Installera Google Chromecast - så gör du steg för steg

December 9, 2019
En tekniker installerar en chromecast

Med en Google Chromecast blir trådlös strömning från din mobiltelefon eller surfplatta till din TV en enkel match. I denna guide ska vi gå igenom hur du installerar din Chromecast.

Öppna lådan

Börja med att öppna lådan och ta ut innehållet. I lådan finns en USB kabel, Chromecasten och en strömadapter.

En låda med Chromecast innuti
I lådan hittar du Chromecasten och olika kablar.

Installera och kom igång med Google Home appen

Innan du börjar med set up och installation av själva Chromecasten, måste du ladda ner Google Home-appen. Såhär laddar du ner appen i 4 enkla steg:

Steg 1

Ladda ner appen 'Google Home' från Appstore eller Google Play och starta appen. Då möts du av en skärm som välkomnar dig hem. Längst ner i högra hörnet hittar du knappen Get started, tryck på den.

Steg 2

Du kommer efterfrågas att logga in med ett Google-konto. Har du inget Google-konto, behöver du skapa ett. Om du redan har ett konto kan du hoppa direkt till steg 4.

Steg 3

Skapa ett Google-konto genom att ange ditt för- och efternamn samt födelsedatum och kön. Ange önskad mailadress och skapa sedan ett lösenord. Du kommer att få frågan om du vill lägga till ditt mobiltelefonnummer, vilket kan vara en bra idé om du glömmer ditt lösenord och behöver återställa det genom ett SMS. Slutligen måste du godkänna Googles avtal.

Steg 4

Logga in i appen. När detta är gjort ska du lägga till ett hem. Välj Get started och tryck därefter på New devices. Namnge ditt hem. Appen kommer sedan önska att få tillgång till att veta din plats, tillåt detta. Nu är du klar med konfigurationen av appen och kan gå vidare till att installera din Chromecast.

Installationsprocessen av en Chromecast.

Installera Chromecasten

Nu är det dags att installera själva Chromecasten. Innan du börjar kan du kika närmare på din TV. Om TV:n har en USB port behöver du inte använda den medföljande strömadaptern, då Chromecasten i så fall kan ta ström direkt ifrån din TV, och kommer då slås på och stängas av i samband med att du slår på och stänger av din TV. Om du inte har en USB port, följ de 7 stegen nedan.

Steg 1

Koppla in Chromecastens HDMI kontakt i en ledig HDMI-ingång på TV:n. Koppla sedan in USB-kabeln i Chromecasten och koppla den antingen i en USB-port på TV:n eller i den medföljande strömadaptern.

Steg 2

Slå på TV:n och välj källa på TV:n enligt den HDMI ingång du kopplade in Chromecasten i. Du kommer nu se en bild på TV:n som hänvisar dig till en adress hos Google. Denna kan du bortse ifrån.

Steg 3

I Google-home appen väljer du knappen Add (cirkel med plus i). Har du inte slagit på WiFi på din telefon- eller surfplatta så kommer du bli ombedd att göra det. Appen kommer nu att leta efter, finna och försöka ansluta till din Chromecast.

Steg 4

När din surfplatta eller telefon är ansluten till din Chromecast kommer din TV att visa en bild med en 4 tecken lång kod. Google Home-appen kommer också att visa koden och fråga om koden matchar det som syns på TV:n. Detta för att säkerställa att du inte blivit ansluten till en annan Chromecast i ditt hem eller, kanske ännu värre, din grannes Chromecast. Om koderna stämmer överens väljer du Ja.

Anslut Chromecasten till ditt nätverk hemma
I slutet av installationsprocessen ska du ansluta Chromecasten till ditt WiFi hemma.

Steg 5

Home-appen kommer att fråga om du vill hjälpa till att förbättra Chromecast och lämna anonym info till Google. Svara enligt eget tycke. Därefter kommer appen att fråga vart din Chromecast finns. Om du tex. har din Chromecast i ditt vardagsrum väljer du Vardagsrum.

Steg 6

Nu är det dags att ansluta din Chromecast till ditt WiFi nätverk. Appen visar en lista med de WiFi-nätverk den hittar i närheten. Välj ditt WiFi och ange lösenordet för att ansluta din Chromecast.

OBS! Om du har flera nätverk, till exempel ett nätverk för 2.4 och ett för 5 GHz, välj det nätverk som du oftast är uppkopplad mot. Både din Chromecast och din telefon/surfplatta måste vara uppkopplade på samma nätverk när du streamar till din Chromecast. Om din telefon just nu är ansluten till ett annat nätverk än det du väljer för din Chromecast, kommer du att få ett meddelande om detta.

Steg 7

Chromecasten frågar appen om du vill länka din Chromecast med ditt Google-konto. När du besvarat denna fråga är setupen klar. Appen kommer nu ta dig på en liten guidead tur som visar dig ett litet urval av appar som stödjer Chromecast samt visar dig hur du kommer igång med att casta. Denna rekommenderar vi dig att kolla på för att få en överblick.

Vill du ha hjälp med installationen?

Eller vill du att vi installerar din Chromecast åt dig? Boka en TechBuddy - vi hjälper dig i ditt hem eller på distans när det passar dig. Snabbt, tryggt och säkert.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!