iCloud Photos som en del av iCloud-tjänsten, erbjuder användare upp till 5 GB gratis ledigt utrymme.

Google erbjuder å andra sidan Google Photos med gratis bildlagring på 15 GB, och videoklipp kan laddas upp utan komprimering.

Google erbjuder också möjligheten att få bilder och videoklipp i ditt moln på ett limiterat sätt, då foton kan komprimeras. Det är perfekt om du bara vill ha dem på din mobil och senare vill ladda ner dem för att skriva ut eller göra ett album.


Vad måste du betala för?

iCloud erbjuder användare att betala för att uppgradera sitt lagringsutrymme till 50 GB för 9 kr/mån, 200 GB för 29 kr/mån och 2 TB för 89 kr/mån. Läs mer här!

Google Drive erbjuder något fler alternativ med större lagringsutrymmen genom sitt medlemskap ‘Google One’. Dessa är 100GB (19 kr/mån), 200 GB (29 kr/mån), 2 TB (99 kr/mån), 10 TB (999 kr/mån), 20 TB (1,999 kr/mån), 30 TB (2,999 kr/mån).  Läs mer här!

Vilken tjänst är mer fördelaktig?

Den rätta frågan är snarare: "Vilken tjänst är bäst för mig?". iCloud ger en praktisk och integrerad lösning som inte kräver ytterligare installationer. Helt enkelt perfekt för dig med Apple-produkter. Om du inte äger någon Apple-produkt över huvud taget är Google ett mer intressant alternativ, eftersom det låter dig göra en säkerhetskopia av filerna från olika enheter inom samma användare. Google Drive är också perfekt för företaget, då det är enkelt att dela dokument och bilder mellan varandra. Sammanfattningsvis är det två tjänster som fungerar bra och ditt val beror främst på vad du vill få ut av lagringen samt vilka enheter du har.


Vad säger våra Buddies?
“iCloud, för att det är enklast med iPhones när det gäller backup och restore.”

— MELIK, STOCKHOLM

“Google Drive såklart! Simpel att använda, 15GB gratis utrymme och fungerar på alla plattformar!”

— OSCAR, MORGONGÅVA

“iCloud, ettersom jeg har bare Apple produkter.”

— BENJAMIN, STOCKHOLM

“Självklart Google Drive för det är smidigt och enkelt. iCloud är begränsad och krångligt tycker jag.”

— ISMAIL, NÄSSJÖ

“Drive om du har Android-lur, iCloud om du har iPhone!”

— WILLIAM, STOCKHOLM

Kan du inte bestämma vilken du ska använda?

En av våra TechBuddies hjälper dig gärna med detta. Boka en Buddy här! Vi erbjuder både hjälp i hemmet eller kontoret men också på distans.

Boka en tekniker
📬 Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs våra nya guider först!
Tack!
Något gick snett! Testa igen.