Ensamma tillsammans - bästa apparna för videochatt

March 27, 2020
Bästa apparna för videochatt

Även om man behöver avskärma sig hemma en längre period kan man fortsätta att ha ett socialt liv. Faktum är att man inte behöver vara ensam solo. Man kan vara ensamma tillsammans. Vi ska förklara vad det betyder.

Kan teknik hjälpa dig att fortsätta ha ett socialt liv även om man behöver vara hemma en längre period? Svaret är ja, och vi på TechBuddy vill gärna hjälpa till på den fronten. I förra delen tittade vi på olika sätt att kommunicera, som att chatta i meddelande-appar och använda sociala nätverk. 

Nu ska vi titta närmare på hur man kan komma igång med videochatt. De flesta vet nog att möjligheten med videochatt finns. Men många drar sig för att sätta sig in i hur det fungerar, för att det känns krångligt. Men att starta en videochatt är nu enklare än någonsin. Vill du kunna videochatta med en vän, eller varför inte massa vänner samtidigt? Vi visar hur det går till.

De appar för videochatt som vi har valt ut är:

  1. Enkla att hantera
  2. Populära och har många användare (så att man lätt kan hitta kontakter)
  3. Det finns gratisversioner av
  4. Fungerar med så många enheter som möjligt (det vill säga som både fungerar på en dator, surfplatta och smartphone)

Vad behöver man för att videochatta?

Apparna kräver att man har något av följande: en smartphone, en surfplatta, en bärbar dator, eller en stationär dator. De behöver ha en anslutning till internet.

Nästan alla enheter har en inbyggd kamera. Men om den stationära datorn inte har det kan man köpa en separat. Några tips på webbkameror finns här. Till sist behövs också en mikrofon (om det inte är på teckenspråk). Men det brukar finnas en mikrofon. Och gör det inte det brukar det finnas inbyggt i webbkameran.

När det gäller alla videosamtal rekommenderar vi att man använder ett headset. Det minskar risken för rundgång och gör det mer behagligt för hela gruppen som samtalar. Så använd endast 1 mikrofon och 1 högtalarsystem (ifall man har andra enheter igång som ligger i närheten som också har mikrofon och högtalare), så slipper man risken med ett högt skrikande ljud.

Skype.

Skype 

Skype är en veteran på marknaden och lanserades redan 2003. Det köptes upp av Microsoft. Detta är appen som populariserade videochatt, och gratis rösttelefoni mellan Skypeanvändare (Skype till Skype-samtal). Den är gratis att använda, med undantag av några extra betalfunktioner som de erbjuder. Den har varit viktig i utvecklingen för att enkelt och billigt sätt kunna kontakten med andra över hela världen.

Den finns tillgängligt via datorer, mobiltelefoner, surfplattor, TV-apparater och till och med vissa TV-spelskonsoler. Hur kommer man igång med den?

1. Registrera dig.

För att lätt starta ett konto besöker man Skype-hemsidan här och klickar på Logga in i det övre högra hörnet. I rutan som kommer upp väljer du: Inte använt Skype än? Registrera dig.

2. Ladda ner Skype.

Om det är på en dator gör man det direkt på knappen Ladda ner Skype här.

Mac-användare: Spara Skype-filen på din dator. Dubbelklicka på nedladdningsfilen och dra sen Skype-ikonen till mappen som heter Program. Släpp den där, så installeras Skype. Sedan finns Skype installerat inne på Program. 

Windows-användare: Spara Skype Setup.exe på din dator. Dubbelklicka på filen och följ stegen för att installera. 

Android-användare: Ladda ner Skype-appen från Google Play

iPad- och iPhone-användare: Ladda ner Skype-appen från App Store. Det finns en iPhone-version och en iPad-version. 

3. Starta Skype-appen och logga in.

Om det är första gången du loggar in kan du bli ombedd att anpassa dina inställningar. Det är tex språkinställningarna och valet om man vill att Skype ska startas automatiskt varje gång datorn startas upp. Tips: När man loggar in första gången kan det hända att man blir tillfrågad om man vill köpa Skype-krediter. De används för att ringa samtal till mobiltelefoner eller fasta telefoner. Kom ihåg att det alltid är gratis att ringa andra Skype-användare, men att ringa fasta telefoner och mobiltelefoner kostar pengar. Man väljer om man vill köpa krediter eller fortsätter utan. 

4. Kontroll av ljud- och videoinställningar.

Att ljud och bild fungerar är ju av yttersta vikt i videosamtal. Vart ställer man in det?

