Avskärmad hemma - här är den hjälp du som senior kan få

March 18, 2020

Många äldre är oroliga för situationen med smittspridning. Det är viktigt i ett sådant här läge att man känner till vilka tekniska möjligheter som finns tillgängliga ifall man behöver stanna hemma en längre tid. Hur kan de yngre med teknikens hjälp underlätta för de äldre? Vi har sammanställt lite material och råd.

Vad händer?

Det är många som funderar: Vad händer om jag behöver bli avskärmad? Hur kommer livet fungera då? Tanken att behöva vara bunden till hemmet en längre tid är inte alls rolig. Men det positiva och ljusa i det hela är att vi nu idag i samhället har mycket goda förutsättningar att klara av en kris där man behöver isolera sig. Vi har teknik som löser en hel del problem. Det viktiga är att man känner till vilka möjligheter som finns att tillgå. Därför skriver vi denna artikel. Det är också viktigt att kunna få hjälp med tekniken. Och där står vi gärna till tjänst.

Så vilka möjligheter finns tillgängliga ifall man behöva hålla sig hemma en längre tid? Vi listar här lite förslag. Vi är inte sponsrade av någon, och rekommenderar inte något företag framför något annat. Men vi förser dig med information så att du själv kan få välja en bra lösning som passar dig personligen. Och som vi ska se finns det gott om lösningar.

Handla mat på nätet

Mat är ju bland det viktigaste att ha tillgång till för att klara av att vara avskärmad en tid. Eftersom mycket människor brukar befinna sig i mataffärer önskar nu många äldre att undvika att handla på det sättet i möjlig grad. Då är det skönt att veta att det finns alternativ.

De flesta stora mataffärer erbjuder hemleverans av matkassar, t.ex. ICA, Coop och Hemköp. Tjänster såsom Mathem.se och mat.se erbjuder också hemkörning av mat som köps via dem online.

Det många restauranger som erbjuder utkörning och hemleverans av mat i storstäder, exempelvis Foodora, Uber Eats eller Wolt. På företagens hemsida kan du dubbelkolla att de kör ut till din adress.

Fördelen med att handla med hjälp av digitala tjänster och få det levererat hem är dels att man själv får välja produkter. Man kan fylla matkassen med det man själv önskar. Den förutsättningen finns inte alltid i samma utsträckning när kommun och hemtjänst hjälper till att handla. Fördelen är också att det lättar trycket för eventuell hemtjänstpersonal och kommunen, som då än mer kan använda sina resurser på bästa sätt i denna samhällssituation. Men är det säkert att ta upp matvaror från kassen? Redan sen innan smittan har det allmänna rådet länge varit att alltid skölja av oförpackade produkter noggrant, främst för att få bort eventuella bekämpningsmedel. Men i övrigt hänvisar vi till myndigheterna. Det för oss till nästa punkt: Vart kan man få tillförlitlig information och svar på sina frågor?

Hitta tillförlitliga informationskällor

Det florerar oerhört många rykten, och ibland är det svårt att veta vad som egentligen stämmer. Rekommendationen är att söka svaren direkt hos berörda myndigheter. Det är viktigt att man inte söker information och svar via sociala medier, eftersom det sprids mycket spekulationer och rykten som inte stämmer där.

Ett säkert kort för att få svar på frågor kring smittskydd är Folkhälsomyndigheten samt Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Många söker på smittskyddsinstitutet.se, men det är folkhalsomyndigheten.se som man bör besöka. De uppdaterar hela tiden sin information och förmedlar riktlinjer och rekommendationer från WHO (Världshälsoorganisationen). De har råd om hur du kan skydda dig mot att bli sjuk eller smitta andra. Länken finns här.

Man kan också följa samhällsläget via MSB, d.v.s. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De har i uppgift att fortlöpande hjälpa samhället att klara en kris bra.

Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor kring Corona till det nyligen upprättade informationsnumret 113 13 (för att avlasta 1177).

Andra sidor som kan vara bra att få information från:

1177.se  –Vårdguidens hemsida där man kan läsa om hälsa, sjukdomar och var man kan hitta vård. Man kan också logga in och läsa sin journal och göra vårdärenden. Telefonnumret 1177 är öppet dygnet runt (men allmänna frågor kring Corona hänvisar de till 113 13).

Folkhälsomyndigheten (FoHM) -som vi redan varit inne lite på. De samlar frågor och svar om det nya coronavirus på sin webbsida. Deras information uppdateras löpande. FoHMs frågor och svar om covid-19

Krisinformation –som har information om hur man hanterar en kris.

Sveriges Televisions och TV4 :as nyhetsutsändningar –på svenska och en del är även tolkat till svenskt teckenspråk. De har information både på TV, TextTV, i sina appar och på sina hemsidor.

TV4 Play -deras app kan man finna för Apple-produkter här. Och för Android (om surfplattan eller mobilen inte har ett äpple på baksidan) här.

SVT Play -deras app inriktad på nyheter för Apple-produkter finns här. Och för Android här.

