iPad & iPhone + mus = sant!

Har du någon gång funderat på varför man bara kan koppla musen till dator och inte iPad eller iPhone? Nu är väntan över: med iOS13 och iPad OS är det nu möjligt att koppla in datormusen! Möjligheten att koppla in tangentbord till iPhone och iPad har funnits i många år, men stöd för mus har saknats. Därför var det glädjande när det blev officiellt att funktionen skulle komma med Apples programvaruuppdatering till version 13. Nu har inte Apple tänkt att detta ska bli en stor grej, och det är därför man inte hört så mycket om det. Stödet för mus är egentligen tänkt som ett hjälpmedel, främst för de som tycker det är svårt att använda pekskärm. Därför gömmer sig stödet för mus djupt inne i inställningsmenyerna. I denna guide lär vi dig hur du gör!


1. Uppdatera till iOS13

Det är först med iOS13, iPad OS som stödet för mus introducerades. First thing is first, så innan vi går in på hur stödet för mus fungerar kan det vara bra att kolla att iPhone eller iPad är uppdaterad. Välj Inställningar, Allmänt och sedan Programuppdatering. Om det finns en uppdatering behöver den uppdateras (För mer information om Uppdateringar, se artikeln: Att uppdatera systemet eller inte - spelar det någon roll?)

Men om man har en gammal iPad eller iPhone, hur vet man att den stöder iOS13? Välj Inställningar, Allmänt och sedan Om. Kolla vilken programvaruversion som står där (tex 7.1.1 eller 10.1.1). Gå tillbaka till Allmänt och kolla Programuppdatering. Finns det ingen så betyder det att enheten inte har stöd för iOS13.

2. Hitta och aktivera stödet för mus

Nästa steg är att hitta menyinställningarna för musstöd. Gå in på Inställningar. Rulla ner till Hjälpmedel. Inne på Hjälpmedel rullar man ner till Fysik och rörlighet. Precis inunder finns knappen Pek. Tryck på den. Leta upp valet Assistive touch och aktivera den så att den blir grön. Du kommer märka en grå liten fyrkantig meny som dyker upp. Den återkommer vi till senare. Nu är stödet för mus förberett.


3. Att välja mus

Nästa steg är att ansluta musen. Leta upp Pekenheter. Under den finner du Enheter, vilket innebär musenheter. När man går in på den får man valet att ansluta en mus med sladd, eller en Bluetooth-mus.

3.1 Bluetooth-mus

Om det handlar om en Bluetooth-mus så sätt igång den. Sätt den i pairing-läge (För mer information om pairing, se artikeln: Bli vän med Bluetooth). Tryck sedan på Bluetooth-enheter, och sen Bluetooth-enheter igen. Vänta medan den söker, vilket ibland tar några sekunder. Om Bluetooth-musen är kompatibel kommer den dyka upp. Tryck på den, och då är musen ansluten!

Av någon anledning stöds inte Apples egna Magic Mouse eller Magic Trackpad. 

3.2 Mus med sladd

Men om man har en mus med sladd, kan man koppla in den? Ja det kan man. Men det krävs ett tillbehör. För dem som har tex senaste iPad Pro så finns möjligheten att koppla in via USB-C. För alla oss andra som fortfarande har Lightning finns en annan lösning. Det finns adaptrar för att kunna koppla in USB-tillbehör till iPhone och iPad. Apple kallade dem tidigare Camera Connection Kit. De finns i två varianter. De säljs båda av Apple. Men det finns billigare tredjepartsvarianter av dem. I många fall funkar dem, men nackdelen är att Apple när som helst kan avsluta stödet för dem.

3.3 Den gamla varianten av adapter

Tidigare fanns en enkel adapter med Lightning i ena änden och USB i andra änden. Det är den som kallade Camera connection kit. Sedan iOS11 har detta tillbehör däremot genererat ett felmeddelande. Det brukar stå: ”Detta tillbehör stöds inte”. För en del har USB-tillbehören funkat upp till ett par minuter, men sen kommer felmeddelandet. Anledningen är att Apple har programmerat om hur enheten läser av chippet på Lightningkabeln. Det beror på att senare programvaruversioner, i eventuellt samband med när hörlursingången togs bort, satt en ny standard av hur mycket ström ett tillbehör får dra. Finns det en väg runt detta? Ja, en lösning som fungerar för många är att koppla in en USB-hubb. Det lurar systemet att tro att den får tillräcklig strömförsörjning.