Mac-användare: Klicka på Skype i det övre vänstra hörnet och leta upp Inställningar. Välj knappen Ljud/Video. 

Windows-användare: Gå till Ring och välj Ljudinställningar. Där inunder finns Videoinställningar. S

Se till att högtalarna är på. Tryck Play på Skype-signalen. Om man då hör Skype-jingeln är allt bra. Kontrollera att din röst kan höras via mikrofonen. I rullgardinsmenyn kan man byta ingångskälla. Kontrollera också att ljudnivåerna är bra för både högtalare och mikrofon. Kontrollera om din webbkamera är ansluten. Om inte, kontrollera dina videoinställningar och se till att din webbkamera är korrekt ansluten.

5. Lägg till kontakter.

Ta reda på vad dina vänner har för Skype-namn och lägg till dem bland dina kontakter. Personen man vill kontakta måste ha Skype. Ifall personen inte har det skickas det en inbjudan till att gå med i Skype.

Ringa med Skype

Bland dina kontakter som du har lagt in, leta upp din vän och tryck sedan på Ring, så kan ni starta ett röstsamtal.

För videochatt på en Mac: håll muspekaren över din kontakts profilbild. Då brukar knappen Videosamtal visas. Tryck på den för att starta videochatten. För att ni ska se varandra krävs det givetvis att båda har en webbkamera. 

För videochatt i Windows: klicka på knappen Videosamtal som finns till vänster om samtalsknappen.

Skicka foton, videor och filer

En av fördelarna med Skype är att du kan dela foton, videor och filer gratis. Hur gör man? För att skicka en fil, klicka på chatten du vill skicka filen till, klicka på + -knappen och välj Skicka fil. Leta upp filen som ska skickas. Klicka på Öppna så ska filerna skickas till mottagarna i chatten. Om det bara en person som du vill skicka till kan du gå till kontaktlistan och högerklicka på personen du vill skicka en fil till.

Ringa gruppvideosamtal

Här är en av höjdpunkterna av de finesserna som vi varmt rekommenderar! Tänk att kunna få prata med flera stycken vänner samtidigt! Hur gör man?
För gruppsamtal på en Mac: Gå till Arkiv, välj Nytt samtal och klicka på + -knappen för att lägga till personer i gruppsamtalet.

För gruppsamtal i Windows: Välj knappen Skapa en grupp och klicka sedan på den kontakterna du vill lägga till i gruppen och dra dem dit. Du kan också klicka på + -knappen och välj Lägg till personer.

Fler coola funktioner: 

  • I gruppsamtal kan man även chatta med dem som kanske inte lyckas koppla upp videosamtalet, så alla kan få vara med. Någon i gruppen kan då tex chatta support till personen som har problem att få igång webbkameran.
    Det finns också en funktion som suddar ut bakgrunden och gör den oskarp, så att man kan koncentrera sig på personen och inte vad som händer bakom personen.  
  • En möjlighet som ännu inte är så känd är att Skype erbjuder att ansluta till ett gruppvideomöte utan att behöva installera Skype. Besök sidan här. Där kan man som mötesvärd generera en länk som man delar med dem man önskar ska vara med i gruppen. Om man ska videochatta med någon i gruppen som inte är så van, kan denna lösning vara bra.
  • Det går också att dela sitt skrivbord, om man skypar från en dator. Det innebär att man kan visa saker i sin dator för andra, men kanske främst att man kan få lära sig saker som någon annan lär ut. Har du någon vän som du skulle vilja lärde dig något om datorer? Dela skrivbord och låt den personen få visa. Eller tvärtom, om du har möjlighet att lära någon annan.

Mer om Skype för surfplatta och smartphone: 

Mobilappen fungerar på samma sätt som Skypes skrivbords-app på datorn. På iPhone- och Android-enheter kan man också skicka och ta emot snabbmeddelanden, ha videosamtal, gruppvideosamtal och skicka filer. Men då är det antingen via mobildata från sin mobilnätsoperatör eller via Wi-Fi-anslutning. Gruppvideosamtal fungerar bra på surfplattan, eftersom skärmen rymmer mer. En kul grej om man skypar på sin surfplatta och smartphone är att man under ett videosamtal kan skifta mellan den främre och bakre kameran. För vissa enheter finns det en anti-skakfunktion ifall man har ett videosamtal medan man går omkring. 

Google Duo och Google Hangouts.

