Att uppdatera systemet eller inte - spelar det nÄgon roll?

Tech

August 22, 2019

‍

Varje Ă„r brukar det lanseras en ny version av olika operativsystem. MĂ„nga fĂ„r notiser om det i mobilen, pĂ„ plattan och i datorn. Vissa ignorerar det. Andra slĂ€nger sig pĂ„ uppdateringen sĂ„ fort den lanseras. Åter andra Ă€r med reda pĂ„ beta-testerna innan lanseringen av uppdateringen.

Och mellan lanseringarna uppdateras stÀndigt apparna. Det Àr helt enkelt mÄnga uppdateringar i omlopp hela tiden. Men hur Àr det, mÄste man verkligen uppdatera? Det beslutet mÄste man sjÀlv ta. Vi ska lyfta fram för- och nackdelar med uppdateringar. Sen blir det lÀttare att bestÀmma om man ska ta uppdateringen eller inte.

‍

Var kommer uppdateringar frÄn? 

Uppdateringar av operativsystemet kommer frÄn mobilens eller surfplattans tillverkare. Till PC Àr det mÄnga som har Windows, som Microsoft uppdaterar. Har man en Mac Àr det Apple som sköter uppdateringarna. Uppdatering av appar kommer frÄn utvecklarna av appen.

‍

Vad brukar uppdateringarna göra? 

Buggfixar och SĂ€kerhetsuppdateringar

Fördelar. De brukar laga kritiska buggar, vilket har som mÄl att fÄ systemet att fungera stabilare och öka dess kapacitet. Man brukar tÀppa till sÀkerhetsrisker i den tidigare programkoden. Kryptering brukar förbÀttras och sÀkerhet överlag brukar har filats pÄ rejÀlt. Ett Är mellan uppdateringarna betyder ett helt Är för hackare att hitta dess brister. SÄ det Àr alltid ett katt-rÄtta-spel.

Nackdelar. Nya buggar och sÀkerhetsbrister kan uppstÄ. Detta Àr mer en regel Àn ett undantag. Men oftast kommer det snabbt efterföljande uppdateringar för att tÀppa till dem.

Kan slöa ner hela enheten. Vissa uppdateringar kan slöa systemet. Det beror ofta pĂ„ om enheten har tillrĂ€ckligt med processor och RAM för att hantera den nya koden i systemet. Är hĂ„rdvaran inte uppdaterad pĂ„ lĂ€nge, finns risken att uppdateringen kommer inverka negativt pĂ„ systemets kapacitet och stabilitet. Ett exempel Ă€r utredningen kring nĂ€r det uppdagats att Apple eventuellt avsiktligt slöar ner Ă€ldre modeller i sina programvaruuppdateringar.

‍

Nya funktioner och visuella förbÀttringar

Fördelar. Utöver det brukar nya funktioner i systemet lanseras och andra förbÀttras. För att ta ett exempel: I Apples iOS13 sÄ kom stöd för mus och att koppla in minneskort och vissa hÄrddiskar, samt att koppla iPad till Macen och ha som extraskÀrm. Och det Àr funktioner som mÄnga vÀntat pÄ och blev glada för.

Vissa uppdateringar Àr ocksÄ fokuserade pÄ att förbÀttra batterihÀlsan i bÀrbara enheter, och minska energiÄtgÄngen i datorer.

För- & nackdel. Men ibland förÀndras funktioner man Àr van vid, som tex hur man vÀxlar mellan olika internetsidor och hur man swipar för att komma Ät notiser. MÄnga, Àven jag, tycker det Àr jobbigt till en början. Man Àr van vid att göra saker pÄ ett visst sÀtt och tycker att det funkar, och sÄ Àndrar dem det. Men efter bara nÄgra dagar har man vant sig vid det nya sÀttet. Och för mig brukar det vara sÄ att jag pÄ bara nÄgon vecka förstÄr vilken tidssparande förbÀttring det faktiskt var.

‍

Kompatibilitet med nya appar

Fördel. Systemuppdatering Àr ofta nödvÀndig för att kunna installera nya versioner av sina appar, vare sig det gÀller produktivitetsappar, spel, musik eller annan underhÄllning. NÀr man har uppdaterat kan man fÄ de senaste versionerna, som kanske inte fungerar pÄ den tidigare systemversionen.

Nackdel. Men det kan ocksÄ bli tvÀrtom: appar kan sluta fungera. En systemuppdatering kan ocksÄ göra att en gammal favoritapp slutar att stödjas. NÀr iOS11 var aktuell varnade apparna i god tid för om de inte skulle fortsÀtta att utvecklas och överleva in i iOS12. Ett annat exempel som Àr lite mer försÄtligt Àr Mac OS Catalina. Den versionen höjer steget för sÀkerhet pÄtagligt. SÄ utan förvarning var det till exempel mÄnga musikprogram och plugins som slutade fungera efter uppdateringen. Men mÄnga av de berörda programmen och pluggarna kommer förhoppningsvis uppdateras framöver. 


Det Àr en utmaning för utvecklare att hÄlla jÀmn takt med systemuppdateringar. MÄnga Àr vÀrda en eloge för detta, eftersom de ofta frikostigt slÀpper gratis uppdateringar. Om du uppskattar en uppdatering, ta dig gÀrna tid att skriva det till utvecklarna. You will make there day!

‍

Att uppdatera eller inte uppdatera - det Àr frÄgan

Men mÄste man uppdatera pÄ studs sÄ snart det kommer en uppdatering? Det Àr sant att nÀr en ny version precis slÀppts sÄ kan den innehÄlla buggar. SÄ man behöver inte uppdatera pÄ en gÄng, om det inte Àr nÄgon speciell ny funktion som man Àr ute efter.

Sen Ă€r det kompatibilitet. De som programmerar appar anpassar dem till operativsystemet sĂ„ att de ska interagera. Det innebĂ€r att gamla appar inte brukar fortsĂ€tta fungera om utvecklarna slutat att ...ja, utveckla appen och det kommer en ny version av operativsystemet. Å andra sidan Ă€r nya appar inte alltid kompatibla med en gammal version av operativsystemet. SĂ„ det fĂ„r man vĂ€ga mot varandra.


Men det vi kan sÀga Àr att det generellt sÀtt Àr bra att vÀnta nÄgra veckor eller en mÄnad nÀr en stor systemuppdatering lanserats. DÄ hinner man lÀsa recensioner och feedback av anvÀndare. Man fÄr dÄ ocksÄ reda pÄ om det kommit nya problem eller uppstÄtt nya kritiska buggar eller sÀkerhetsrisker. Med den informationen blir det sen lÀttare att besluta om man ska uppdatera systemet eller inte.


Behöver du hjÀlp med uppdatering eller uppgradering av mobil, surfplatta, dator eller annan hemelektronik? Boka hem en Buddy hÀr.


boka en buddy