December 9, 2019
Tips & Tricks

Installera Google Chromecast - så gör du steg för steg

Installera chromecast

I denna guide ska vi gå igenom hur du installerar din Chromecast.

Innan du börjar installera själva Chromecasten måste ladda ned Googles App “Google Home”. Vi kommer i denna guide gå igenom båda stegen; först hur du laddar hem appen, sedan hur du installerar Chromecasten.

Teknisk hjälp i hemmet

Innan du laddar ner appen

Börja med att öppna lådan och ta ur innehållet. I lådan finns en USB kabel, Chromecasten och en strömadapter.

Installera och kom igång med Google Home appen

 1. Ladda ner appen ”Google Home” från Appstore eller Google Play och starta appen. Då möts du av en skärm som välkomnar dig hem. Längst ner i högra hörnet hittar du knappen Get started, tryck på den.
 2. Du efterfrågas att logga in med ett Google-konto. Har du inget, behöver du skapa ett. Steg 3-5 berättar för dig hur du gör det. Om du har ett Google konto kan du hoppa direkt till steg 6.
 3. Skapa konto genom att ange ditt för och efternamn samt födelsedatum och kön.
 4. Ange önskad mailadress. Om den önskade adressen redan är upptagen, får du förslag på alternativ eller får skriva in något annat.
 5. Skapa sedan ett lösenord. Du får frågan om du vill lägga till ditt mobiltelefonnummer också. Detta kan vara en bra idé. Om du glömmer ditt lösenord och behöver återställa det så får du ett SMS skickat till dig för återställning. Du måste också godkänna ett avtal.
 6. Nu kan du logga in i appen. När detta är gjort ska du lägga till ett hem. Välj Get started.
 7. Tryck på New devices. Namnge sedan ditt hem.
 8. Appen önskar sedan få tillgång till att veta din plats, tillåt detta. När detta är klart så är du klar med konfigurationen av appen och kan gå vidare till att konfigurera din Chromecast.

Installera Chromecasten

Om TV:n har en USB port behöver du inte använda eladaptern, då Chromecasten i så fall kan ta ström direkt ifrån din TV. Chromecasten kommer i så fall att slås på/stängas av i samband med att du slår på/stänger av din TV. Om du inte har en USB port, följ stegen nedan.

 1. Koppla in Chromecastens HDMI kontakt i en ledig HDMI ingång på TV:n.
 2. Koppla in USB-kabeln i Chromecasten och koppla den antingen i en USB-port på TV:n eller i den medföljande strömadaptern.
 3. Slå på TV:n och välj källa på TV:n enligt den HDMI ingång du kopplade in Chromecasten i.
 4. Du kommer nu se en bild på TV:n som hänvisar dig till en adress hos google. Denna kan du bortse ifrån.
 5. I Google-home appen väljer du knappen Add (cirkel med plus i). Har du inte slagit på WiFi på din telefon/surfplatta så kommer du bli ombedd att göra det.
 6. Appen kommer nu att leta efter, finna och försöka ansluta till din Chromecast.
 7. När din surfplatta/telefon är ansluten till din Chromecast kommer din TV att visa en bild med en 4 tecken lång kod.
 8. Google Home-appen kommer också att visa koden och fråga om koden matchar det som syns på TV:n. Detta för att säkerställa att du inte blivit ansluten till en annan Chromecast i ditt hem eller, kanske ännu värre, din grannes Chromecast.
 1. Om koderna stämmer överens väljer du Ja.
 2. Homeappen frågar om du vill hjälpa till att förbättra Chromecast och lämna anonym info till Google. Svara enligt eget tycke.
 3. Nu kommer appen att fråga vart din Chromecast finns. Under vår setup sitter den i vardagsrummet, så vi väljer Vardagsrum.
 4. Nu är det dags att ansluta din Chromecast till ditt WiFi nätverk. Appen visar en lista med WiFi-nätverk den kan hitta. Välj ditt och ange lösenordet för att ansluta Chromecasten dit.
 5. OBS! Om du har flera nätverk (ex. ett nätverk för 2.4 och ett för 5 GHz, välj det nätverk som du oftast är uppkopplad mot.) måste både din Chromecast och din telefon/surfplatta finnas på samma nätverk när du streamar till din Chromecast. Om din telefon just nu är ansluten till ett annat nätverk än det du väljer för din Chromecast, kommer du att få ett meddelande om detta. Chromecasten försöker nu ansluta till ditt WiFi nätverk.
 6. Chromecasten frågar appen om du vill länka din Chromecast med ditt Google-konto. När du besvarat denna fråga är setupen klar.
 7. Appen kommer nu ta dig på en liten guidead tur som visar dig ett litet urval av appar som stödjer Chromecast samt visar dig hur du kommer igång med att casta. Denna kan du, om du vill, välja att hoppa över eller låta dig guideas igenom.

Har du ytterligare frågor eller funderingar?

Eller vill du att vi installerar din Chromecast åt dig? Boka en TechBuddy - vi hjälper dig i ditt hem eller på distans när det passar dig. Snabbt, tryggt och säkert.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!