Svart eller låst iPhone-skärm? Så löser du problemet

July 10, 2020
Svart skärm med apple logo på iphone

Har din iPhone hängt sig, eller har skärmen blivit helt svart? Vi har alla varit där, oavsett om vi har den nyaste iPhone 11 eller en äldre modell. Frustrationen kan vara stor och det är lätt att känna sig maktlös inför problemet.

Innan du låter frustrationen ta över helt finns det faktiskt några saker du kan testa för att se om det kan lösa problemet. Här kommer våra tre bästa tips:


1. Ladda din iPhone

Om din iPhones skärm blir helt svart när du satt igång eller startat om den, eller inte sätts på när du håller in låsknappen, kan du testa att ladda den med en USB-kabel i en halvtimme till en timme. Problemet kan nämligen bero på att din mobil har laddat ut. Om du vet att din mobil har tillräckligt med batteri men ändå bara visar en svart skärm, kan en laddning göra susen. 

Du bör se på skärmen att mobilen laddar, och när mobilen laddat upp några procent ska du kunna se din låsta hemskärm. Om du inte gör det, se till att din laddare fungerar eller testa en annan laddare.


2. Anslut din iPhone till datorn

Om du, när du startar din iPhone, fastnar på "Apple screen" (skärm där endast Apples logo syns), kan du testa att ansluta mobilen till datorn. Anslut mobilen, öppna Finder (om du är på en Mac) eller iTunes (om du är på en PC). Härifrån behöver du sätta din iPhone i återställningsläge. Detta gör du på följande sätt, beroende på vilken modell av iPhone du har:

iPhone 8 eller senare

Tryck på Volym upp-knappen, tryck på Volym ner-knappen och sedan tryck och håll in sidoknappen (låsknappen), tills du ser återställningsläget.

iPhone 7

Tryck och håll in topp- eller sidoknappen (låsknappen) och Volym ner-knappen samtidigt, tills du ser återställningsläget.

iPhone 6 eller tidigare

ryck och håll ner både hemknappen och topp- eller sidoknappen (låsknappen) samtidigt, tills du ser återställningsläget.

Välj sedan att uppdatera din iPhone. Datorn kommer nu att ominstallera operativsystemet (iOS). Du kan vara lugn - din bilder, SMS, appar och annan data kommer bör inte försvinna, men det är alltid bra att ha en backup sedan tidigare för just dessa tillfällen.


3. Tvinga din iPhone att starta om

Om din skärm är svart eller har fryst sig kan du testa att göra en tvångsomstart, som helt enkelt tvingar din iPhone att starta om sig.

Hur tvångsomstartar jag min iPhone?

Det beror på vilken iPhone-modell du har: 

iPhone 6 och tidigare modeller

1) Tryck och håll in Hemknappen på framsidan av telefonen.

2) Samtidigt, tryck och håll in Strömknappen på höger sida av telefonen tills skärmen stängs av och blir svart. Detta kan ta ca 10 sekunder.


iPhone 7

1) Tryck och håll in Volym ner knappen på vänster sida av telefonen.

2) Samtidigt, tryck och håll in Strömknappen på höger sida av telefonen tills skärmen stängs av och blir svart. Detta kan ta ca 10 sekunder.

iPhone 8 och senare modeller

1) Tryck in och släpp snabbt Volym upp knappen på vänster sida av telefonen.

2) Tryck in och släpp snabbt Volym ner knappen på vänster sida av telefonen.

3) Tryck och håll in Strömknappen på höger sida av telefonen tills skärmen stängs av och blir svart. Detta kan ta ca 10 sekunder.

Är skärmen forfarande svart eller låst?

Du alltid välkommen att kontakta oss på TechBuddy. Vi har kunniga tekniker i hela Sverige som gärna hjälper dig, i ditt hem eller på distans. Boka en tekniker idag!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!