8 billiga och bra smartphones 2022

May 27, 2022
8 billiga bra smartphones 2022 techbuddy

Det här bör du tänka på när du köper en billigare smartphone

Smartphones har kommit en lång väg sedan lanseringen, det som en gång började som en lyxvara har nu blivit en nödvändighet för många människor. Problemet är att smartphones fortfarande kan vara dyra, speciellt om du vill ha de senaste och bästa funktionerna.

Men behöver man verkligen det senaste eller räcker det med en telefon som duger gott och väl för dina behov? Först och främst bör du tänka på vilka behov och önskemål du har när du köper en billig smartphone. Alla smartphones är inte lika, och vissa har funktioner som du kanske inte behöver.

Om du till exempel bara använder telefonen för grundläggande funktioner som att ringa och skicka SMS, behöver du verkligen en ultrasnabb processor eller förstklassig kamera? Antagligen inte. Så fokusera på de funktioner som verkligen betyder något för dig och oroa dig inte för resten.

En annan sak att tänka på är din budget och där är det bäst om du bestämmer i förväg hur mycket du är villig att betala. Bara för att en smartphone verkar billig jämfört med andra modeller betyder det inte att den är mest prisvärd. Se till att du hittar något som ligger inom din prisklass.

Så mycket kostar en billig smartphone


Överraskande nog kan du få en smartphone med grundläggande funktioner för 1500 kr. Om du letar efter en lite mer avancerad modell får du räkna med att betala 2500 - 3000 kr. Om du är villig att betala upp till 5000 kr kan du få en gedigen modell med riktigt bra prestanda.

Om du vill skaffa en högkvalitativ, dyrare smartphone till ett billigare pris finns det många mobilleverantörer som erbjuder en bra rabatt om du tecknar ett mobiltelefonavtal för en längre tid eller återvinner din gamla telefon. Glöm inte att alltid kolla upp vad abonnemangets villkor innebär innan du skriver på något.

Renoverade och begagnade smartphones


Begagnade smartphones är också ett bra alternativ om du letar efter en billig smartphone. Du kan hitta mängder av bra erbjudanden på begagnade telefoner, och de har den extra fördelen att de är miljövänliga eftersom du inte behöver producera en ny smartphone. Ett urval av bra erbjudanden hittar du till exempel hos Refurbed eller Swappie.

Om du köper enheten i en butik har du samma villkor som vid ett nytt köp. Så det är värt att leta efter erbjudanden om du letar efter en högkvalitativ och kraftfull smartphone till ett lägre pris.


Många säljer sina gamla smartphones när de uppgraderar till nya smartphones så det finns ett stort urval prisvärda telefoner att fynda från privata säljare på t.ex. Blocket eller Tradera.

Fördelen med att köpa en begagnad smartphone från en privat säljare är att man ofta kan förhandla om priset och få mycket valuta för pengarna.

Det är definitivt värt att kolla in det här alternativet om du letar efter en billig smartphone. Tänk dock på att du inte har samma garantier som hos en kommersiell säljare och säkerställ att säljaren är seriös innan du påbörjar en affär. 

3 bonustips att tänka på när du köper en begagnad smartphone

 1. Först och främst bör du se till att enheten inte är operatörslåst så den går att användas på alla operatörers nätverk. Om du vill fortsätta med ditt tidigare abonnemang när du byter till en ny telefon är det viktigt att kontrollera så det funkar i den nya telefonen. 
 2. Kontrollera om telefonen har vattenskador. Det kan du till exempel göra genom att leta efter en liten vit prick på insidan av SIM-kortsfacket. Om denna är missfärgad indikerar detta möjlig vattenskada.
 3. Testa även telefonens olika funktioner, som kameran och WiFi, innan du köper och rådfråga gärna en person som är lite mer insatt i tekniken om du är osäker. Ett tips är att söka upp mer information på YouTube eller bloggar om vad du bör tänka på och vilka funktioner du bör kontrollera vid köp av begagnad telefon från privatperson.
 4. Fråga om säljaren har kvitto på telefonen som de kan lämna över till dig vid köp. Om kvitto saknas finns det inga garantier om telefonen skulle gå sönder.


Jämförelse av prisvärda smartphones

Här listar vi de bästa av de billigare smarta telefonerna år 2022. Detta är en blandning av billiga nya modeller och äldre smartphones som fortfarande presterar bra.

Xiaomi Mi 11

Xiaomi Mi 11


Xiaomi Mi 11 är ett bra val om du letar efter en billig smartphone med en bra kamera och ett bra batteri som håller länge. Den har en trippel bakkamera med hög upplösning och kvalitet.

Med den långvariga batteritiden slipper du oroa dig för att få slut på ström under dagen. Som en liten bonus kommer denna modell även med 5G-stöd och 128 GB lagringsutrymme. Enheten kostar cirka 3000 kr.

