Vad Àr molnlagring?

Tips & Guider

August 22, 2019

Man hör dagligen om molntjÀnster, ladda upp i molnet och molnlagring. Men vad Àr det egentligen? Kort och gott: Molnlagring Àr ett smart sÀtt att spara sina filer sÄ att man kan nÄ dem nÀr man vill och vart man Àn vill, förutsatt att man har en internetuppkoppling.

‍

Varför Àr det praktiskt med molnlagring?

LÄt sÀga att man ska trÀffa en kompis pÄ stan och fika. Man vill visa bilder frÄn senaste resan. Hade det varit för 20 Är sedan hade man behövt lÀgga det pÄ en diskett, som rymde vÀldigt lite, eller sÄ fick man ta med hela datorn. För 15 Är sen kunde man brÀnna ner fotona pÄ en CD-skiva. PÄ senare Är finns USB-minnen (s.k stickor) som kan lagra oerhört mÄnga bilder. Det finns ocksÄ minneskort och bÀrbara hÄrddiskar. Men Àven om de Àr ganska smÄ och portabla har man inte alltid med sig dem nÀr man spontant vill visa sina bilder för nÄgon, eller sjÀlv vill titta pÄ dem.

‍

MolntjĂ€nster har mĂ„nga likheter med riktiga moln. De kan ta upp filer, lagra dem, och ”regna” ner dem pĂ„ önskad plats.
MolntjĂ€nster har mĂ„nga likheter med riktiga moln. De kan ta upp filer, lagra dem, och ”regna” ner dem pĂ„ önskad plats.

‍

En enkel illustration

DĂ€rför Ă€r molnlagring smart. Molnlagring har mĂ„nga likheter med riktiga moln. Ånga pĂ„ jordytan frĂ„n mark och vatten förs upp i ett moln. DĂ€r lagras det. Molnet flyttar sig. Och sen slĂ€pper det ner regnet pĂ„ en annan plats.

PÄ samma sÀtt kan molnlagring hÀmta upp information till sig och förvara den. Sen nÀr man sjÀlv önskar och varhelst man befinner sig kan man be molnet regna ner informationen igen i sin mobil, platta eller dator.

‍

Olika typer av moln

Moln finns ju i olika varianter, med olika namn. SÄ Àr det ocksÄ med molntjÀnster. NÄgra kÀnda molntjÀnster som Àr vanliga Àr Google drive, iCloud, Box, Dropbox och OneDrive. Liksom riktiga moln Àr alla olika stora, och kan innehÄlla mer eller mindre Àn andra. MÄnga molntjÀnster har ett litet utrymme, en lagringsplats, som Àr gratis. Behöver man fÄ plats med mer filer kan man uppgradera och köpa tillgÄng till ett större moln, och prenumerera pÄ det utrymmet, vanligen mÄnads- eller Ärsvis. Tillverkare av mobiler, plattor och datorer har ofta samarbete med olika molntjÀnster och brukar erbjuda en period med ett större utrymme gratis, men som man sen betalar för att behÄlla nÀr provperioden gÄr ut.

Man behöver inte bara ha ett enda moln, man kan ha fler olika. Fördelen med att ha allt samlat i ett och samma moln Àr frÀmst att det Àr lÀttare att hÄlla reda pÄ.

‍

Var finns den riktiga molnlagringen?

Precis som moln Ă€r fysiska sĂ„ Ă€r Ă€ven molntjĂ€nster konkreta. Moln Ă€r egentligen i servrar som brukar finnas i en serverpark, en hall med massor av ”hĂ„rddiskar”. De befinner sig dĂ€r företagen som Ă€ger molntjĂ€nsterna har valt att placera dem. Ofta Ă€r de placerade i flera olika lĂ€nder.

‍

En del av en serverpark -som molnet egentligen ser ut
En del av en serverpark - som molnet egentligen ser ut.
‍
Finns det nÄgra begrÀnsningar med molnlagring?

Har man ingen internetuppkoppling kommer man inte Ät sina filer. Men allt fler molntjÀnster har offline-funktion, sÄ att man sparar en version som inte krÀver internetuppkoppling. En annan begrÀnsning kan vara enheter eller servrar som inte överför sÄ snabbt. Eller sÄ Àr uppkopplingen dÄlig. DÄ kan det ta tid att hÀmta filen. DÀrför Àr det bra att testa olika gratis-moln och se vilken som funkar bÀst.

Ibland kan nedladdningen av en fil hÀnga sig. Men dÄ brukar det rÀcka med att logga ut ur molnet och sen logga in igen efter en stund. SÄ begrÀnsningarna brukar vÀga upp fördelarna med hur smidigt och portabelt hela lagringen fungerar. Och som sagt, pröva gÀrna olika moln, för att se vilket som passar dig bÀst.

‍

Sammanfattning
  • Molnlagring Ă€r ett smart sĂ€tt att förvara sina filer sĂ„ man kommer Ă„t dem dĂ€r man vill, nĂ€r man vill, om man har en internetuppkoppling.
  • Det finns mĂ„nga likheter med vanliga moln. De kan hĂ€mta upp information och lagra den, och sen regna ner informationen till den enhet man önskar.
  • Det finns mĂ„nga gratis molntjĂ€nster. Pröva dig fram och se vilken som funkar bĂ€st med dina enheter.

Behöver du hjÀlp med att sÀkerhetskopiera och hantera dina molntjÀnster? Boka en Buddy som kan komma hem och hjÀlpa dig med hÀr.

‍

boka en buddy