Varför är det så många kameror på mobilen?

December 10, 2019

Det växer kameror på smartphones så att det knakar. Vissa tillverkare är uppe i fyra, fem kameror. För många kan det kännas som att mobiltillverkarna har någon slags kapprustning. Behöver man verkligen så många kameror? 

Till vardags brukar det vanligtvis inte behövas. Men många kameror öppnar möjligheter till nya slags bilder. Vad är det för möjligheter? Vi ska ta reda på svaret. Vi kommer utgå från Samsung S10 och iPhone 11, men tekniken är likvärdig i många andra smartphones.

Standardkameran

Nästan alla smartphones är utrustade med i alla fall en kamera. Vad är principen för en mobilkamera? När man trycker på slutarknappen fångar sensorn ljuset som passerar genom linsen. Därpå digitaliseras den inhämtade informationen och omvandlas till ett foto. Den kamera mobilen brukar ha på baksidan är vanligtvis en vidvinkelkamera. Den passar bra att fota med för att få med vanliga basic saker, som vovven, en solnedgång eller en god maträtt. 

Megapixel är något som många kollar efter när de tittar efter kameraspecifikationer. Är det viktigt hur många megapixel kameran klarar av att plåta? Bilder består av små pixlar. Ju större man förstorar bilden, desto tydligare blir detta mosaikmönster. Megapixel är hur många pixlar kameran klarar att ta på kort- och långsidan sammanräknat. Det är ett kvadratiskt mått. 6 megapixel passar bra för att skriva ut på ett A4-ark. Så 12 megapixel räcker mer än tillräckligt för att printa skarpa bilder på A3-ark om man vill. 

Det var kamera nummer ett. Vilka är de andra kamerorna?

Möjligheterna med dubbla kameror

Apple introducerade sin dubbelkamera med iPhone 7 Plus. Det dubbelkameran gör är att komplettera synvinkeln från den vanliga kameran med ett teleobjektiv. 

Två kameror gör att mobilen mycket bättre kan mäta djup. Djupdatan gör det möjligt för mobilen att känna av djupet i ett motiv. Tekniken har olika namn hos olika mobiltillverkare, som t.ex. Live Focus och TrueDepth. Det innebär att den kan blurra bakgrunden i fotot, så att man får den där proffskänslan i bilden. Genom Apples Neural engine, som de flesta andra tillverkare brukar kalla AI (artificiell intelligens) beräknar mobilen vad kameran har i förgrunden, och sen kan man separera för- och bakgrund. Då kan man i efterhand ändra bla ljussättningen så att man t.ex. skymmer bakgrunden, men lyser upp förgrunden. Det är speciellt användbart i porträttmotiv, så att personen/objektet i förgrunden får allt fokus.

Från början fejkade man porträttläget genom AI. Selfiekamerorna brukar också kunna fejka porträttläge. Men med dubbelselfiekameran som t.ex. Samsung S10 nu är utrustad med får den optiskt reda på djupdata. Så porträttläget i kameraappen använder nu riktig djupkarta för att sudda ut bakgrunden.


Man har också nytta av två kameror när det gäller AR (Augmented Reality). Vill du veta mer om det så finns ett inlägg om det här på vår blogg. Kort sagt är det en teknik som gör att man kan få se ett virtuellt objekt i rummet framför sig genom mobilkameran, som att det var där på riktigt. Det finns spel med en drake man kan träna upp och då bor den t.ex. på köksbordet, medan en annan drake bor under t.ex. köksstolen. Det gör också att man kan prova glasögon, smink och kläder på sig själv genom mobilkameran, eller se hur en möbel skulle se ut på en viss plats i sitt rum. Det går visserligen med en enda kamera också, men då brukar mobilen få svårare att skanna av rummet och hålla det virtuella objektet på plats.

Nu var det en avstickare. Tillbaka till kamerafunktionen.

