Att uppdatera systemet eller inte - spelar det någon roll?

Varje år brukar det lanseras en ny version av olika operativsystem. Många får notiser om det i mobilen, på plattan och i datorn. Vissa ignorerar det. Andra slänger sig på uppdateringen så fort den lanseras. Åter andra är med reda på beta-testerna innan lanseringen av uppdateringen.

Och mellan lanseringarna uppdateras ständigt apparna. Det är helt enkelt många uppdateringar i omlopp hela tiden. Men hur är det, måste man verkligen uppdatera? Det beslutet måste man själv ta. Vi ska lyfta fram för- och nackdelar med uppdateringar. Sen blir det lättare att bestämma om man ska ta uppdateringen eller inte.

Var kommer uppdateringar från? 

Uppdateringar av operativsystemet kommer från mobilens eller surfplattans tillverkare. Till PC är det många som har Windows, som Microsoft uppdaterar. Har man en Mac är det Apple som sköter uppdateringarna. Uppdatering av appar kommer från utvecklarna av appen.

Vad brukar uppdateringarna göra? 

Buggfixar och Säkerhetsuppdateringar

Fördelar. De brukar laga kritiska buggar, vilket har som mål att få systemet att fungera stabilare och öka dess kapacitet. Man brukar täppa till säkerhetsrisker i den tidigare programkoden. Kryptering brukar förbättras och säkerhet överlag brukar har filats på rejält. Ett år mellan uppdateringarna betyder ett helt år för hackare att hitta dess brister. Så det är alltid ett katt-råtta-spel.

Nackdelar. Nya buggar och säkerhetsbrister kan uppstå. Detta är mer en regel än ett undantag, men oftast kommer det snabbt efterföljande uppdateringar för att täppa till dem.

Kan slöa ner hela enheten. Vissa uppdateringar kan slöa systemet. Det beror ofta på om enheten har tillräckligt med processor och RAM för att hantera den nya koden i systemet. Är hårdvaran inte uppdaterad på länge, finns risken att uppdateringen kommer inverka negativt på systemets kapacitet och stabilitet. Ett exempel är utredningen kring när det uppdagats att Apple eventuellt avsiktligt slöar ner äldre modeller i sina programvaruuppdateringar.

Nya funktioner och visuella förbättringar

Fördelar. Utöver det brukar nya funktioner i systemet lanseras och andra förbättras. För att ta ett exempel: I Apples iOS13 så kom stöd för mus och att koppla in minneskort och vissa hårddiskar, samt att koppla iPad till Macen och ha som extraskärm. Och det är funktioner som många väntat på och blev glada för.

Vissa uppdateringar är också fokuserade på att förbättra batterihälsan i bärbara enheter, och minska energiåtgången i datorer.

För- & nackdel. Ibland förändras funktioner man är van vid, som tex hur man växlar mellan olika internetsidor och hur man swipar för att komma åt notiser. Många tycker det är jobbigt till en början. Man är van vid att göra saker på ett visst sätt och tycker att det funkar, och så ändrar dem det, men efter bara några dagar har man vant sig vid det nya sättet.

Kompatibilitet med nya appar

Fördel. Systemuppdatering är ofta nödvändig för att kunna installera nya versioner av sina appar, vare sig det gäller produktivitetsappar, spel, musik eller annan underhållning. När man har uppdaterat kan man få de senaste versionerna, som kanske inte fungerar på den tidigare systemversionen.

Nackdel. Det kan också bli tvärtom: appar kan sluta fungera. En systemuppdatering kan också göra att en gammal favoritapp slutar att stödjas. När iOS11 var aktuell varnade apparna i god tid för om de inte skulle fortsätta att utvecklas och överleva in i iOS12. Ett annat exempel som är lite mer försåtligt är Mac OS Catalina. Den versionen höjer steget för säkerhet påtagligt. Så utan förvarning var det till exempel många musikprogram och plugins som slutade fungera efter uppdateringen. Men många av de berörda programmen och pluggarna kommer förhoppningsvis uppdateras framöver. 

Det är en utmaning för utvecklare att hålla jämn takt med systemuppdateringar. Många är värda en eloge för detta, eftersom de ofta frikostigt släpper gratis uppdateringar. Om du uppskattar en uppdatering, ta dig gärna tid att skriva det till utvecklarna. You will make there day!

Att uppdatera eller inte uppdatera - det är frågan

Måste man uppdatera på studs så snart det kommer en uppdatering? Det är sant att när en ny version precis släppts så kan den innehålla buggar, alltså behöver maninte uppdatera på en gång, om det inte är någon speciell ny funktion som man är ute efter.

Sedan det här med kompatibilitet. De som programmerar appar anpassar dem till operativsystemet så att de ska interagera. Det innebär att gamla appar inte brukar fortsätta fungera om utvecklarna slutat att ... ja, utveckla appen och det kommer en ny version av operativsystemet. Å andra sidan är nya appar inte alltid kompatibla med en gammal version av operativsystemet. Så det får man väga mot varandra.

Det vi kan säga är att det generellt sätt är bra att vänta några veckor eller en månad när en stor systemuppdatering lanserats. Då hinner man läsa recensioner och feedback av användare. Man får då också reda på om det kommit nya problem eller uppstått nya kritiska buggar eller säkerhetsrisker. Med den informationen blir det sen lättare att besluta om man ska uppdatera systemet eller inte.

Behöver du hjälp med uppdatering eller uppgradering av mobil, surfplatta, dator eller annan hemelektronik? Boka hem en Buddy här.



Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!