Bäst för molnlagring - Google Drive eller Apple iCloud?

March 31, 2020

Idag ska vi prata om bildlagring och backup av bilder, och jämföra två olika populära molntjänster:

  • Google Drive
  • Apple iCloud

Varför molnlagring, och vad är det?

Många för över bilder från sin mobil till sin dator eller en extern hårddisk. Detta fungerar bra, men vad händer om din mobil blir stulen eller går sönder och du inte fört över bilder på ett tag? Istället kan någon slags molntjänst vara att rekommendera. Det är den absolut smidigaste lösningen. Men vad är egentligen en molntjänst?

Det handlar egentligen om en dator långt borta. De stora företagen bakom molntjänsterna (Apple, Google m.fl.) har en stor serverhall där du kan förvara dina bilder och dokument. Genom att göra detta kan du komma åt dina bilder och dokument vart du än befinner dig, så länge du har internetuppkoppling. Ofta så får du lagra upp till 5GB gratis i de här tjänsterna, och sedan kan man köpa till utrymme vilket i sig inte är speciellt dyrt. Det kostar ofta bara några kronor för att hoppa upp ett steg. De här filerna kommer sedan ingen annan åt än du då du skyddar dem med hjälp av ett personligt användarnamn och lösenord. Vill du lära dig mer om molnlagring? Läs vårt inlägg Vad är molnlagring?.

Låt oss titta närmare på molntjänsterna Google Drive (från Google) och Apple iCloud (från Apple).

Varför använda molnlagring?

Det finns många olika molntjänster som är väldigt bra. Du bör dock använda dig av en tjänst från ett välkänt företag så som Apple eller Google. De här stora företagen satsar mycket på säkerhet och du kan vara ganska säker på att dina dokument är i tryggt förvar.

Vad är skillnaden mellan iCloud och Google Drive?

Det finns skillnader mellan iCloud och Google Drive, både i priser och var som erbjuds kostnadsfritt men även i vilka enheter som kan använda de olika molnlagringstjänsterna.

Lagra bilder, anteckningar och annat i iCloud.

Apples iCloud

Apples iCloud är perfekt för dig med andra Apple-produkter - du kan nämligen inte använda iCloud på Android enheter, utan endast enheter med iOS installerat. Du kommer åt iCloud i dina inställningar i iOS-enheten du använder eller via din webbläsare.

Pris och lagring

Apple erbjuder användare upp till 5 GB gratis ledigt utrymme. Du kan även betala för att uppgradera sitt lagringsutrymme till 50 GB för 9 kr/mån, 200 GB för 29 kr/mån och 2 TB för 89 kr/mån. Läs mer här.

I Google Drive kan du lagra bilder, dokument och mycket annat.

Google Drive

Google Drive kan användas av alla typer av enheter, och är en av många gratis appar som kommer med ett Google-konto. Om du arbetar i Googles produktivitetsprogram såsom Docs, Spreadsheets och Slides är Google Drive ett bra val för att förenkla ditt arbete. Du kommer åt Google Drive på många olika sätt, till exempel genom din webbläsare eller app i mobilen.

Pris och lagring

Google erbjuder gratis lagring på 15 GB, och videoklipp kan laddas upp utan komprimering. Dessutom erbjuder de möjligheten att komprimera bilder, dokument och andra filer. Det är perfekt om du bara vill ha dem på din mobil och senare vill ladda ner dem för att skriva ut eller göra ett album.

Google Drive erbjuder något fler alternativ med större lagringsutrymmen genom sitt medlemskap ‘Google One’. Dessa är 100GB (19 kr/mån), 200 GB (29 kr/mån), 2 TB (99 kr/mån), 10 TB (999 kr/mån), 20 TB (1,999 kr/mån), 30 TB (2,999 kr/mån).  Läs mer här.


Vilken bör jag välja?

Den rätta frågan är snarare: "Vilken lagringstjänst är bäst för mig?". iCloud ger en praktisk och integrerad lösning som inte kräver ytterligare installationer. Helt enkelt perfekt för dig med Apple-produkter. Om du inte äger någon Apple-produkt över huvud taget är Google ett mer intressant alternativ, eftersom det låter dig göra en säkerhetskopia av filerna från olika enheter inom samma användare. Google Drive är också perfekt för företaget, då det är enkelt att dela dokument och bilder mellan varandra.

Sammanfattningsvis är det två tjänster som fungerar bra och ditt val beror främst på vad du vill få ut av lagringen samt vilka enheter du har.


Vad säger våra Buddies?

Vi ställde frågan till vår community av kunniga tekniker, även kallade Buddies; Vilken föredrar du - Google Drive eller Apple iCloud?

“iCloud, för att det är enklast med iPhones när det gäller backup och restore.”

— Melik

“Google Drive såklart! Simpel att använda, 15GB gratis utrymme och fungerar på alla plattformar!”

— Oscar

“iCloud, ettersom jeg har bare Apple produkter.”

— Benjamin

“Självklart Google Drive för det är smidigt och enkelt. iCloud är begränsad och krångligt tycker jag.”

- Ismail

“Drive om du har Android-lur, iCloud om du har iPhone!”

— William

Kan du inte bestämma vilken du ska använda?

Våra Buddies hjälper dig gärna välja mellan olika molnlagringstjänster, och ser även till att du kommer igång med tjänsten du väljer. Vi kan även Boka en Buddy här! Vi erbjuder hjälp på distans och på plats i hemmet.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!