LIFX eller Philips Hue - vilken smart lampa är bäst?

August 7, 2020

När det gäller avancerad smart belysning finns det två företag som dominerar marknaden: LIFX och Philips Hue. Båda företagen erbjuder ett brett utbud av smarta lampor. Om du är ny inom smart belysning kan det vara svårt att bestämma sig förvilket företag du skaköpa dina smarta lampor ifrån. I den här guiden tittar vi på de olika företagens styrkor och svagheter.

Utbud och produkter

LIFX är känd för sina förträffliga färger. LIFX Beam, Z LED-remsa och andra glödlampor använder LIFXs patenterade polychrome-teknik, vilket gör att en enda lampa kan producera flera olika färger samtidigt. LIFX-lampor har också förmågan att skapa olika mönster i ljuset, vilket möjliggör vågliknande utseenden, flimmer och flera blandade färger.

Philips Hue serier av lampor har kommit att bli standard inom smarta produkter för dess användarvänlighet och kompatibilitet kombinerad med stort utbud av produkter. Medan Philips Hue inte har Polychrome-kapacitet, har företaget produkter som tillgodoser nästan alla möjliga behov. Philips Hue kräver 'Philips Hue Brygga' för att kunna ansluta lamporna. Den går antingen att köpa separat, men den medföljer även i de sju olika startpaket som Philips erbjuder. Bland annat erbjuds infälld belysning, ljuslister, pendelljus och mer - med andra ord har Philips Hue en produkt för alla hem och behov.


Tredjepartsstöd

Philips Hue är kompatibel med ett mycket bredare sortiment än LIFX. Philips-namnet medför en viss nivå av erkännande, och företagets ålder har tillåtit dem att bygga anslutningar som den mycket yngre LIFX ännu inte har kunnat göra.

Philips Hue är kompatibel med HomeKit, Alexa, Google Assistant, SmartThings och IFTTT. Hue arbetar också med tredjepartsföretag som Xfinity och Razer för att producera riktade ljus och med en mängd olika dimmare och andra typer av strömställare för att ge ännu mer kontroll överbelysningen hemma.

LIFX är däremot inte helt efter Philips. Bortsett från att arbeta med HomeKit, fungerar LIFX också med Google Assistant och Alexa. Antalet kompatibla produkter fortsätter växa för LIFX.

Philips Hue smarta lampor och LIFX ljus
Till vänster: Philips Hue lampor kan skapa effektfullt ljus. Till höger: LIFX är känd för sin patenterade polychrome-teknik.

Pris

Här är något att tänka på från början: Varken LIFX eller Philips Hue är budgetvänliga. Båda har höga kostnader per glödlampa, och några av de extra tillbehören kan kosta över din budget.

Philips Hue kan ha en hög kostnad för att komma igång. Hue White Ambiance Starter Kit börjar på 1,200 SEK med fyra glödlampor och Philips Hue Brygga. Om du vill ha möjlighet att ändra glödlampans färger behöver du Hue White och Color Ambiance Starter Kit, som börjar på 1,600 SEK. Vill du köpa enstaka lampor kan kostnaderna bli höga, ett 2-pack Philips Hue lampor kostar från 800 SEK, och då måste du köpa till Philips Hue Brygga för cirka 500 SEK.

LIFX har en lägre kostnad på förhand för att komma igång, men glödlampa för glödlampa är fortfarande dyrt- en glödlampa kan kosta cirka 500 SEK. Däremot behöver du inte ett hub för att ansluta lamporna, vilket kan vara ett stort plus för många användare. Ett set med fyra lampor kostar närmare 1,800 SEK.

Philips Hue eller LIFX: Vilken ska jag köpa?

Vilken smart lampa som är rätt för dig beror på vad du planerar att använda den till. Om du vill att all belysning i ditt hem ska vara smart och enkel att styra med rösten eller appar, är Philips Hue det billigaste alternativet på lång sikt, särskilt om du bara håller dig till vita glödlampor. Om du vill att smart belysning ska använda mer som inredning än som riktig belysning, är LIFX det bästa valet. LIFX anses ofta vara det bästa alternativet för 'underhållningsljus'.

Både LIFX och Philips Hue är bra alternativ. Även om det finns en prisskillnad gör det inte någon stor skillnad på lång sikt. Glödlamporna har båda en livslängd på 25 000 timmar, så lamporna du köper kommer troligen att vara med dig under många år framöver!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!