Varför Àr det sÄ mÄnga kameror pÄ mobilen?

Tech

August 22, 2019

‍

Det vÀxer kameror pÄ smartphones sÄ att det knakar. Vissa tillverkare Àr uppe i fyra, fem kameror. För mÄnga kan det kÀnnas som att mobiltillverkarna har nÄgon slags kapprustning. Behöver man verkligen sÄ mÄnga kameror? 

Till vardags brukar det vanligtvis inte behövas. Men mÄnga kameror öppnar möjligheter till nya slags bilder. Vad Àr det för möjligheter? Vi ska ta reda pÄ svaret. Vi kommer utgÄ frÄn Samsung S10 och iPhone 11, men tekniken Àr likvÀrdig i mÄnga andra smartphones.

‍

Standardkameran

NÀstan alla smartphones Àr utrustade med i alla fall en kamera. Vad Àr principen för en mobilkamera? NÀr man trycker pÄ slutarknappen fÄngar sensorn ljuset som passerar genom linsen. DÀrpÄ digitaliseras den inhÀmtade informationen och omvandlas till ett foto. Den kamera mobilen brukar ha pÄ baksidan Àr vanligtvis en vidvinkelkamera. Den passar bra att fota med för att fÄ med vanliga basic saker, som vovven, en solnedgÄng eller en god matrÀtt. 

Megapixel Ă€r nĂ„got som mĂ„nga kollar efter nĂ€r de tittar efter kameraspecifikationer. Är det viktigt hur mĂ„nga megapixel kameran klarar av att plĂ„ta? Bilder bestĂ„r av smĂ„ pixlar. Ju större man förstorar bilden, desto tydligare blir detta mosaikmönster. Megapixel Ă€r hur mĂ„nga pixlar kameran klarar att ta pĂ„ kort- och lĂ„ngsidan sammanrĂ€knat. Det Ă€r ett kvadratiskt mĂ„tt. 6 megapixel passar bra för att skriva ut pĂ„ ett A4-ark. SĂ„ 12 megapixel rĂ€cker mer Ă€n tillrĂ€ckligt för att printa skarpa bilder pĂ„ A3-ark om man vill. 

Det var kamera nummer ett. Vilka Àr de andra kamerorna?

‍

Möjligheterna med dubbla kameror

Apple introducerade sin dubbelkamera med iPhone 7 Plus. Det dubbelkameran gör Àr att komplettera synvinkeln frÄn den vanliga kameran med ett teleobjektiv. 

TvÄ kameror gör att mobilen mycket bÀttre kan mÀta djup. Djupdatan gör det möjligt för mobilen att kÀnna av djupet i ett motiv. Tekniken har olika namn hos olika mobiltillverkare, som t.ex. Live Focus och TrueDepth. Det innebÀr att den kan blurra bakgrunden i fotot, sÄ att man fÄr den dÀr proffskÀnslan i bilden. Genom Apples Neural engine, som de flesta andra tillverkare brukar kalla AI (artificiell intelligens) berÀknar mobilen vad kameran har i förgrunden, och sen kan man separera för- och bakgrund. DÄ kan man i efterhand Àndra bla ljussÀttningen sÄ att man t.ex. skymmer bakgrunden, men lyser upp förgrunden. Det Àr speciellt anvÀndbart i portrÀttmotiv, sÄ att personen/objektet i förgrunden fÄr allt fokus.

FrÄn början fejkade man portrÀttlÀget genom AI. Selfiekamerorna brukar ocksÄ kunna fejka portrÀttlÀge. Men med dubbelselfiekameran som t.ex. Samsung S10 nu Àr utrustad med fÄr den optiskt reda pÄ djupdata. SÄ portrÀttlÀget i kameraappen anvÀnder nu riktig djupkarta för att sudda ut bakgrunden.


Man har ocksÄ nytta av tvÄ kameror nÀr det gÀller AR (Augmented Reality). Vill du veta mer om det sÄ finns ett inlÀgg om det hÀr pÄ vÄr blogg. Kort sagt Àr det en teknik som gör att man kan fÄ se ett virtuellt objekt i rummet framför sig genom mobilkameran, som att det var dÀr pÄ riktigt. Det finns spel med en drake man kan trÀna upp och dÄ bor den t.ex. pÄ köksbordet, medan en annan drake bor under t.ex. köksstolen. Det gör ocksÄ att man kan prova glasögon, smink och klÀder pÄ sig sjÀlv genom mobilkameran, eller se hur en möbel skulle se ut pÄ en viss plats i sitt rum. Det gÄr visserligen med en enda kamera ocksÄ, men dÄ brukar mobilen fÄ svÄrare att skanna av rummet och hÄlla det virtuella objektet pÄ plats.

Nu var det en avstickare. Tillbaka till kamerafunktionen.

Den tredje kameran

Nu Àr det mÄnga mobiler som kommer med en hel ögrupp av kameror. Den tredje kameran varierar funktionen pÄ mellan olika mobiltillverkare. MÄnga har valt att förstÀrka teleobjektivet. Ett teleobjektiv till systemkameror ser ut som ett lÄngt rör som man skruvar pÄ kameran, som man ser t.ex. nÀr en fotograf ska fota fÄglar. I mobilerna finns en form av denna teknik. Vad blir möjligt genom detta? Vi pratade tidigare om zoom. MÄnga mobiltillverkare har valt att ha en tredje kamera för att förstÀrka den funktionen. Det finns Optisk zoom och Digital zoom. NÀr den optiska zoomen nÄtt sin maxgrÀns anvÀnds digital teknik för att zooma in ytterligare. Den optiska förmÄgan Àr mest imponerande, för den ger oftast tydligare motiv. Teknik för digital zoom blir hela tiden bÀttre. Men vill man kunna fÄnga bra inzoomade motiv Àr optiken viktigast.