Motorola Moto G31

Motorola Moto G31


Denna smartphone från Motorola har en trippel kamera på baksidan, där huvudsensorn har en upplösning på 50 megapixlar. Den har även ett stort batteri och en snabbladdningsfunktion.

Motorola Moto G31 är ett bra val om du letar efter en billig smartphone (från c:a 1500 kr) med en bra kamera och även vill ha ett kraftfullt batteri som kan laddas snabbt. Denna Motorola-modell använder Android 11 som operativsystem, och vissa onlineåterförsäljare tillhandahåller även en adapter för bilen och ett skyddande fodral med smartphonen utan kostnad.

Google Pixel 6

Google Pixel 6


Om du letar efter en avancerad smartphone till ett bra pris är Google Pixel 6 ett bra val. Den drivs av en kraftfull Google Tensor-processor och har 128 GB intern lagring. Den 50 MP bakre kameran är en av de bästa på marknaden.

Den här enheten har även fingeravtrycksupplåsning, trådlös snabbladdning och 5G. Telefonen består av en polerad legering och är därför också mycket tålig. Google Pixel 6 är tillgänglig från cirka 6000 kr. Om detta pris ligger utanför din budget finns den ofta att hitta begagnad.

iPhone SE (begagnad)

iPhone SE


iPhone SE är ett bra val om du letar efter en billig iPhone. Den drivs av Apples A13 Bionic-processor och har 64 GB internt minne. Den bakre kameran har 12 megapixlar och kan spela in videor med en upplösning på upp till 1080p.

Eftersom Apples iPhone är en av de mest populära och mest sålda smartphones kan du även hitta ett stort utbud av begagnade enheter och spara ännu mer pengar.

OnePlus Nord N100

OnePlus Nord N100


OnePlus Nord N100 är en prisvärd smartphone med ett stort batteri. Den har en trippel bakkamera, där huvudsensorn har en upplösning på 13 megapixlar. Med ett pris på runt 2500 kr är det också en av de billigaste smartphones på marknaden.

Xiaomi Redmi Note 11

Xiaomi Redmi Note 11


Xiaomi Redmi Note 11 är ett särskilt bra val om du letar efter en billig enhet med stor skärm. Den har en dubbel 13-megapixel bakre kamera, stöder Alexa Hands-Free och har en bra skärm. Enheten är tillgänglig online från cirka 2500 kr.

Huawei P Smart

Huawei P Smart


Huawei P Smart erbjuder bra prestanda till ett lågt pris (cirka 1500 kr). Android-enheten har en 16 megapixel dubbel bakre kamera, snabbladdning och 64 GB lagringsutrymme. Denna modell är väl lämpad för att surfa på Internet, kommunicera och ta enklare bilder.

Huawei Y5 P

Huawei Y5 P


Huawei Y5 P kommer utöver sitt väldigt låga pris med stor Full HD-skärm och 4G-stöd. Telefonen kommer med en kamera på 8 megapixlar som räcker gott och väl för enklare bilder och en inbyggd FM-radio. Två SIM-kort och ett minneskort kan användas, vilket gör den här enheten till en av de bästa av de billigaste i sin prisklass om cirka 1300 kr.

Identifiera bra och billiga smartphonemodeller

Det finns naturligtvis många andra billiga smartphones på marknaden som vi inte har täckt i den här listan. Det är bäst att göra din egen research innan du köper en.

Vi skulle vilja ge dig några tips för detta:

 • Processor: En bra processor är viktig för en smidig användarupplevelse. Undvik billiga modeller med en nybörjarprocessor som Qualcomm Snapdragon 400-serien.
 • Batteri: Ett stort batteri är viktigt om du vill att din telefon ska hålla hela dagen.
 • Kamera: Om du letar efter en billig smartphone med en bra kamera bör du undvika modeller med en enda bakkamera. Leta istället efter modeller med flera bakre kameror eller minst en högupplöst huvudsensor.
 • Lagring: Se till att budgetsmarttelefonen du funderar på har tillräckligt med lagringsutrymme för dina behov. Undvik modeller med 16 GB eller mindre intern lagring.
 • Skärm: En bra (HD) skärm är viktig för en trevlig användarupplevelse. Undvik modeller med en liten och lågupplöst display.
  Vi hoppas att dessa tips och urvalet av smartphones ger dig en bra utgångspunkt för ditt sökande efter en billig smartphone. Oavsett om du väljer en ny, renoverad eller begagnad modell, finns det säkert en enhet som är perfekt för dig och dina behov.

Kom ihåg att fokusera på dina behov och budget och se till att du gör din research innan du köper. Om du behöver hjälp med att komma igång med din nya telefon eller överföra data från din gamla smartphone så hjälper våra TechBuddys dig gärna!

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!