iPhones gömda funktioner som du faktiskt har användning av

July 14, 2020

Apples iPhone är känd för att vara simpel - bara sätt igång den och börja använda. Dock finns det en rad inbyggda funktioner som de inte direkt skyltar med, så de kan vara svåra att hitta. Här har vi listat 10 funktioner som kan vara användbara för dig.

1. Ring upp igen

Har du varit med om att du precis lagt på med en person och kommer på att du glömde säga något och behöver ringa upp igen? Det har tydligen medarbetarna på Apple iallafall varit med om. Nu kan du nämligen bara hålla in den gröna ringknappen när du är inne i Telefon-appen så får du upp numret igen och du kan snabbt ringa tillbaka!

2. Hitta iPhones ägare

Har du hittat en iPhone någon gång men vet inte vem som äger den eftersom du inte kommer in i telefonen? Testa att fråga Siri vem det är som äger telefonen. Har ägaren lagt in sina kontaktuppgifter så kommer Siri att kunna berätta detta för dig och ta fram ett nummer du kan kontakta för att berätta att du har hittat telefonen.

3. Personliga vibrationssignaler

För att enklare kunna känna igen när någon ringer eller sms:ar kan du ställa in personliga ringsignaler eller vibrationer för dina kontakter. Det är perfekt när du sitter i möten eller liknande och du kan veta vem det är som försöker nå dig utan att kika på skärmen. Gå in i den kontakten du vill ändra > Ändra > SMS-signal (eller Ringsignal) > Vibrering > Skapa ny vibrering

4. Schemalägg nightshift

Vi har tidigare nämnt att det inte är bra för dig att ligga med mobilens blåa ljus innan du ska sova. Istället för att själv behöva ställa in detta varje kväll kan du ställa in så att det schemaläggs och automatiskt uppdateras vid den tiden du brukar gå och lägga dig. Gå in på Inställningar > Visning & ljusstyrka > Night Shift > Schemalagd. Där väljer du mellan vilka tider du vill att Night shift ska vara aktivt.

5. Screenrecording

Möjligheten att spela in skärmen finns nu direkt på din iPhone! Tidigare har det bara varit möjligt med hjälp av tredje parts-appar. Funktionen ligger i ditt kontrollcenter - men om den inte finns där behöver du aktivera den genom att: Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage. Där inne väljer du Skärminspelning.

6. Dela wifi-lösenord

När någon kommer hem till dig och vill koppla upp sig på ditt wifi är det inte alltid man kommer ihåg lösenordet. Har din kompis iPhone kan du nu dela lösenordet direkt i din mobil enkelt genom att godkänna dem att koppla upp på nätverket. När någon försöker ansluta till ditt nätverk kommer detta upp på automatiskt på din skärm

7. Enhandstangentbord

Det här är framförallt användbart för dig som har en iPhone av en Plusmodell. En sådan stor modell är härligt i många avseenden - men inte när du bara kan använda ena handen för att sms:a. Istället kan du ställa in så att det blir mindre och anpassat för just en hand. Håll in glob-knappen (där du ändrar till emoji-tangentbordet) och välja sedan tangentbordet till höger om du är högerhänt eller tangentbordet till vänster om du är vänsterhänt.

8. QR-kod scanner

Är du en sådan som alltid blir nyfiken på alla QR-koder överallt och vill skanna dig in? Då är du inte ensam. Nu kan du istället för att använda en halvbra app till detta göra det direkt i iPhones egna kamera. Fokusera bara kameran över QR-koden så kommer du hamna där du ska.

9. Invertera färger

Gillar du mer att ha ett mörkt tema på din iPhone kan du nu ställa in det. Då inverteras färgerna på allting förutom på bilder och en del appar. Du gör detta genom att gå in på Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel > Invertera färger

10: Ta bort appar som du inte använder

Din telefon kan nu hjälpa dig att hålla ordning bland dina appar! De appar som du inte använder kan telefonen avinstallera åt dig så slipper du göra det manuellt själv. Gå till Inställningar > iTunes och App Store > Avlasta oanvända appar. Ångrar du dig kan du alltid ladda ner den appen igen från Appstore och all data kommer då finnas sparad.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!