Dagstidningar –Man kan också följa nyhetsflödet hos seriösa dagstidningar dels i tryckt form, men även på deras hemsidor.

Lokala nyheter hittar man lättast genom region/län eller hos sin kommunen. Väl inne på deras respektive sidor finns det lokalt anpassad information. Hittar man inte det man söker, kan man använda sökfältet och skriva in och söka på ett relevant ämnesord där. De brukar även ha mycket material översatt till bland annat arabiska, engelska och svenskt teckenspråk. Lokaltidningen kan också vara bra att följa med i.

Hämta ut medicin

Förutom mat är tillräckligt med medicin viktigt att kunna ha tillgång till. Men om man inte kan besöka sitt apotek, vad gör man? Nuförtiden kan man sköta de flesta apoteksärenden på internet. Receptbelagd medicin kan man få hemlevererad i paket med posten. Man själv väljer vilken adress som medicinen ska skickas till. Eller om man föredrar att använda ett ombud kan man ange vilket lokalt apotek man vill att ombudet ska hämta ut det på.

Man kan låta en vän, släkting eller annan familjemedlem få vara ombud. De kan då sköta de apoteksärenden man vill ha hjälp med. Det kräver att personen som är ombud har fått en fullmakt. Hur gör man en fullmakt åt någon?

Antingen kan man skapa det på sitt apoteks hemsida, (observera att det krävs e-legitimation för det, och det återkommer vi snart till) eller så kan man göra det över disk direkt på sitt apotek. Ett ombud som hämtar upp medicin direkt på ett lokalt apotek måste kunna uppvisa fullmaktsgivarens giltiga legitimation och sin egen giltiga legitimation. Om man inte har en elektronisk fullmakt, måste ombudet i så fall ha en skriftlig fullmakt. Detaljer kring det kan man läsa på e-Hälsomyndighetens hemsida.

OBS! I nuläget rekommenderar inte apoteken att personer i riskgruppen handlar direkt inne på sitt apotek. De uppmanar yngre att handla åt äldre via elektronisk fullmakt. Så även om det tar emot att fråga någon yngre om hjälp, försök ändå att göra det. Kanske en släkting, granne eller vän kan hjälpa praktiskt med både mat och medicin.

Är fullmakten kopplad till endast ett apotek? Nej. Den registreras genom e-Hälsomyndighetens (”EHM”). EHM:s fullmakt registreras och lagras elektroniskt. Så det innebär att man därefter kan handla på de flesta apotek i Sverige utan att behöva ta med sig en fysisk fullmakt.

Läs mer genom att gå in på ditt apoteks hemsida (brukar vara apotekets namn följt av ”.se”). Och återigen: besök inte apotek om du tillhör en riskgrupp.

e-Legitimation, Bank-ID och Mobilt Bank-ID

För att kunna uträtta ärenden via internet behövs ofta ett Bank-ID. Det ordnar man genom sin bank. Det är många äldre som tycker det känns krångligt att fixa det, och därför är det bra om de som är yngre kan hjälpa till.

Vi har även en guide när det gäller detta. Mer information finns i detta inlägg: Beställ och installera Mobilt BankID - alla bankers instruktioner samlade.

Bedrägerier

Tyvärr finns det såklart några som utnyttjar samhällssituationen och skapar bedrägerier. När behöver man vara på sin vakt extra mycket? Återigen är det viktigt att verkligen, verkligen noggrant kolla var informationen kommer ifrån. Om det är ett sms, eller e-mail, kolla noggrant på telefonnumret eller e-postadressen. Tänk på att Bank-ID är ett känsligt värdebevis. Lämna aldrig ut det till någon som inte är betrodd. Exempel: Kommer det ett mail från tex Försäkringskassan där de ber dig logga in via länken i mailet eller sms:et, gör det aldrig. Gå direkt till myndighetens eller företagets officiella hemsida, (som i detta exempel går man in på forsakringskassan.se) och logga in där. Läs gärna mer om nätsäkerhet i detta inlägg: Säkerhet på nätet: 4 situationer när du bör vara extra uppmärksam.


Umgås på distans

Även om man behöver vara avskärmad en tid kan man ändå säkert och tryggt umgås med nära och kära genom skärmen, antingen på surfplatta, mobiltelefon, SmartTV eller dator. Tekniken för detta går hela tiden framåt. Vill du veta vilka möjligheter det finns att videochatta med nära och kära? Läs vårt inlägg Ensamma tillsammans - bästa apparna för videochatt.

_______________________________________________________

Teknikstrul men isolerad hemma? Boka distanssupport!

Vi erbjuder nu möjligheten att boka distanssupport med en TechBuddy, som ett alternativ till våra hembesök. Kanske jobbar du hemifrån och nätverket krånglar? Eller upplever du kanske problem med datorn, eller TV:n som hindrar dig från att hålla dig uppdaterad? 

Slipp frustrationen och teknikångesten, boka TechBuddy distanssupport! Du får hjälp inom 24h. Klicka här.


Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!