September 24, 2020
Tips & Tricks

Så undviker du att din smartphone blir hackad

Din smartphone skiljer sig egentligen inte från någon annan dator - människor med dåliga avsikter kan utnyttja den för att stjäla din information eller på annat sätt tjäna pengar på din bekostnad. En osäker smartphone kan vara ett recept på elände. Så här ser du till att undvika att din smartphone blir hackad.

Uppdatera din smartphone och appar regelbundet

När en ny uppdatering finns tillgänglig - installera den! Idag följer små säkerhetsuppdateringar med uppdateringar avbåde iOS- och Android-telefoner, som fixar nyupptäckta exploateringar. Även om det inte är lika kritiskt bör du också hålla dina appar uppdaterade, speciellt om det finns säkerhetsproblem i uppdateringsbeskrivningen.

Undvik att använda osäkra app stores

Googles Play Store och Apples App Store har båda kontrollåtgärder på plats som säkerställer att skadliga appar inte hamnar på din telefon. Det kan fortfarande hända men i stort sett behöver du inte oroa dig för appar i dessa officiella app stores. De verkliga problemen kommer från att manuellt installera appar på din enhet som kommer från källor du inte kan lita på. Piratkopierade appar är ett ökänt exempel, som ofta innehåller skadlig kod.

Använd ett säkerhetslås

På alla smartphones kan du ställa in ett säkerhetslås. På så sätt kan ingen ta sig in i din telefon och titta igenom din information. Den traditionella pinkoden är mycket säker. Vi rekommenderar att du använder minst en 6-siffrig kod, men även en fyrsiffrig kod är ganska stark. Med sex siffror finns det en miljon möjliga kombinationer och med fyra är det tiotusen. Med tanke på att de flesta telefoner tillåter begränsade gissningar innan enheten låser sig av sig själv, är det mer än tillräckligt.

Det kan vara frestande att använda biometriska lås som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Tänk dock noga över det, eftersom till exempel ansiktsigenkänning fortfarande kan luras i många fall. För att inte tala om att någon kan låsa upp din telefon genom att peka den mot ditt ansikte eller tvinga dig att placera fingret på skannern.

Undvik offentliga nätverk

Offentliga WiFi-nätverk är det perfekta jaktområdet för hackare. Varför? När du är på ett WiFi-nätverk med andra användare som du inte känner till kan dina enheter se varandras nätverkstrafik. Det betyder att okrypterad data som skickas från din telefon kan läsas av andra användare med WiFi-lösenordet. Det betyder också att din telefon kan attackeras direkt via dess lokala nätverksadress. Om den offentliga WiFi-leverantören har felkonfigurerat sin nätverkssäkerhet kan den lämna din enhet sårbar. Det bästa sättet att blockera hackare från din telefon är att undvika dessa nätverk helt.

Använd ett VPN

Om du måste använda ett offentligt WiFi-nätverk är det viktigt att du använder en VPN-app (VPN står för virtual private network) för att kryptera all data som passerar genom din nätverksanslutning. Vi rekommenderar att du bara använder en pålitlig betaltjänst. Det kommer att kosta några kronor i månaden, men det är väl värt det.

Ett sista tips

Oavsett hur många åtgärder du vidtar mot hackare kommer det aldrig att finnas ett idiotsäkert försvar. Så se till att du vidtar extra åtgärder, som att kryptera din mest känsliga information och aldrig skriva ner dina lösenord på telefonen.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!