iPad & iPhone + mus = sant!

Tips & Guider

August 22, 2019

Har du nÄgon gÄng funderat pÄ varför man bara kan koppla musen till dator och inte iPad eller iPhone? Nu Àr vÀntan över: med iOS13 och iPad OS Àr det nu möjligt att koppla in datormusen! Möjligheten att koppla in tangentbord till iPhone och iPad har funnits i mÄnga Är, men stöd för mus har saknats. DÀrför var det glÀdjande nÀr det blev officiellt att funktionen skulle komma med Apples programvaruuppdatering till version 13. Nu har inte Apple tÀnkt att detta ska bli en stor grej, och det Àr dÀrför man inte hört sÄ mycket om det. Stödet för mus Àr egentligen tÀnkt som ett hjÀlpmedel, frÀmst för de som tycker det Àr svÄrt att anvÀnda pekskÀrm. DÀrför gömmer sig stödet för mus djupt inne i instÀllningsmenyerna. I denna guide lÀr vi dig hur du gör!


1. Uppdatera till iOS13

Det Àr först med iOS13, iPad OS som stödet för mus introducerades. First thing is first, sÄ innan vi gÄr in pÄ hur stödet för mus fungerar kan det vara bra att kolla att iPhone eller iPad Àr uppdaterad. VÀlj InstÀllningar, AllmÀnt och sedan Programuppdatering. Om det finns en uppdatering behöver den uppdateras (För mer information om Uppdateringar, se artikeln: Att uppdatera systemet eller inte - spelar det nÄgon roll?)

Men om man har en gammal iPad eller iPhone, hur vet man att den stöder iOS13? VÀlj InstÀllningar, AllmÀnt och sedan Om. Kolla vilken programvaruversion som stÄr dÀr (tex 7.1.1 eller 10.1.1). GÄ tillbaka till AllmÀnt och kolla Programuppdatering. Finns det ingen sÄ betyder det att enheten inte har stöd för iOS13.

‍

2. Hitta och aktivera stödet för mus

NÀsta steg Àr att hitta menyinstÀllningarna för musstöd. GÄ in pÄ InstÀllningar. Rulla ner till HjÀlpmedel. Inne pÄ HjÀlpmedel rullar man ner till Fysik och rörlighet. Precis inunder finns knappen Pek. Tryck pÄ den. Leta upp valet Assistive touch och aktivera den sÄ att den blir grön. Du kommer mÀrka en grÄ liten fyrkantig meny som dyker upp. Den Äterkommer vi till senare. Nu Àr stödet för mus förberett.


3. Att vÀlja mus

NÀsta steg Àr att ansluta musen. Leta upp Pekenheter. Under den finner du Enheter, vilket innebÀr musenheter. NÀr man gÄr in pÄ den fÄr man valet att ansluta en mus med sladd, eller en Bluetooth-mus.

3.1 Bluetooth-mus

Om det handlar om en Bluetooth-mus sÄ sÀtt igÄng den. SÀtt den i pairing-lÀge (För mer information om pairing, se artikeln: Bli vÀn med Bluetooth). Tryck sedan pÄ Bluetooth-enheter, och sen Bluetooth-enheter igen. VÀnta medan den söker, vilket ibland tar nÄgra sekunder. Om Bluetooth-musen Àr kompatibel kommer den dyka upp. Tryck pÄ den, och dÄ Àr musen ansluten!

Av nÄgon anledning stöds inte Apples egna Magic Mouse eller Magic Trackpad. 

3.2 Mus med sladd

Men om man har en mus med sladd, kan man koppla in den? Ja det kan man. Men det krÀvs ett tillbehör. För dem som har tex senaste iPad Pro sÄ finns möjligheten att koppla in via USB-C. För alla oss andra som fortfarande har Lightning finns en annan lösning. Det finns adaptrar för att kunna koppla in USB-tillbehör till iPhone och iPad. Apple kallade dem tidigare Camera Connection Kit. De finns i tvÄ varianter. De sÀljs bÄda av Apple. Men det finns billigare tredjepartsvarianter av dem. I mÄnga fall funkar dem, men nackdelen Àr att Apple nÀr som helst kan avsluta stödet för dem.

‍

3.3 Den gamla varianten av adapter

Tidigare fanns en enkel adapter med Lightning i ena Ă€nden och USB i andra Ă€nden. Det Ă€r den som kallade Camera connection kit. Sedan iOS11 har detta tillbehör dĂ€remot genererat ett felmeddelande. Det brukar stĂ„: ”Detta tillbehör stöds inte”. För en del har USB-tillbehören funkat upp till ett par minuter, men sen kommer felmeddelandet. Anledningen Ă€r att Apple har programmerat om hur enheten lĂ€ser av chippet pĂ„ Lightningkabeln. Det beror pĂ„ att senare programvaruversioner, i eventuellt samband med nĂ€r hörlursingĂ„ngen togs bort, satt en ny standard av hur mycket ström ett tillbehör fĂ„r dra. Finns det en vĂ€g runt detta? Ja, en lösning som fungerar för mĂ„nga Ă€r att koppla in en USB-hubb. Det lurar systemet att tro att den fĂ„r tillrĂ€cklig strömförsörjning.

