Surfa med barnen - våra 6 bästa surftips för dig med barn

July 14, 2020

Att surfa på nätet är roligt, intressant, lärorikt och nyttigt både för barn och vuxna. Dock är det minst lika viktigt och roligt att vara ute, prata med människor i din omgivning och att hoppa i sängen. Det gäller att få lite av båda delar. Vi alla vet att det ibland kan vara svårt för barn att sortera ut och veta när det är nog med det ena eller det andra. Därför kan de behöva lite hjälp att veta när de har suttit tillräckligt vid datorn eller paddan. Utöver själva tiden barnet sitter vid datorn är det viktigt att faktiskt hålla koll på vad det är de tar del av på nätet. Några knapptryck bort finns all den info som du själv exponeras för varje dag - som kanske inte är lämpligt för barn? Därför listar vi här våra bästa surftips för dig med barn.

1. Prata med ditt barn.

Sätt upp regler och mål tillsammans. Det gör att barnet får en förståelse för problematiken men också själv får vara med och bestämma vilket brukar resultera i att det hålls bättre.


2. Bestäm hur länge barnet får surfa varje dag.

Gör även det här tillsammans. Då kommer det kännas mer rättvist från barnets håll.

Intressera dig för vad ditt barn gör på nätet.


3. Intressera dig för vad barnet tar del av på nätet.

Älskar ditt barn YouTube och spenderar all sin surftid på knäppa pranks? Sitt bredvid och titta på dem tillsammans. Det ger en förståelse för ditt barn och en ny typ av relation.


4. Använd dig av de begränsade lägena som finns.

Det här finns i princip var du än befinner dig på nätet. Google och YouTube är kanske de mest relevanta platserna för dig - här finns det inställningar att göra för att inte visa olämpligt innehåll. I din appbutik finns även filter för att inte tillåta köp.


5. Håll samma regler som ditt barn.

Får barnet surfa en timme på kvällen? Håll dig till samma koncept du också. Du blir mer trovärdig och ni får tid över att hitta på något ihop istället.


6. Är barnet lite äldre och med på olika sociala plattformar?

Prata om hur man bör bete sig i sådana här sammanhang och skapa rutiner för hur ditt barn ska gå tillväga vid ovana situationer. T.ex. om en okänd person lägger till dem eller om de ser taskiga kommentarer på sin bild eller liknande.

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!