Långsam Windowsdator? Därför kan din dator vara seg

Tips & Guider

June 4, 2019

Är inte datorer fascinerande? En pryl man kan göra så otroligt många saker med…

Du känner säkert igen känslan när du kommer hem från butiken och äntligen får packa upp din nya dator. De första månaderna är allting blixtsnabbt men efter den perioden kan det kännas som att den bara blir segare och segare. Att din dator kan börjar bli långsam kan bero på många anledningar. I denna guide kommer du få ett antal lösningsförslag för Windowsdatorer.

1) Din dator förbrukar för mycket resurser!

Symtom: Din dator blir långsam när du har några webbläsarflikar uppe
Det tar oändligt länge att öppna program

 • Åtgärd 1: Testa starta om datorn

Ett knep för nästan alla tekniska problem är att starta om enheten. Med att starta om menar jag inte att sätta den i strömsparläge, utan att göra en riktig omstart.  

Vad som händer är att alla processer stängs av och startar om, vilket friar upp resurser för datorn såsom hårddisk och ramminne.

Detta gör du genom att starta om den med hjälp av den inbyggda funktionen som går att hitta när du klickar på Windows-ikonen längst ned till vänster på skärmen. Sedan trycker tu på på/av-symbolen och väljer starta om. Alternativt kan du stänga av den och starta om manuellt med den fysiska knappen.

 • Åtgärd 2: Stäng av onödiga program som körs i bakgrunden

Detta gör du snabbast genom att öppna aktivitetshanteraren. Det finns många sätt att öppna den här en lista av de ”vanligaste” sätt;  

 • Högerklicka på aktivitetsfältet (fältet längst ner på skärmen) och klicka på aktivitetshanteraten
 • Tryck CTRL, Alt och DEL för att komma till säkerhetsöversikten. Även där kan du klicka på aktivitetshanteraren
 • Det enligt mig snabbaste sättet är att trycka CTRL, Shift och ESC. Då hamnar du direkt i hanteraren

Med stor sannolikhet kommer du bara se ett fåtal program. För att få fram den hela översikten över program som körs ska di klicka på ”Mer information” längst ner på fönstret.
Nu ser du alla program som körs och kan avsluta överflödiga ativiteter

2) Du har för många program i autostart listan

Symtom: Datorns uppstart tar för lång tid
Väldigt många program startas när du startar datorn

Åtgärd: Konfigurationer i ‘Autostart’

I aktivitetshanteraren hittar du en knapp relativt långt upp där det står ”Autostart”.  
Under autostart finner du alla programm som datorn startar automatiskt när du startar själva datorn. Gå genom listan och stäng av onödiga program som du anser inte bör startas automatiskt genom att högerklicka på programmet och sedan välja ”inaktivera”. När du gör det kommer datorn oftast starta lite snabbare och det blir ett färre antal program som körs i bakgrunden.

3) Din hårddisk är full

Symtom: Du kan inte spara filer längre
Datorn känns bara allmän seg
Du kan inte köra vissa program

 • Åtgärd 1: Rensa hårddisken

När datorn kör program skapas det temporära filer som sparas på hårddisken. Att ta bort dessa kan förbättra din dators prestanda. Det första steget är att trycka ned ”windowstangenten + R”. Ett fönster borde dyka upp där du uppmanas att skriva ett kommando. Skriv ”cleanmgr” och bekräfta med OK eller Enter. Välj sedan din enhet, oftast är det Windows (C:). Där kan du sedan välja vilka filer du vill ta bort. Temporära internetfiler, Hämtade filer (i mappen nedladdningar) och Papperskorgen kan man välja, om man inte måste ha kvar någon fil i papperskorgen eller mappen nedladdningar (Spara filer som du vill ha kvar från nedladdningar på en annan plats). Bekräfta ditt val sedan med ”Rensa sytemfiler” och avluta programmet när det är klart.

 • Åtgärd 2: Avinstallera program  

Du hittar alla dina installerade program i kontrollpanelen. Tryck på windowsknappen och skriv ”kontrollpanelen”. Öppna panelen och lete efter ”Program och funktioner”. Välj sedan program du vill ta bort och tryck på ”avinstallera” just ovanför listan.

4) Din dator har virus!

Symtom: Popups, långsam dator, konstiga internetsidor som öppnas automatiskt etc.

Åtgärd: Virusskydd

Använd antingen Windows egna virusskydd, du hittar den när du söker efter ”Windows-säkerhet” eller valfritt annat antivirusprogram. Jag tipsar om Avast eller AVG som kostnadsfria alternativ. Genomför en sökning och ta bort eventuella hot.  
Skadlig programvara kan bara dra en mängd resurser och det kan vara bra att söka genom din dator då och då.

5) Du har gamla eller “svaga” komponenter

Symtom: Datorn klarar inte av att ha många webbläsarflikar uppe
(Du vill spara flera filer)

Åtgärd: Uppgradera vissa komponenter

Det kan även vara så att din dator helt enkelt inte kan prestera på den nivån du kräver. Det finns alltid möjligheten att uppgradera vissa komponenter. Detta är i de flesta fallen billigare jämfört med att köpa en helt ny dator och lite miljövänligare. Notera att det oftast är lite klurigare att uppgradera en bärbar dator än en stationär.

Hårddisk: Har du slut minne kan du köpa till hårddiskar. Idag finns det båda; optiska(HDD) som är lite långsammare och digitala(SSD) med en oftast högre hastighet.  
RAM: Eller Random Access Memory är din dators arbetsminne. Där sparas programfiler temporärt så att det bara ”flyter på” och du slipper vänta i evigheter när du vill göra något. Ju mer RAM du har, desto bättre. Kolla gärna vilken typ av RAM-minnen du behöver för just din dator. Det aktuellaste för stationära är DIMM DDR4 och för bärbara SO-DIMM DDR4. Den äldre generationen kallas DDR3. Notera att du måste ha rätt socket på moderkortet för respektive RAM-minne.

För att summera:

 1. Gör en ordentlig omstart
 2. Stäng av program som körs i bakgrunden
 3. Justera autostartlistan
 4. Ta bort temporära filer
 5. Ta bort överflödiga program
 6. Uppgradera komponenter

Jag tackar för att du läste genom denna guide och jag hoppas naturligtvis att du lyckades snabba upp din dator eller åtminstone lärde dig något om temporära filer och RAM :) Känns något fortfarande oklart, eller fungerar inget av ovan nämnt? Boka en TechBuddy, vi hjälper dig gärna!

Boka en tekniker
📬 Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs våra nya guider först!
Tack!
Något gick snett! Testa igen.