Bluetooth - hur fungerar det? Vi ger en enkel förklaring

July 9, 2020

Bluetooth-produkter finns överallt idag. Men vad är Bluetooth? Och hur får man sin Bluetooth-teknik att fungera?

Bluetooth är häpnadsväckande nog en svensk uppfinning i grund och botten. Namnet lär vara hämtat från danska kungen Harald Blåtand. Han hjälpte till att ena många länder, och det kan vara det som inspirerat till namnet Bluetooth. Bluetooth-teknik gör nämligen något liknande: den förenar tekniska enheter med varandra. Det häftiga är att den gör det utan kablar. Bluetooth är en trådlös teknik. Och det är därför det har blivit så populärt.

Högtalare med Bluetooth-teknik.

Var förkommer Bluetooth idag?

Tekniken är vanligt förekommande i dator-, mobil- TV-, och bilbranschen. Man kommer ofta i kontakt med Bluetooth i teknik som hörlurar, handsfree-enheter, möss och tagentbord, högtalaer och smara hem-lösningar.

Hur fungerar Bluetooth?

Den består i en chef-enhet som bestämmer, och enheter som är Anställda. De Anställda enheterna gör som Chefen säger och samarbetar.
Till exempel finns Bluetooth i de flesta surfplattor (Chefen) och sen finns det trådlösa tillbehör till dem, som hörlurar, pekpennor, möss och tangentbord (de Anställda). Chefen kanske säger: “Jag spelar nu en sång här på surfplattan. Du högtalare, se till att det låter genom dig” och så skickas det trådlöst till den Anställda enheten.

Parkoppla enheter

Bluetooth-enheter parkopplas (pairing) med varandra. Detta brukar vara den biten som är den kluriga, och som många upplever som frustrerande. Men vet man principen bakom det, brukar det kännas mycket lättare att hantera parkopplingen. Låt oss förklara det med Chefen och Anställda igen:

Chefen bestämmer alltid vem den ska parkopplas med. Det är lite som att de  enheter som vill bli anställda ropar: “Hallå! Hallå! Här är jag!” tills Chefen lokaliserar dem och anställer dem.

Ett praktiskt exempel

Här kommer ett praktiskt exempel. Du har köpt nya Bluetooth-högtalare och vill parkoppla dem med en smartphone.

  1. Du går till inställningar.
  2. Väljer Bluetooth och aktivera (Du har då väckt Chefen).
  3. Under “Mina Enheter” är listan på anställningskontrakt med såna enheter som förut varit anställda.
  4. Längre ner under “Andra enheter” finns enheter som inte tidigare varit parkopplade (som vill bli anställda). Hörlurarna är inte med där. Du måste först aktivera hörlurarnas parkopplingsläge.
  5. På dessa hörlurar finns ingen specifik Bluetooth-knapp, så du drar slutsatsen att det i så fall helt enkelt måste vara Startknappen.
  6. Du håller in Startknappen i 5 sekunder. Hörlurarnas diod lyser upp med blått sken. Sen går den över i att blinka rött och blått. “Hallå, hallå, här är jag”-läget är då aktiverat.
  7. På mobilen syns nu hörlurarna i listan under “Andra enheter”.
  8. Du trycker på den, och parkopplingen (anställningsavtalet) är färdig inom några sekunder.
  9. Du trycker igång en musik-app och kan börja lyssna på musik i hörlurarna.

När du är färdiga stänger du av hörlurarna. Nästa gång du sätter igång hörlurarna och mobilen är igång (Chefen vaken), kommer de parkopplas automatiskt.

Parkoppling av hörlurar och smartphone

Men låt säga att vi nu ska lyssna genom surfplattan istället. Sätter du igång hörlurarna kommer de kopplas tillbaka till mobilen, eftersom de senast var anställd där. Hur löser vi det?

Antingen stänger du tillfälligt av Bluetooth på mobilen, eller så sätter vi hörlurarna i parkopplingsläge igen, för att surfplatte-chefen ska kunna lägga märke till hörlurarna och anställa dem. Om hörlurarna inte ska användas med mobilen längre, går vi in på Bluetooth, trycker på “info” knappen bredvid hörluren i listan, och väljer “Glöm enhet” (anställningsavtalet är då makulerat). Hörlurarna är då fria att arbeta för en ny chef: surfplattan.

Så bryter du parkoppling från din smartphone.

Vad är framtiden för Bluetooth?

Nu kommer allt mer teknik med Bluetooth-programmeringar som har gjort att enheters parkoppling blir mer och mer automatiserad. I smarta hem, och smarta produkter som smarta rullgardiner, dammsugare, lampor och kaffemaskiner är bluetooth mycket vanligt. Vill du läsa mer om smarta hem? Läs vårt inlägg 9 smarta hem trender att se fram emot 2021.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!