Använd din smartphone som fjärrkontroll!

Tech

February 5, 2020

I dagsläget har många av oss flera olika typer av underhållningssystem hemma; TV, ljudsystem, mediaspelare osv. Med flera sådana här produkter tillkommer också iallafall en kontroll per enhet. Det är ofta svårt att komma undan att det alltid blir en extra fjärrkontroll för varje pryl man köper. Det blir rörigt på vardagsrumsbordet, svårt att hålla reda på vilken kontroll som styr vad. Men, det finns sätt att slippa alla dessa kontroller. Vad som många inte vet är att vi redan sitter på en väldigt bra och mångfunktionell fjärrkontroll. Nämligen vår smartphone. Jag ska därför i det här inlägget berätta hur det fungerar om du vill använda din smartphone som fjärrkontroll.

Fjärrkontroll för din TV

Först och främst; har du en Smart TV? Har du det blir det hela mycket lättare. För att veta om just din TV är kompatibel med den här funktionen behöver du veta din TV:s tillverkare och exakta modell. Antingen kan du testa att ladda ner appen och se om det fungerar, alternativt så googlar du på tv modellen tillsammans med appen för att få reda på om den är kompatibel för detta ändamål. 

1. Anslut till nätverk. Se till att din TV och mobiltelefon är ansluten till samma nätverk. Detta är viktigt för att det ska gå att koppla ihop dem.

2. Ladda ner app. Du behöver därefter ladda ner en app för att kunna styra TV:n med. Vilken app du ska ladda ner beror på vilken TV du har. Har du en TV med Android-stöd kan du ladda ner Googles egna kontroll Android TV. Samsungs TV-apparater däremot har ett eget operativsystem och kan därför inte använda den här appen. Då finns deras egen app vid namn Samsung Smart View. Föredrar du ingen av de här finns det alltid flera tredjepartsappar tillgängliga i de olika appbutikerna. 

3. Koppla ihop. Till sist måste du såklart koppla ihop appen med din TV. Exakt hur du gör det beror lite på vilken app du väljer att ladda ner men går till på ungefär samma sätt. Du brukar få peka ut den TV:n som du vill styra, skriva in en kod på TV:n och sen är det klart. 

4. Lägg undan din gamla kontroll. Efter att du har gjort allt det här är du alltså inte längre i behov av din gamla TV:kontroll. Dock kan det alltid vara bra att spara den för framtiden om du någon gång kommer vilja sälja din TV.
 

Fjärrkontroll för din Apple TV

Har du en Apple TV hemma också har du även en kontroll till den. Själv tappar jag alltid bort den lilla kontrollen och därför är det fullständigt nödvändigt för mig att kunna använda mobilen istället. Den officiella appen från Apple fungerar enbart på just iPhone men det finns en del andra appar som passar för dig med Android (t.ex. Air Remote). Har du en Apple TV är det också högst sannolikt att du faktiskt har en iPhone så jag går specifikt igenom hur gör just med Apples egen app:

1. Ladda ner appen Apple TV Remote från Appstore. 

2. Se till att Apple TV:n och den enhet du laddar ner appen på är uppkopplade på samma nätverk.

3. Öppna appen och välj din Apple TV.

4. Koppla ihop enheterna. Hur du gör det beror på vilken modell du har på din Apple TV:

Apple TV 4:e generationen: En fyrsiffrig kod kommer upp på TV:n som du skriver in på din telefon.

Apple TV 2:a eller 3:e generationen: En fyrsiffrig kod dyker upp i appen. Gå därefter in (med den ”riktiga” Apple TV kontrollen) på Apple TV:n —> Inställningar —> Allmänt —> Fjärrkontroller på din Apple TV —>  Välj din iOS-enhet och skriv in den fyrsiffriga koden. Om din fjärrkontroll är borta eller trasig får du kontakta Apple Support för att få hjälp.

Fjärrkontroll för ljudsystem

Har du också ett ljudsystem med fjärrkontroll som du vill ändra till en app i telefonen? Här finns det inte någon universell app som fungerar till alla typer av ljudsystem. Dock är det värt att nämna att det finns appar till de flesta moderna ljudsystem idag, som t.ex. Sonos. Gör en snabb googlesökning så kommer du snabbt kunna se om det finns till just din modell.

Boka en tekniker
📬 Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs våra nya guider först!
Tack!
Något gick snett! Testa igen.