Airpods - är de värda sitt pris?

May 23, 2019

I slutet av 2018 och i början av 2019 var ämnet AirPods en tämligen het potatis. Detta trots att AirPods inte var direkt nya på marknaden, faktumet är att det handlade om prislappen på de trådlösa hörlurarna från Apple.

Idag ligger dessa hörlurar stadigt runt 1500 SEK och visar inga tecken på att hamna på en plötslig rea. Vid juletider var det slutsålt nästintill överallt hos alla leverantörer på grund av det enorma intresset och den som hade hoppats kunna göra ett kap på mellandagsrean kunde snabbt ge upp den förhoppningen.

Men varför är AirPods så populära egentligen? Innan jag hade lyckats införskaffa mig ett par (det krävdes bokstavligen en resa runt jorden och flera försök för att hitta en butik som hade AirPods i lager) var jag högst tveksam till varför dessa trådlösa lurar var värda att betala så mycket pengar för och min generella åsikt var att de endast var populära på grund av att det var just Apple. Till viss del så är det nog så, men som sagt var detta innan jag skaffade mig dessa par.

När jag äntligen hade lyckats hitta ett par AirPods att köpa satte jag mig på bussen påväg hem och öppnade kartongen och var beredd på att spendera en stund för att installera hörlurarna. Även om hörlurar inte är den teknologi som är mest avancerad installationsmässigt misstänkte jag att det skulle krävas lite arbete för att kunna hinna avnjuta lite musik på min halvtimmes resa hem. Det som krävdes av mig var ett knapptryck och sen var det klart - det var alltså inte något sedvanligt suckande över att min iPhone inte hittade in Bluetooth-enhet utan det klarade den av direkt.

Är de värda prislappen och är den bevisade populariteten rimlig? Givetvis är det upp till den enskilda individen att avgöra men för mig personligen så var jag nästintill en AirPods-ambassadör några låtar in i min spellista. Apple har många gånger fått (ofta rätt så befogad) kritik för sin gamla slogan ”It just works” men det är precis så jag skulle beskriva upplevelsen kring AirPods. Det bara fungerar! Så fort jag tar på mig hörlurarna går mobilen in och ansluter via Bluetooth självmant och ifall jag tar ut ena hörluren så pausas musiken direkt. Så fort jag stoppar in hörluren igen spelas musiken upp igen. Ifall jag vill pausa musiken helt och hållet kan jag bara knacka två gånger på den vänstra hörluren, och likaså när jag vill spela musik igen. Behöver jag ringa ett samtal knackar jag två gånger på den högra vilket gör att den inbyggda assistenten Siri sätts igång och jag kan till exempel då be henne ringa upp någon av mina kontakter. Sen är det ju även ett faktum att det kanske sparar in någon sekund eller två jämfört med att göra det via telefonen som vanligt men det fungerar så väl att det inte handlar om att spara tid - det är helt enkelt bara enklare och skönare att göra på detta sättet.

Kvaliteten på ljudet är också förvånansvärt bra för att vara i den storleken de är men det är givetvis värt att benämna att det finns fler trådlösa hörlurar i ungefär samma prisklass som har bättre ljud då det är utformade på andra sätt. Letar du alltså efter ett par hörlurar till en lång flygresa eller för att ha för att kunna fokusera på jobbet så är AirPods kanske inte det mest optimala.

Har du dock sedvanliga iPhone-hörlurar idag är det en totalgiven rekommendation och likaså om du är på marknaden efter ett par hörlurar. Som tidigare benämnt är det nog bara för dig som söker extraordinärt ljud som bör söka efter annat.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!