Smarta Hemmet

Få dina lampor att tändas så fort du kliver innanför dörren, sätt på kaffemaskinen från sängen, starta tvättmaskinen när elförbrukningen är som lägst eller varför inte kunna kontrollera värmen hemma direkt i telefonen? Med Smarta Hemmet-produkter är möjligheterna oändliga!

BOKA EN BUDDY

TechBuddy kan exempelvis hjälpa dig med:

BOKA EN BUDDY
Kunnig och pedagogisk!
"Otroligt kunnig och sympatiskt. Och duktig på att förklara även för mig som inte är så insatt."
- Stefan, Helsingborg

Mer om Smarta Hemmet

Vad är ett smart hem?

Ett hem kan vara smart på flera olika sätt. Egentligen kan man säga att det handlar om att automatisera så mycket som möjligt i ditt hem. Det kan vara att du kopplar samman flera produkter som i sin tur styr och påverkar varandra. Det kan också handla om att kunna tända och släcka dina lampor direkt i din smartphone. Möjligheterna är oändliga!

Ett hem kan vara smart på flera olika sätt. Egentligen kan man säga att det handlar om att automatisera så mycket som möjligt i ditt hem. Det kan vara att du kopplar samman flera produkter som i sin tur styr och påverkar varandra. Det kan också handla om att kunna tända och släcka dina lampor direkt i din smartphone. Möjligheterna är oändliga!

Ett automatiserat hem

Det finns många produkter som går att koppla ihop med varandra: sätt en rörelsesensor innanför dörren och koppla ihop den med din TV & lamporna i vardagsrummet. När du kommer hem efter en dag på jobbet sätts TV:n igång och tänder mysbelysning i vardagsrummet. Eller ställ istället rörelsesensorn under sängen för att sätta igång kaffebryggaren och Sonos högtalaren med mysmusik så fort du kliver upp ur sängen. Det finns massor av möjligheter när du gör ditt hem smartare. Det som är viktigt att komma ihåg är att många produkter idag inte pratar med varandra. För att det ska fungera smidigt bör alla produkter vara tillverkade under samma ramverk. Exempel på ett sådant ramverk är Apple Hem eller Telia Zone.

Flera olika system

Smarta Hemmet-produkter finns i flera olika system med olika protokoll. Bland annat finns 433 Mhz, Zigbee, Z-wave eller X10. Det allra smidigaste är att använda sig av ett och samma system i ditt hem. Detta underlättar inte användningen utan också uppkoppling och konfigurering. Apples Smarta Hemmet-system Apple HomeKit använder sig till exempel av Zigbee tekniken, en konkurrent till Z-wave. Det kan därför vara passande att köpa produkter märkta med "Works with Apple HomeKit". Våra TechBuddies har full koll på detta och ser till att ditt hem blir så smart som möjligt.

Apple HomeKit

Som tidigare nämnt har Apple ett Smarta Hemmet-system som kallas HomeKit. Genom Hem-appen kan du kontrollera termostater, övervakningskameror och lampor. Allt från din iPhone eller iPad. HomeKit är ett relativt simpelt system som inte är så svårt att komma igång med. Det finns många prylar och produkter som är kompatibla med HomeKit. Du kan även använda dig av Apples intelligenta assisten Siri för att styra dina Smarta Hemmet-produkter. Hon har koll på alla de produkter som är kompatibla med HomeKit i ditt hem och kan reglera dem. Du kan bara prata med henne och be henne sätta på en lampa eller något liknande och hon gör det.

Google Home

Du kanske har hört om Google Home - Googles egna smarta högtalare. Efter två år på marknaden lanserades den hyfsat nyligen i Sverige. Du kan bland annat styra musik, lampor, streama film och serier (så länge du har en Chromecast) samt få personlig hjälp av Googles Assistent. Det är med andra ord likt både Apples Siri och Amazons Alexa.

Philips Hue

Philips Hue är personliga trådlösa LED-lampor som ger dig möjlighet att kunna styra över dina lampor i hemmet på ett helt nytt sätt! Du kan via en app sätta på och stänga av dina lampor, välja nyans och färg på dem, hur starkt de ska lysa, när de ska lysa osv. Du kan köpa både glödlampor, ljusslingor och kompletta lampor - du väljer själv. Med den här typen av lampor kan du göra ditt hem ännu mer personligt och förstärka upplevelser i hemmet. Du kan t.ex. synkronisera dina lampor med musik/filmer, förinställa scener för olika tillfällen eller tända lamporna från andra sidan jorden.