9 smarta hem-trender att se fram emot 2021

November 10, 2020
Styr temperaturen hemma med ett smart termostat.

Tänk dig att du har haft en lång dag på kontoret. Du har slitit hela dagen och nu vill du bara komma hem och chilla.

Du öppnar din smarta hem-app, säger "Hey Google, jag har haft en lång dag" och ditt smarta hem tar hand om resten. Den sätter på din ugn och börjar kyla en vintage Chenin blanc. Ditt smarta badkar fylls till ditt perfekta djup och temperatur. Mjuk stämningsbelysning belyser rummet och rogivande musik sätts på. Efter en dålig dag på kontoret väntar ditt smarta hem - redo att rädda dagen.

Science fiction? Nej. Välkommen till dagens smarta hem. 2021 kommer att sätta flera trender i spel, trender som kommer att förändra själva konceptet för det vi kallar ”hem”.

Hem som lär sig

Termen ”smart home” har funnits ett tag nu. För inte så länge sedan räckte det för att kunna sätta upp termostaten och dra upp gardinerna med en fjärrkontroll för att ett hem skulle få en "smart status". Men 2021 kommer tekniska genombrott att säkerställa att smarta hem är mycket mer smarta än så.

Istället för att bara reagera på kommandon och göra vad vi säger att den ska göra, kan smarta hem nu förutsäga och anpassa sig utifrån våra preferenser och beteendemönster. Maskininlärning och avancerad artificiell intelligens gör så att ditt hem vet när du vill höja värmen en grad eller två innan du ens inser det själv. Det kommer att kunna förutsäga när en viss råvara i ditt kylskåp tar slut, enbart baserat på dina matvanor. Det kommer till och med att kunna erbjuda dig förslag för att förbättra ditt hemliv, från skräddarsydda receptidéer och hälsoråd till underhållningstips och träningsrutiner. Det kallar vi smart!

Smarta kök

Ett område där smarta hem verkligen fått grepp är köket. Det finns så många möjligheter för teknik att förbättra det vardagliga köket, vilket tar förvaring och beredning av mat till nästa nivå.

Låt oss börja med kylen. År 1899 uppfann Albert T Marshall det första kylskåpet och förändrade vår relation till mat radikalt. Över 111 år senare håller kylskåp inte bara maten färsk, de fungerar som ett familjehub - planerar dina måltider, håller reda på utgångsdatum, beställer dina matvaror när de du har börjar ta slut och håller familjelivet kopplat till kalendrar och anteckningar. Vem behöver kylmagneter när du har ett smart kylskåp?

Det smarta kylskåpet synkroniserar med alla dina andra apparater. Dessa inkluderar smarta ugnar, som känner till den exakta temperaturen för att laga olika typer av mat. Du sätta ugnen att förvärma på distans, så att den är klar när du kommer hem. Hoover, Bosch, Samsung och Siemens kommer släpper alla gränsöverskridande smarta ugnar nästa år.

Smarta vinkylar, mikrovågsugnar, mixers och kokare kan också fjärrstyras. Låt oss inte glömma köksunderhållningscenter, där du kan lyssna på dina favoritlåtar, ha videosamtal med din bästa vän eller följa med recept medan du lagar mat.

Smarta kök är nu helt integrerade områden där otrolig teknik möter genial design och inspirerar dig att bli kreativ till nästa nivå.

Ta säkerhet till nästa nivå

Kommer du ihåg ”framtidens hem” förr i tiden? De skulle ha 24-timmars hemövervakning, men du skulle samtidigt behöva ett helt rum för att lagra all inspelning. Nästa års säkerhetssystem kommer att anslutas till molnlagring, med oändlig lagring och enkel åtkomst. Smarta lås utvecklas också med fingeravtryck- och ansiktsigenkänningsteknik.

Förmodligen den största utvecklingen inom smart hem-säkerhet är drönare. Det kan tyckas som något plockat direkt från en sci-fi-film, men de patrullerar snart hem över hela världen. Amazon håller på att släppa en ny säkerhetsenhet år 2021 som för smart hemsäkerhet. Deras nya säkerhetsdrönare kommer att anslutas till flera sensorer runt fastigheten. Den förblir dockad när den inte används, men när en av sensorerna utlöses flyger drönarna till området för att undersöka och filma hela tiden.

Bilsäkerheten förändras också med introduktionen av flera enheter som ansluter till din bil. Amazon's Ring sitter i förarsätet när det gäller smart säkerhet för bilar, särskilt med deras innovativa billarm. När någon försöker bryta sig in i din bil skickar enheten varningar till en app på din telefon.

Skapa stämning med belysning

Smart belysning kommer bli otroligt avancerad. Varumärken såsom Phillips, Sengled, Eufy och Wyze är de ljusaste i gänget. Smarta glödlampor kan nu styras från din telefon, surfplatta eller smartwatch och kan också aktiveras via röstkommandon. Du kan också ställa in stämningen på distans och aktivera dina lampor för att tändas när du är på väg hem. Många smarta lampor har till och med geofencing-funktioner, vilket innebär att de använder GPS för att hitta din plats. Dessa smarta lampor behöver inte aktiveras - de tänds automatiskt när du befinner dig vid en viss punkt på din hemresa.

Du kan också anpassa din belysning för en mängd olika specifika tillfällen. Olika typer av stämningsbelysning kan synkroniseras till dina favorit-TV-program, vilket automatiskt upptäcker ljudkoder för att skapa ett specialdesignat ljusspår.

