Tvåstegsverifiering - logga in lättare

November 8, 2019

Svårt att minnas alla lösenord? Eller gnager det att man har samma lösenord till allt, fastän man vet att man inte borde ha det? Dessutom kräver de flesta konton idag en tvåstegsverifiering. Då krävs både lösenord och en kod. Så då är det ännu mer att minnas. Finns det ett enklare sätt att logga in med tvåstegsverifiering?

Svaret är ja, när det gäller Microsoft och Google. Vi vill tipsa om sätt som förenklar inloggningen. Men först och främst behöver vi få svar på:

Varför behövs tvåstegsverifiering?

Därför att behovet av säkerhet har ökat, och tvåstegsverifiering hjälper till att minska risken för bedrägerier. Det smarta med tvåstegsverifiering är att även om någon kommit över lösenordet, så krävs fortfarande en ytterligare verifikation av identitet. Detta högre säkerhetssteg gör det betydligt svårare för någon obehörig att kunna ta sig in på ditt konto. Men hur gör man verifieringen på det mest lätta sättet?

Microsoft Authenticator

Microsoft ligger i framkanten i tvåstegsverifiering med lätthet. De har appen Microsoft Authenticator. Den är mycket enkelt att använda. Har man Office eller Outlook är den väldigt smidig.

Gör så här: Om du inte har ett Microsoft-konto klicka här för att skapa ett.

- Ladda ner appen på Google Play eller App Store

- Logga in på ditt Microsoft-konto.

- Välj Fler Säkerhetsalternativ. Under Tvåstegsverifiering väljer du Konfigurera tvåstegsverifiering för att aktivera det.

- Öppna sen appen och följ instruktionerna. Det ser ut som på bilderna nedan.

- Välj Ja på PushNotiser om du vill få en notis med genväg för att öppna appen.

- Man får sen sina verifieringskoder som byts ut med jämna intervall.

- När man loggar in på sin hotmail/outlook kan man välja Använd Microsoft Authenticator-appen. Man får en siffra, som man bekräftar inne i appen.

Så lätt är det.

Google

Meddelande från Google

Det bästa sättet först: Bara att trycka Ja direkt i den enhet som är kopplat till inloggningen, som mobilen eller surfplattan.

Gör så här: Gå in på ditt Google-konto. Leta upp Säkerhet. På datorn är den till vänster, i mobila enheter rullar man fram på menylisten längst upp. Sen kan du se de följande stegen på bilden här nedanför.


Google Authenticator

Är en app som genererar lösenkoder för tvåstegsverifiering. Det smarta med den är att den inte kräver uppkoppling till mobilnät. Praktiskt om man är utomlands.

Gör så här: Gå in på ditt Google-konto.

- Leta upp Säkerhet. På datorn är den till vänster, i mobila enheter rullar man fram på menylisten längst upp.

- Under Logga in på Google trycker man på Tvåstegsverifiering. Gå ner till Google Authenticator och koppla den till din mobila enhet.

- Ladda ner appen på Google Play eller på Apple Store

- Gå tillbaka till Google-kontot. Den kommer att visa en QR kod. Ha appen igång och rikta kameran mot QR-koden. Alternativt skriver man in bekräftelsekoden själv.

Sen är det klart. Koderna genereras och byts ut ofta. Man ser en liten symbol till höger som visar hur långt kvar det är till det blir en ny kod.


SMS eller Röstmeddelande

SMS är nog den mest vanliga formen av verifiering. Det kommer en kod i ett SMS, som man skriver in. Många andra appar använder sig av samma verifieringsmetod. Man kan koppla flera olika mobilnummer till denna tjänst.

Reservkoder

Perfekt för utlandsresan ifall man akut behöver logga in och man har snålt om uppkoppling.


Sammanfattning

Tvåstegsverifiering behövs för att göra det så svårt för obehöriga att ta sig in på sitt konto som möjligt. Även om inte känner att man har några hemligheter är det ändå viktigt att ingen tar sig in. Man minskar risken för bedrägerier och identitetsstöld. Och i framtiden kommer förhoppningsvis andra följa Microsoft och Googles förenklade sätt med tvåstegsverifiering.

Vill du ha hjälp hemma med säkerhet på datorn, mobiltelefonen eller surfplattan? Eller behöver du hjälp med backup? Boka en Buddy här.Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!