Google Duo och Hangouts

Google har två appar för videosamtal: Google Duo och Google Hangouts. Båda har sina styrkor. Om man enbart vill videochatta med en person eller flera personer är Duo det enklaste alternativet. Vill man ha ett gruppvideosamtal med fler finesser kan man använda Hangouts.

Vad är fördelen med Duo? 

Duo låtsas inte vara något annat än vad den utger sig för att vara: en enkelt designad videochatt-app som är lättanvänd. Duo finns endast till mobiltelefon och surfplatta. Av den anledningen är din Duo-inloggning knuten till ditt telefonnummer, inte till ditt Google-konto. Detta gör det enkelt att logga in på Duo, och du behöver inte känna någons e-postadress för att använda den.

En riktigt bra funktion i Duo är vad de kallar Knack Knack. Det låter dig se en direkt förhandsvisning av personen som ringer dig, innan du accepterar samtalet. Så det ger dig en uppfattning om vad någon vill innan man börjar prata. Det är som tittögat hemma på ytterdörren – man kan se vem som kommer på besök.

Komma igång med Duo

Android: Ladda ner Google Duo-appen här. (men den kan även redan vara förinstallerad på enheten). 

iPhone och iPad: Ladda ner Google Duo-appen här

Öppna appen. Ange ditt telefonnummer så får du en verifieringskod via SMS. Ge appen behörighet att komma åt dina kontakter och mikrofon/kamera. Sedan är det klart! På Duos hemskärm kommer du att se kontakter och föreslagna kontakter. Och så ser man sig själv därför att sufplattans eller smartphonen selfiekamera (som är riktad mot dig) förhandsvisar hur du ser ut. Tryck på skjutreglaget för att växla mellan video- och röstsamtal. Dra upp från botten av skärmen eller tryck på Kontakter för att se vem som är tillgänglig för samtal på Duo.

Vad är fördelen med Hangouts? 

Om man vill kunna videochatta via datorn och ha fler funktioner passar Hangouts bättre. I Hangouts kan man ha gruppchatt och gruppvideosamtal. Liksom i Skype kan man skicka textmeddelanden, bilder och videor. Det finns även möjlighet att ringa andra användare med röstsamtal, dvs utan att använda videofunktionen –som i Apples Facetime och Google Duo. Pga av att det finns professionella funktioner för att kunna samarbeta och jobba tillsammans, lämpar den sig å ena sidan för att vara arbetsorienterad. Men iom att det också finns roliga funktioner (som att skicka emojis och klistermärken) lämpar den sig å andra sidan även för avslappnade hemmachattar. Så i Hangouts har man möjligheten att ha en sund balans mellan dessa.

Komma igång med Hangouts

Hur du konfigurerar och använder Google Hangouts på en dator

1. Logga in på ditt Google-konto. I din webbläsare längst uppe skriver du sedan in:  hangouts.google.com

2. Klicka förbi introduktionsskärmarna så kommer man till sin personliga Hangouts-hemsida. Där kan du välja mellan att ringa Videosamtal eller Röstsamtal, eller att skicka ett Meddelande. Välj en av dem, och sedan den kontakt du önskar prata med. Om man ännu inte lagt in några kontakter så kan man administrera det till vänster, där kolumnen för kontakter finns.

3. Om du vill prata med flera personer samtidigt så väljer du Ny Konversation och sedan Ny Grupp. Ange sedan kontaktnamn, e-postmeddelanden eller telefonnummer på de som ska vara med i gruppsamtalet.

Hur du konfigurerar och använder Google Hangouts på smartphone eller surfplatta

Android: Ladda ner Google Hangouts på Google play här.

iPhone och iPad: Ladda ner Google Hangouts på App Store här.

1. Öppna appen och logga in på ditt Google-konto.

2. Klicka på +-knappen i den gröna cirkeln längst ner till höger på skärmen för att starta ett nytt samtal eller chatta. 

3. Skriv in kontakten du vill nå, eller tryck på Ny Grupp och skriv in flera personer.

4. Starta en textchatt eller slå på kameraikonen för ett videosamtal eller telefonikonen för ett röstsamtal.

Nu är du igång!

Hangouts och Hangouts Meet - vad är skillnaden?

Det klassiska Hangouts lanserades 2013. 2017 kom Hangouts Meet. Skillnaden är att Hangouts Meet har sin målinriktning på företag. Om man prenumererar på Googles kontorsprogram G-suite från Google Cloud lämpar sig Hangouts Meet. Så de flesta användare brukar använda det klassiska Hangouts, som är gratis och öppen för alla.