Som med alla produkter i ett smart hem är integration nyckeln. Det är därför det är vettigt att ha smart belysning som synkroniseras med dina smarta säkerhets- och värmesystem. 2021 ser smart belysning som är ”If This Then That”-kompatibel - vilket innebär att den kan reagera på förändringar i den yttre miljön på oöverträffade sätt. Om till exempel väderprognosen förutspår en dyster, solfri eftermiddag kan du förvänta dig att komma hem till ett väl upplyst och välkomnande hem, tack vare ditt intelligenta belysningssystem.

Virtuell assistent

I och med att människor spenderar alltmer tid hemma på grund av pandemin blir virtuella AI-assistenter en större del av vår vardag. För bara några år sedan var deras roll begränsad till att välja nästa låt på Spotify. Snart kommer de att synkroniseras med alla aspekter av det smarta hemmet.

Föreställ dig att kunna kontrollera vilken mat som finns i kylen och få varningar när utgångsdatum närmar sig, aktivera din robotdammsugare, sätt på tvättmaskinen, skicka ett SMS, boka middag och välj nästa låt på Spotify - bara genom att prata med ditt hems virtuella assistent och allt utan att trycka på en enda knapp.

Och om inte det är nog lanseras Amazon, Apple och Googles Project Connected Home 2021. Tanken är att skapa en enhetlig öppen källkodsplattform för smarta hem, vilket innebär att varje företags virtuella assistent är kompatibel med alla nya smarta hem-enheter.

Smarta badrum

Bluetooth-högtalare i duschhuvudet. Humörbelysta speglar med smart imningsborttagare. Det här är trevliga små smarta trender som höjer badrumsupplevelsen flera snäpp. Men utvecklingen av smarta badrum har bara börjat.

Föreställ dig att du kan kontrollera alla detaljer i ditt badrumsupplevelse, från den exakta temperaturen i din dagliga dusch till vattendjupet på ditt söndagsbad. Ännu bättre, föreställ dig att varje familjemedlem kan ha sina egna inställningar. Digitala duschar och bad gör detta till verklighet och kommer att bli en av de största trenderna för smarta hem 2021. Kohler producerar otroliga saker - från smarta bad och digitala duschar till anpassningsbara toalettstolar.

Smart sjukvård

Vår hälsa är av topprioritet, särskilt just nu. Kylskåp som skriver din inköpslista åt dig och bad vid perfekt temperatur är fantastiska. Men om smarta hem kommer att förbättra våra liv, måste de tillgodose de viktigaste aspekterna av våra liv. Och vad är viktigare än hälsa?

Alla kan dra nytta av nästa generations trend med smart sjukvård, där sömn- och näringsövervakning bara är början. När tekniken har avancerat har en mer nyanserad inställning till vård blivit möjlig.

Tack vare smarta klockor, smarta glasögon, smarta kläder och smarta plåster kommer ditt hem kunna övervaka din hälsa som aldrig förr. Inbäddade kläder med smart sensor kan till exempel tillhandahålla data för att övervaka hjärt- och andningshälsa, samt sömnmönster och allmän fysisk rörlighet. Dessa smarta enheter kommer också att kunna ta dessa data och föreslå sätt att förbättra ditt mentala och fysiska välbefinnande, samt att göra fjärrövervakning av patienter till verklighet.

Smarta gym

Nu är de flesta av oss har spenderat mycket mer tid hemma de senaste månaderna på grund av pandemin, kommer den smarta hemmagym-revolutionen vid rätt tidpunkt. Det i form av jättepekskärmar - nästa år visas skärmar på upp till 50 tum (127 cm) - smarta hem gym är nu ett helt gym och personlig tränare, allt i ett ihopfällbart paket.

Virtuella personliga tränare, live on-demand träningskurser och program som kan anpassas fullt ut har varit standard de senaste åren. Nu blir träningsenheter riktigt smarta med förmågan att övervaka svårigheterna i varje träningspass. Sensorer övervakar varje rep, anpassar vägledning och mäter dina framsteg i realtid. De kan till och med upptäcka när du kämpar - som en "virtuell spotter" - för att hjälpa dig att komma till slutet av ditt pass. Elektromagnetisk teknik på nästa nivå innebär att du kan ändra viktmotstånd med en knapptryckning eller genom en röstprompt.

Smart gym-företaget Tonal är världens ledande inom smarta gym, och Volava slår också vågor på den smarta träningsplatsen.

Mesh WiFi

Med det ökande antalet smarta hemapparater i hemmet är det inte längre tillräckligt att ha en WiFi-punkt i huset. Nu, för att ett hem ska vara riktigt ”smart” och kunna köra fler enheter samtidigt, behövs bredare täckning. Möt mesh WiFi - en innovativ teknik som, även om den inte är helt ny, kommer till sin rätt när smarta hemapparater blir alltmer populära. Mesh WiFi-teknik är mycket smartare än en standardrouter och använder AI för att leverera jämna hastigheter i hela hemmet.

2021 blir ett stort år för WiFi, med en hel våg av nästa generations teknik som gör ett snabbt, effektivt, fullt fungerande och sammankopplat smart hem till verklighet. Linksys, Netgear och Ubiquiti tillverkar alla otroliga WiFi-enheter som tar denna teknik till nya höjder.

Smarta hem har precis blivit smartare

Våra hem är nu så mycket mer än bara ett tak över huvudet. De viktigaste trenderna för smarta hem för 2021 visar hur integrerade våra hem blir i våra dagliga liv. De skriver våra inköpslistor, hjälper oss med att förbereda och laga mat och gör det möjligt för oss att varva ner efter en stressig dag. De håller oss trygga och sunda och de övervakar våra kroppar för att hålla oss friska. Och med teknologin som utvecklas så snabbt, blir de bara smartare.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!