Kedjan blir alltså: Camera connection kit + USB-hubb + USB-mus.

3.4 Den nya varianten av adapter

Den nya versionen av Camera Connection kit heter istället Lightning till USB3-adapter. Den stora skillnaden är att den har stöd för strömförsörjning. För att koppla in musen blir det alltså i denna kedja: Lightning till USB3-adapter + strömansluten laddningssladd (vanlig Lightning-laddsladd) + USB-mus. Vi testade med en tredjepartsvariant och det fungerade. Men som sagt, Apple kan när som helst ta bort stödet för tredjepartsadaptrar, så ska man köpa en adapter rekommenderas därför ett original.

4. Att använda musen

Nu kommer den roliga delen: att använda musen! På iPhone kändes det kul att testa funktionen, men det blev svårt att se och ofta krångligare att använda musen än pekskärmen. Däremot på iPad med iPad OS kommer musen till större användning.

Musmarkör och ”snabb” meny

När musen är ansluten och man rör den kommer den fram som en rund ring på skärmen. Det är alltså inte en liten pil som på datorn. Till muspekaren finns också en meny, som är en grå liten fyrkant. Den går att flytta runt på skärmen och läggas där man önskar, eller där den stör minst. Om man dubbelklickar på menyn får man upp lite alternativ. Det går att anpassa den. Man kan välja bland annat Enhet, Kontrollcenter, Notiser och Hem. Det är tänkt som genvägar. Men Kontrollcenter och Notiser når man snabbare genom att svajpa, så där blir det mer en senväg. Den genvägen man verkar ha mest nytta av är Hem. Å andra sidan finns det ett annat sätt för att enkelt nå hemskärmen genom en musknapp. Vi återkommer snart till det. 

Så har man nytta av den här lilla menyn? Det är en smaksak. Men om man inte vill ha den alls kan man ta bort den. Vi ska se hur. Och då kan vi passa på att kolla andra inställningar man kan göra också.

Anpassa funktioner

Så vi går tillbaka till menyn. Långt ner hittar man Visa alltid meny. Där kan man bocka ur den, så är den ur världen. 

Under Pekenheter finns Pekarstil. Där kan man anpassa storleken på musmarkören och ändra färg på den. Under Mustangenter kan man ställa in vad de olika knapparna på musen ska göra. Här kan man lägga till funktionen så att en av knapparna gör att man kommer direkt tillbaka till hemskärmen.

Utvärdering och sammanfattningav musfunktionen

Vi testade runt i lite olika appar för att se hur det kändes med musen. Det gick förvånansvärt lätt att anpassa sig till musen. Det kan vara för att man är van med att använda den så med en vanlig dator. Det var lätt att navigera med den i menyerna. På musen vi testade med funkade även scrollreglaget, vilket var bra när man googlar och läser artiklar som denna.

Vi testade den också i en bildbehandlingsapp, mest på skoj. Nu är konstnärsbegåvningen inte den bästa, men vi förmådde iaf att rita en glad sol med den. Är man mer fingerfärdig kan man säkert göra fina grejer.

I ordbehandlingsappen kom musen till väldigt bra användning, speciellt om kan har tangentbord inkopplat samtidigt. Det var lätt att växla mellan att skriva och att markera och flytta runt i text. Och i kombination av Multitasking (delat fönster, så man har två appar igång samtidigt) var det lätt att scrolla bland Bilder och flytta in bilder i texten.


Så vad ska man säga om stöd för mus i en surfplatta? Först och främst känns det kul att man har möjligheten. Nackdelen med trådad mus är att det blir sladdar, och är inte särskilt portabelt. Har man däremot en trådlös mus blir det genast behändigt. Speciellt i kombination med ett tangentbord -för då har man ju i princip en helt vanlig bärbar dator. Sen är det en vanesak. Absolut bäst är kombinationen av att använda pekskärmen och mus tillsammans. Nu när du vet hur man kopplar in, prova funktionen och se vad du tycker.


Vill du ha hjälp att komma igång med funktioner i surfplattan, mobilen eller datorn? Eller behöver du hjälp med annan hemelektronik? Boka en Buddy här.


Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!