Zoom.

Zoom

Zoom är liksom Skype och Hangouts är det ett perfekt verktyg för att kunna ha gruppvideosamtal. Många skolor och företag använder den, eftersom den har många arbetsfokuserade extrafunktioner. Och sedan allt fler behöver vara hemma och delta i möten på distans, så har den fått ett rejält uppsving. Zoom finns för både dator, smartphones och surfplattor. I gratisversionen kan man ha upp till 40 minuter möte i gruppvideosamtal med upp till 50 personer som kan delta. Som värd är det mycket lätt att starta ett möte. Du kan bara ställa in ett nytt rum och dela länken till de som ska delta i mötet. Den finns i nuläget bara på engelska. Men vi guidar här så man snabbt kan komma igång.

Komma igång med Zoom

Ladda ner webbaserade Zoom för dator: Klicka här och välj Zoom Client for meetings.

För iPhone och iPad: Klicka här

För Android: Klicka här.

För Windows Tablet: Klicka här.

Anslut till ett samtal

Hur ansluter man till ett samtal? Antingen skapar man själv en grupp, eller så kan man ansluta till en grupp via länk. Och det är riktigt smidigt! Om det är någon i gruppen som är haj på videochatt kan man be den personen att skicka ut en länk till de andra. Då behöver man bara klicka på länken till ett Zoom-möte för att kunna ansluta till gruppsamtalet, och sedan följa instruktionerna.

Den som skickat länken anger ett mötes-ID (som består av 9, 10 eller 11 siffror) och eventuellt lösenord.

1. Öppna Zoom-applikationen.

2. Klicka på den blå knappen Join a meeting.

3. Ange ditt 9 eller 10-siffriga mötes-ID och ditt namn, och eventuellt lösenordet till mötet.

4. Klicka på Join.
Så lätt är det. Zoom är väldigt smidigt. Är man ute efter att snabbt kunna koppla upp sig och videochatta på ett möte eller kanske med släkten är Zoom ett bra val.

Tips: Deltar man i ett möte med Zoom finns det en smart funktion med att räcka upp handen. Det finns en symbol för det. De som vill svara trycker på den. Sedan väljer mötesvärden eller läraren vem som får svaret.

Jitsi.

Jitsi

Jitsi har också blivit populär. Den har en öppen källkod och fanns till att börja med bara för dator. Men nu finns den till både Windows, Mac OSX, Linux, Android och iOS. Liksom med Skype, Hangouts och Zoom kan man både ha röstsamtal, videokonferenser och skicka snabbmeddelanden. Och liksom med Zoom finns den i nuläget bara på engelska. Den vänder sig kanske främst till erfarna användare. Men versionen för smartphones och surfplattor är busenkel att använda. Den kan varmt rekommenderas för alla.

Komma igång med Jitsi

Om man vill använda Jitsi endast webbaserat: Klicka här.

För dator, både Linux, PC och Mac: Klicka här. Välj Stable Builds (det innebär att det är en testad och stabil version av programvaran).

För Android: Klicka här.

För iPhone och iPad: Klicka här

För Slack extension (som vi tittade på i detta blogginlägg): Klicka här.

Så, då är du igång även med Jitsi!

Whereby (f.d Appear.in)

Whereby utvecklas fortfarande, men deras stabila version som de har släppt är verkligen stabil. Den är lättanvänd utan motstycke. Man registrerar sig på deras hemsida och gäster kan sedan ansluta till samtalet utan att registrera sig eller att installera något.  I gratisversionen kan man vara upp till 4 personer. När vi testade var det bra videokvalitet, inga buggar, ljudet var bra, och visning av mötesdeltagare på skärmen. Har man ett litet möte, ett litet team passar Whereby bra. Eller om man spontant vill videochatta med några, men man inte vet vad de har för videochatt-app installerad, då är Whereby också bra. Den är webbaserad, dvs man skapar videochat genom deras hemsida. Du finner den här. Det finns en app också.
För iPhone och iPad: Klicka här.

För Android: Klicka här.

