Jobba och plugga hemma - 4 tips som håller ditt WiFi piggt!

April 9, 2020

I Sverige har vi lyx med fina, stabila och snabba hastigheter när vi surfar, jämfört med många andra länder. Sedan många måste stanna hemma och avskärma sig är däremot belastningen på nätet högt. Det är så pass att både Netflix och Youtube nu under en period sänker bildkvalitén för att lätta på trycket. I och med att många nu är hemma en längre period och flyttar kontoret till hemmet får hemnätverket mer att göra än vanligt. Hur ser man till att hemnätverket fungerar optimalt och minska risken för bruten uppkoppling?

Det finns flera faktorer hemma som påverkar internethastigheten. Nuförtiden är det inte avståndet till telecentralen som avgör hastigheten, utan istället under vilken tid på dagen man surfar, hur många i hemmet som använder internet på samma gång, och om grannar surfar på samma WiFi-kanal. Men det kan också hänga på routern.

Tips 1: Placering

Håll routern borta från elektriska apparater som stereoanläggningar, datorhögtalare, halogenlampor, TV-apparater och dimmerswitchar, och håll den även borta från sådant som avger trådlösa signaler, som trådlösa telefoner och babymonitorer. Placera den luftigt, så att räckvidden är optimal. Välj snarare att placera den på en hylla eller ett bord, än på golvet.

Eftersom bredbands- eller fiberuttaget ofta sitter vid en vägg nära dörren blir det oftast där man placerar routern. Det är däremot bättre att placera routern så centralt i hemmet som möjligt, för att få bäst nytta av routerns räckvidd hela vägen runt. För mer tips om hur man optimerar WiFi-täckningen hemma, se inlägget: 4 tips - så får du bättre WiFi-täckning i hela huset.


Tips 2: Koppla ifrån och starta om

En annan rekommendation är att koppla bort dina enheter från ditt Wi-Fi-nätverk när du inte använder dem. Smartphones och surfplattor använder ofta internet i bakgrunden även om skärmen på dem är släckt. Om du kopplar bort dem kan det innebära att du får en starkare anslutning på andra enheter.

Starta om routern emellanåt. Stäng av den och ha den strömlös cirka 20 sekunder. Även om routrar är smarta är det ibland bra för dem att få släppa sin information, starta om och ta in den igen. Däremot om den har massa manuella inställningar sparade i den, se till att den inte får en fabriksåterställning, för då måste man göra inställningarna igen.

Det kan också vara värt att ansluta din dator till din router med en Ethernet-kabel (nätverkskabel), vilket ger bättre stabilitet i uppkopplingen och högre internethastigheter än Wi-Fi.


Tips 3: Ansluten?

Se också till att routern är ansluten ordentligt. Kolla att kablarna se intakta ut och sitter bra. Routern bör anslutas direkt till ett jordat eluttag på väggen. Använd helst inte en förlängningskabel. Om det är segt på alla enheter och man vet att routern är gammal, överväg i så fall att uppgradera din router till en senare modell. Fråga din leverantör. De brukar ha erbjudande på sådana när man binder om sitt abonnemang. Jobbar eller pluggar man hemma behöver man få ha en bra anslutning. Checka med de andra där hemma när de använder hemnätverket. Försök att schemalägga din internetanvändning så att inte flera sitter i videokonferenser samtidigt eller storstreamar.

Är det bara segt på en dator, medan det fungerar bra på tex surfplattan? Kolla om du har många flikar öppna i webbläsaren. Kolla om det finns någon uppdatering för webbläsaren. Checka också om det är något program i bakgrunden som använder internetuppkopplingen. Det kan också vara bra att emellanåt städa webbläsaren. Se även inläggen: Långsam Windowsdator? Därför kan din dator vara seg, Bästa sättet att städa ur din Mac-dator och Att uppdatera systemet eller inte - spelar det någon roll?.


I WiFi Analyzer kan man se vilka kanaler man själv och grannarna ligger på , både på frekvensband 2,4 GHz och 5 GHz. Man kan se vilka frekvensområden som är mer fria och skifta mindre belastade kanaler.

Tips 4: Kontrollera!

Du kan kontrollera om ditt internet är så snabbt som din leverantör säger att det är genom att köra ett hastighetstest online. Det mest populära är Bredbandskollen. Den finner du här. Den finns även som app till mobiltelefon och surfplatta: Android; iOS.

Undersök även om din leverantör har sina egna tips (skräddarsydd för deras utrustning) för att upprätthålla en bra anslutning. Se också till att mobiltelefonen och surfplattan är uppkopplad till Wi-Fi och inte mobildatanätet när hastighetskontrollen görs. Många leverantörer vill att man ska göra testet med nätverkskabel från en dator för att få vidare support.

För Android-användare finns det fiffiga appar som mäter WiFi-signalen. Med den kan man också se om flera grannar ligger på samma WiFi-kanal. Det kan störa ut varandras signaler och orsaka segsurf och ibland bruten uppkoppling. En sådan app är Wifi Analyzer, som man kan ladda ner här.

Ta hjälp!

Om anslutningen ändå skulle brytas, ta gärna en titt på vår guide om uppkopplingsproblem här. Såvida det inte handlar om att kabeln in till hemmet är skadad eller avklippt, så avhjälper de tipsen de flesta vanliga uppkopplingsproblemen.

Vi hjälper gärna till, så du är mer än välkommen att kontakta oss på TechBuddy. Vi erbjuder både hembesök men även distanssupport som ett alternativ. Boka en TechBuddy här.


Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!