Men i Samsung S10 och i iPhone 11 valde man att förstÀrka vidvinkelkameran ytterligare, genom ytterligare en kamera. Det fÄr dÄ plats mer omvÀrld i sökfÀltet. Apple kallar den tredje kameran UltraVidvinkelkamera, och har ett synfÀlt pÄ 120grader, medan Samsung S10 har 123grader. Det fÄr alltsÄ plats mycket mer i sökfÀltet (viewfinder).

SÄ enkelt uttryckt handlar det om att kunna fÄnga mer av omgivningen runt omkring ett motiv. Det blir lite kÀnslan av nÀr man gick över till widescreen, och hissade undan scengardinerna pÄ tv duken. Helt plötsligt fÄr hela slÀkten plats pÄ bilden utan att nÄgon skÀrs bort.

Funktioner i samarbetet mellan kamerorna

FörmÄga att filma

Optisk bildstabilisator Ă€r frĂ€mst viktig nĂ€r man filmar. Det reducerar skakningarna. Det Ă€r alltid svĂ„rt att hĂ„lla kameran stadig, speciellt nĂ€r man rör sig. PĂ„ iPhone 11 finns optisk bildstabilisering pĂ„ bĂ„de den vanliga kameran och telefotokameran. Även hĂ€r finns det ofta ocksĂ„ en digital stabilisering, men den brukar ofta bygga pĂ„ att man fĂ„r klippa av i kanterna av filmen. 

I detta sammanhang kan slowmotion ocksÄ vara vÀrt att nÀmna. Kamerorna i mobilen kan nu ofta fÄnga video i slowmotion. Hur vÀl det fungerar beror pÄ hur mÄnga bilder kameran klarar att ta per sekund, och hur bra sjÀlva kameran Àr. Tillsammans med bra optisk bildstabilisering blir det riktigt proffsiga resultat. Medan en vanlig standard nÀr man filmar med en mobilkamera Àr 30 bilder per sekund (Frames per Second, fps), klarar vissa att ta t.ex. 60 eller 120 bilder per sekund. Tidigare har ett större antal fps betytt att sjÀlva upplösningen blivit lÀgre. T.ex. 60fps i 720p (HD), eller 1080p (Full HD). Men i de senaste mobilkamerorna finns det stöd för 60-120fps i 4K (Ultra HD).

MörkerförmÄga

NÄgot Apple skryter med i iPhone 11 Àr nattlÀget. Den klarar att fota Àven nÀr det Àr mörkt och dÄligt med ljus. Och det Àr sant, den klarar att fÄnga highlights och detaljer bra. Fotografering handlar mycket om att kunna fÄnga ljus. Och dÀr det inte finns mycket ljus blir det dÀrför knepigt. I vanliga fall behöver man stÀlla kameran pÄ ett stativ och lÄta slutaren vara öppen lÀnge, sÄ att den hinner ta in det ljus som finns. 

Om man dÀremot har lÄng slutartid, men rör kameran blir det rörelseoskÀrpa. Ett vanligt motiv med detta Àr trafik i mörkret, nÀr bilarnas lyktor ser ut som fartstreck. Om man vill slippa den effekten behöver kameran vara stabil. Men tack vare AI klarar mÄnga mobiler idag att ta riktigt bra bilder, Àven i miljöer med lite ljus.

Smart HDR

Du har sÀkert hört talas om HDR nÀr det gÀller TV. Men man har stor nytta av det nÀr man fotograferar. Enkelt uttryckt och grovt förenklat Àr det tre slags bilder som smÀlts ihop: en underexponerad (mörk bild), en vanligt exponerad och en överexponerad (ljus bild). DÄ blir det möjligt att ta fram detaljer frÄn bÄde det mörka och det ljusa. Exempelvis brukar en solnedgÄng innebÀra att kameran fÄngar solnedgÄngen, men allt annat runt omkring blir mörkt. Med HDR fÄr man inte bara fram alla detaljer och ljus i solnedgÄngen, utan ocksÄ i omgivningen. I verkligheten Àr det inte lÀngre bara tre bilder som sÀtts ihop, utan avancerad teknik som fÄngar allt detta pÄ en gÄng. Apple lanserar nu Deep fusion. Det innebÀr att mobilen tar en serie bilder som Àr likvÀrdiga och plockar ut det bÀsta frÄn varje och komponerar en bild utifrÄn det. Samsung har utvecklat en liknande funktion.

‍

Sammanfattning

Ja, det var alla kameror. I nulÀget i alla fall. Kanske det blir fler framöver. Vem vet. Men om man sammanfattar det: Varför ska man skaffa sig dubbel- eller trippelkamera? Fördelen med en bra kameramobil Àr att det inte krÀvs ett proffs för att ta bra bilder. Den klara fördelen med fler kameror pÄ mobilen Àr att man inte behöver ta med sig massa kamerautrustning för att kunna fÄ fina bilder och möjlighet att fÄnga allt man önskar, allt ifrÄn den lilla stenen pÄ stranden och upp till hela kustlinjen. Mobilen Àr ocksÄ smart med att sjÀlv tÀnka ut digitala lösningar som tar vid och kompletterar nÀr de optiska nÄtt sin grÀns.

Men behöver man köpa den senaste mobilen med alla kameror för att kunna uppnÄ och Ästadkomma samma slags bilder som de förmÄr plÄta? Eller finns det appar som kan uppvÀga och göra ett nÀstan lika bra jobb? I ett kommande inlÀgg berÀttar vi svaret.

Vill du ha rÄd om kameror i mobilen, fÄ ordning pÄ lagringsutrymme, eller funderar pÄ vilken smartphone som passar dig bÀst? Boka hem en Buddy hÀr.

boka en buddy