Komma igång med Whereby: Hoppa in på en videochatt

Om man snabbt vill ansluta till en videochatt som gäst gör man följande (detta gäller både dator, smartphone och surfplatta): 

1. Öppna din webbläsare (de rekommenderar själva Google Chrome eller Firefox). Gå till Whereby.com här

2. Klistra in rumslänken i adressfältet. Länken är den som mötesvärden har skickat till dig. Om man bara finns namnet på rummet och inte hela länken så kan man själv lägga till den för de är alltid i följande stil: https://whereby.com/"Rumsnamn"

3. Ange ditt namn i prompten som kommer upp.

4. Whereby kommer att fråga om tillåtelse att använda kameran och mikrofonen (det går alltid att inaktivera dessa när man väl kommit in i rummet). 

5. När man känner sig redo är det bara att klicka på Join Room eller på knappen Knock, för att knacka på och avvakta att mötesvärden släpper in dig.

Hur man skapar ett eget Whereby-konto

Om man själv vill vara värd för sina möten kan man skapa ett konto.

1. Gå till registreringssidan. Den finns här. Man kan välja att sig med sitt Google-konto, eller så anger man sin e-postadress. Det kommer därefter en engångskod till e-postadressen, som man använder för att verifiera kontot. Man leds då tillbaka till deras hemsida.
2. Välj vilken version du önskar. De har en gratisversion där man kan vara 4 personer.
3. Skapa sedan ett eget rum. Det gör att du får en personlig, permanent URL (webbadress) och där kan du vara värd för dina egna Whereeby-möten och bjuda in gäster.

Whereby har verkligen enkel åtkomst och användning. Styrkan kan ligga i att fokus bara ligger på själva momentet att videochatta, utan en massa sidfunktioner. Den liknar Duo på det sättet. Vill man lätt komma igång med gruppvideosamtal kan vi rekommendera Whereby.

Sammanfattat

Skype – en veteran på marknaden, som många känner till. Multiplattform (dvs finns för både dator, mobiltelefon och surfplatta). Den stora styrkan är att den funnits så länge, så många har skapat konton till den under årens lopp. Det betyder att det är lätt att finna sina kontakter där. Arbetar man mycket med Microsoft-produkter införlivas Skype extra bra.

Google Duo – oerhört lättanvänd. Förutsätter att den man ringer också har Duo. Endast på mobiltelefon och surfplatta. Men till skillnad från Apples Facetime, funkar Duo bra på både Apple- och Androidenheter.

Google Hangouts – liksom Skype har den många funktioner och finesser. Multiplattform. Har affärsmässig ton, men samtidigt med lekfulla inslag. Passar därför både till arbete och fritid. Arbetar man mycket utifrån Google Drive och Gmail integreras Hangouts extra naturligt. 

Zoom – en uppstickare som är lätt att skapa gruppvideosamtal med. Multiplattform. Endast på engelska. Den har bra mötesfunktioner som tex att kunna räcka upp handen. Det är lätt att installera och enkel att använda. Gratisversionen får man upp till 40minuter möte med upp till 50 personer.

Jitsi – med öppen källkod vänder sig desktopversionen kanske främst till avancerade användare. Men i klar kontrast står appen till smartphone och surfplatta som är busenkel att använda. Multiplattform. Endast på engelska.

Whereby – lättare än så här kan det inte bli. Perfekt för nybörjare. Man behöver inte installera något om man inte vill. Och man kan ansluta till ett gruppvideosamtal med hjälp av en länk från mötesvärden.

Eftersom alla är gratis kan vi rekommendera att plocka hem alla och testa vilken som känns skönast att använda. Så sammanfattningsvis: med teknikens hjälp kan vi fortsätta att vara tillsammans, även om vi är ensamma hemma. Med möjlighet att ha gruppvideosamtal kan vi fortsätta att ha kontakt med skola och jobb. Och framför allt: vi kan kolla läget med släkt och vänner när som helst.


TechBuddys roll

För information om det rådande smittoläget och vilken åtgärder som bör tas hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten och MSB. För tekniska frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på TechBuddy. Vi har kunniga tekniker i hela Sverige som gärna hjälper dig.

Vi erbjuder nu möjligheten att boka distanssupport med en TechBuddy, som ett alternativ till våra hembesök. Kanske jobbar du hemifrån och nätverket krånglar? Eller upplever du kanske problem med datorn, eller TV:n som hindrar dig från att hålla dig uppdaterad? Slipp frustrationen och teknikångesten. Boka TechBuddy distanssupport här. Du får hjälp inom 24h.

I sammanhanget, se gärna följande inlägg: 

Avskärmad hemma - här är den hjälp du som senior kan få

Ensamma tillsammans - bästa apparna för chattande

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!