Kedjan blir alltsÄ: Camera connection kit + USB-hubb + USB-mus.

3.4 Den nya varianten av adapter

Den nya versionen av Camera Connection kit heter istÀllet Lightning till USB3-adapter. Den stora skillnaden Àr att den har stöd för strömförsörjning. För att koppla in musen blir det alltsÄ i denna kedja: Lightning till USB3-adapter + strömansluten laddningssladd (vanlig Lightning-laddsladd) + USB-mus. Vi testade med en tredjepartsvariant och det fungerade. Men som sagt, Apple kan nÀr som helst ta bort stödet för tredjepartsadaptrar, sÄ ska man köpa en adapter rekommenderas dÀrför ett original.

4. Att anvÀnda musen

Nu kommer den roliga delen: att anvÀnda musen! PÄ iPhone kÀndes det kul att testa funktionen, men det blev svÄrt att se och ofta krÄngligare att anvÀnda musen Àn pekskÀrmen. DÀremot pÄ iPad med iPad OS kommer musen till större anvÀndning.

‍

Musmarkör och ”snabb” meny

NĂ€r musen Ă€r ansluten och man rör den kommer den fram som en rund ring pĂ„ skĂ€rmen. Det Ă€r alltsĂ„ inte en liten pil som pĂ„ datorn. Till muspekaren finns ocksĂ„ en meny, som Ă€r en grĂ„ liten fyrkant. Den gĂ„r att flytta runt pĂ„ skĂ€rmen och lĂ€ggas dĂ€r man önskar, eller dĂ€r den stör minst. Om man dubbelklickar pĂ„ menyn fĂ„r man upp lite alternativ. Det gĂ„r att anpassa den. Man kan vĂ€lja bland annat Enhet, Kontrollcenter, Notiser och Hem. Det Ă€r tĂ€nkt som genvĂ€gar. Men Kontrollcenter och Notiser nĂ„r man snabbare genom att svajpa, sĂ„ dĂ€r blir det mer en senvĂ€g. Den genvĂ€gen man verkar ha mest nytta av Ă€r Hem. Å andra sidan finns det ett annat sĂ€tt för att enkelt nĂ„ hemskĂ€rmen genom en musknapp. Vi Ă„terkommer snart till det. 

SÄ har man nytta av den hÀr lilla menyn? Det Àr en smaksak. Men om man inte vill ha den alls kan man ta bort den. Vi ska se hur. Och dÄ kan vi passa pÄ att kolla andra instÀllningar man kan göra ocksÄ.

‍

Anpassa funktioner

SÄ vi gÄr tillbaka till menyn. LÄngt ner hittar man Visa alltid meny. DÀr kan man bocka ur den, sÄ Àr den ur vÀrlden. 

Under Pekenheter finns Pekarstil. DÀr kan man anpassa storleken pÄ musmarkören och Àndra fÀrg pÄ den. Under Mustangenter kan man stÀlla in vad de olika knapparna pÄ musen ska göra. HÀr kan man lÀgga till funktionen sÄ att en av knapparna gör att man kommer direkt tillbaka till hemskÀrmen.

‍

UtvÀrdering och sammanfattningav musfunktionen

Vi testade runt i lite olika appar för att se hur det kÀndes med musen. Det gick förvÄnansvÀrt lÀtt att anpassa sig till musen. Det kan vara för att man Àr van med att anvÀnda den sÄ med en vanlig dator. Det var lÀtt att navigera med den i menyerna. PÄ musen vi testade med funkade Àven scrollreglaget, vilket var bra nÀr man googlar och lÀser artiklar som denna.

Vi testade den ocksĂ„ i en bildbehandlingsapp, mest pĂ„ skoj. Nu Ă€r konstnĂ€rsbegĂ„vningen inte den bĂ€sta, men vi förmĂ„dde iaf att rita en glad sol med den. Är man mer fingerfĂ€rdig kan man sĂ€kert göra fina grejer.

I ordbehandlingsappen kom musen till vÀldigt bra anvÀndning, speciellt om kan har tangentbord inkopplat samtidigt. Det var lÀtt att vÀxla mellan att skriva och att markera och flytta runt i text. Och i kombination av Multitasking (delat fönster, sÄ man har tvÄ appar igÄng samtidigt) var det lÀtt att scrolla bland Bilder och flytta in bilder i texten.


SÄ vad ska man sÀga om stöd för mus i en surfplatta? Först och frÀmst kÀnns det kul att man har möjligheten. Nackdelen med trÄdad mus Àr att det blir sladdar, och Àr inte sÀrskilt portabelt. Har man dÀremot en trÄdlös mus blir det genast behÀndigt. Speciellt i kombination med ett tangentbord -för dÄ har man ju i princip en helt vanlig bÀrbar dator. Sen Àr det en vanesak. Absolut bÀst Àr kombinationen av att anvÀnda pekskÀrmen och mus tillsammans. Nu nÀr du vet hur man kopplar in, prova funktionen och se vad du tycker.


Vill du ha hjÀlp att komma igÄng med funktioner i surfplattan, mobilen eller datorn? Eller behöver du hjÀlp med annan hemelektronik? Boka en Buddy hÀr.


boka en buddy