Bästa sättet att städa ur din Mac dator!

Tips & Guider

November 4, 2019

Idag är det Clean Out Your Computer Day! Dagen går egentligen ut på att städa ur datorns insida - det vill säga ta isär datorn och ta bort damm från fläkten och moderkortet. Det kan kännas som en komplicerad procedur, och är något man inte borde göra om man inte är 100% säker på det går till. Det finns däremot andra sätt att “städa ur” datorn, nämligen genom att rensa den på filer och data. Mac-datorer har en bra funktion som hjälper dig på traven - såhär fungerar den.

Börja med att trycka på äpplet i övre vänstra hörnet på skärmen. Tryck på ‘Om den här datorn’ och sedan ‘Lagring’.

Här kan du se hur mycket lagringsutrymme du använder, hur mycket du har kvar och hur din lagring är fördelad. Redan här kan du märka ifall att det t.ex. är Program eller Dokument som tar upp mycket utrymme. Klicka på ‘Hantera’.

På förstasidan kan du välja bland fyra funktioner. Den första, ‘Lagra på iCloud’, hjälper dig lagra filer och meddelanden i molnet. ‘Optimera lagring’ tar automatiskt bort mail, filmer och program som man redan sett, för att du ska slippa radera själv. ‘Töm papperskorgen automatiskt’ gör precis vad den heter; efter 30 dagar utan att du tömt papperskorgen tömmer datorn den åt dig.

Minska plotter’ hjälper dig gå igenom dina filer för att se vad du kan radera. Här börjar det roliga, eller jobbiga för vissa. Nu kan du gå igenom hela din dator och snabbt radera saker du inte använt eller öppnat på länge. I Dokument kan du till exempel välja att se ‘Stora Filer’, filer som tar upp mycket lagring. Du kan välja att sortera filer i storlek, typ och senast anslutning. Med ett snabbt klick på “X” tar du bort filen. Du kan inte ångra detta, så se till att du är säker på att du vill ta bort filen.  

Så lätt var det att städa ur din Mac dator! Om du behöver ytterligare hjälp finns vi på TechBuddy självklart till din hjälp. Vi kan hjälpa dig med att börja lagra bilder i iCloud, ge tips på hur du bäst optimerar lagringsutrymmet eller att ge råd vid köp av en extern hårddisk. Boka en Buddy här!

Boka en buddy