Använd din smartphone som fjärrkontroll - så gör du

February 5, 2020

I dagsläget har många av oss flera olika typer av underhållningssystem hemma; TV, ljudsystem, mediaspelare osv. Med flera sådana här produkter tillkommer också iallafall en kontroll per enhet. Det är ofta svårt att komma undan att det alltid blir en extra fjärrkontroll för varje pryl man köper. Det blir rörigt på vardagsrumsbordet, svårt att hålla reda på vilken kontroll som styr vad.

Men, det finns sätt att slippa alla dessa kontroller. Vad som många inte vet är att vi redan sitter på en väldigt bra och mångfunktionell fjärrkontroll. Nämligen vår smartphone. Jag ska därför i det här inlägget berätta hur det fungerar om du vill använda din smartphone som fjärrkontroll.

Smartphone som fjärrkontroll för din Smart-TV

Om du äger en Smart-TV har tillverkaren högst troligt en app som du kan styra TV:n från. Några exempel är Philips Remote TV App, LG TV Plus och Samsungs Smart Things. I din TV:s manual bör du hitta information kring app du kan ladda ner till din smartphone. Själva setup:en ser olika ut beroende på tillverkaren, men de allra flesta följer samma enkla steg:

1. Anslut till nätverk

Se till att din TV och mobiltelefon är ansluten till samma nätverk. Detta är viktigt för att det ska gå att koppla ihop dem.

2. Ladda ner app

Du behöver därefter ladda ner app som du styr TV:n med. Vilken app du ska ladda ner beror på vilken TV du har - alla tillverkare har olika appar. Föredrar du ingen av de här finns det äve flera tredjepartsappar tillgängliga i de olika appbutikerna - men de bör användas med försiktighet. Läs alltid recensioner om apparna innan du laddar ned dem.

3. Koppla ihop

Till sist måste du koppla ihop appen med din TV. Exakt hur du gör det beror lite på vilken app du ladda ner, men det går ofta till på ungefär samma sätt. Du brukar få välja din TV, skriva in en kod på TV:n och sedan är det klart. 

4. Lägg undan din gamla kontroll

Efter att du har gjort allt det här är du alltså inte längre i behov av din gamla TV:kontroll. Dock kan det alltid vara bra att spara den för framtiden om du någon gång kommer vilja sälja din TV, eller om din smartphones batteri laddar ut.
 

Smartphone som fjärrkontroll för din Apple TV

Har du en Apple TV hemma också har du även en kontroll till den. Själv tappar jag alltid bort den lilla kontrollen och därför är det fullständigt nödvändigt för mig att kunna använda mobilen istället. Den officiella appen från Apple fungerar enbart på just iPhone men det finns en del andra appar som passar för dig med Android (t.ex. Air Remote). Har du en Apple TV är det också högst sannolikt att du faktiskt har en iPhone så jag går specifikt igenom hur gör just med Apples egen app:

1. Lägg till Apple TV Remote i Kontrollcenter

Börja med att lägga till Apple TV Remote från Kontrollcenter, genom att trycka på det gröna plusset bredvid ikonen.

2. Öppna upp Kontrollcenter

Öppna sedan upp Kontrollcenter och tryck på Apple TV Remote. Välj sedan din AppleTV från listan som visas.

3. Koppla ihop enheterna

Koppla ihop enheterna genom att skriva in den fyrsiffriga koden som kommer upp på TV:n i din telefon.

Smartphone som fjärrkontroll för ditt ljudsystem

Har du ett ljudsystem som du vill kunna styra från din telefon? Det finns tyvärr ingen universell app som fungerar till alla typer av ljudsystem. Dock erbjuder de flesta populära tillverkare appar till sina ljudsystem som t.ex. Sonos eller Bose. I appen kan du styra ljudvolym, koppla ihop flera högtalare, samla spellistor och mycket mer.

Andra funderingar?

Du alltid välkommen att kontakta oss på TechBuddy. Vi har kunniga tekniker i hela Sverige som gärna hjälper dig, i ditt hem eller på distans.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!