Den tredje kameran

Nu är det många mobiler som kommer med en hel ögrupp av kameror. Den tredje kameran varierar funktionen på mellan olika mobiltillverkare. Många har valt att förstärka teleobjektivet. Ett teleobjektiv till systemkameror ser ut som ett långt rör som man skruvar på kameran, som man ser t.ex. när en fotograf ska fota fåglar. I mobilerna finns en form av denna teknik. Vad blir möjligt genom detta? Vi pratade tidigare om zoom. Många mobiltillverkare har valt att ha en tredje kamera för att förstärka den funktionen. Det finns Optisk zoom och Digital zoom. När den optiska zoomen nått sin maxgräns används digital teknik för att zooma in ytterligare. Den optiska förmågan är mest imponerande, för den ger oftast tydligare motiv. Teknik för digital zoom blir hela tiden bättre. Men vill man kunna fånga bra inzoomade motiv är optiken viktigast.

Men i Samsung S10 och i iPhone 11 valde man att förstärka vidvinkelkameran ytterligare, genom ytterligare en kamera. Det får då plats mer omvärld i sökfältet. Apple kallar den tredje kameran UltraVidvinkelkamera, och har ett synfält på 120grader, medan Samsung S10 har 123grader. Det får alltså plats mycket mer i sökfältet (viewfinder).

Så enkelt uttryckt handlar det om att kunna fånga mer av omgivningen runt omkring ett motiv. Det blir lite känslan av när man gick över till widescreen, och hissade undan scengardinerna på tv duken. Helt plötsligt får hela släkten plats på bilden utan att någon skärs bort.

Funktioner i samarbetet mellan kamerorna

Förmåga att filma

Optisk bildstabilisator är främst viktig när man filmar. Det reducerar skakningarna. Det är alltid svårt att hålla kameran stadig, speciellt när man rör sig. På iPhone 11 finns optisk bildstabilisering på både den vanliga kameran och telefotokameran. Även här finns det ofta också en digital stabilisering, men den brukar ofta bygga på att man får klippa av i kanterna av filmen. 

I detta sammanhang kan slowmotion också vara värt att nämna. Kamerorna i mobilen kan nu ofta fånga video i slowmotion. Hur väl det fungerar beror på hur många bilder kameran klarar att ta per sekund, och hur bra själva kameran är. Tillsammans med bra optisk bildstabilisering blir det riktigt proffsiga resultat. Medan en vanlig standard när man filmar med en mobilkamera är 30 bilder per sekund (Frames per Second, fps), klarar vissa att ta t.ex. 60 eller 120 bilder per sekund. Tidigare har ett större antal fps betytt att själva upplösningen blivit lägre. T.ex. 60fps i 720p (HD), eller 1080p (Full HD). Men i de senaste mobilkamerorna finns det stöd för 60-120fps i 4K (Ultra HD).

Mörkerförmåga

Något Apple skryter med i iPhone 11 är nattläget. Den klarar att fota även när det är mörkt och dåligt med ljus. Och det är sant, den klarar att fånga highlights och detaljer bra. Fotografering handlar mycket om att kunna fånga ljus. Och där det inte finns mycket ljus blir det därför knepigt. I vanliga fall behöver man ställa kameran på ett stativ och låta slutaren vara öppen länge, så att den hinner ta in det ljus som finns. 

Om man däremot har lång slutartid, men rör kameran blir det rörelseoskärpa. Ett vanligt motiv med detta är trafik i mörkret, när bilarnas lyktor ser ut som fartstreck. Om man vill slippa den effekten behöver kameran vara stabil. Men tack vare AI klarar många mobiler idag att ta riktigt bra bilder, även i miljöer med lite ljus.

Smart HDR

Du har säkert hört talas om HDR när det gäller TV. Men man har stor nytta av det när man fotograferar. Enkelt uttryckt och grovt förenklat är det tre slags bilder som smälts ihop: en underexponerad (mörk bild), en vanligt exponerad och en överexponerad (ljus bild). Då blir det möjligt att ta fram detaljer från både det mörka och det ljusa. Exempelvis brukar en solnedgång innebära att kameran fångar solnedgången, men allt annat runt omkring blir mörkt. Med HDR får man inte bara fram alla detaljer och ljus i solnedgången, utan också i omgivningen. I verkligheten är det inte längre bara tre bilder som sätts ihop, utan avancerad teknik som fångar allt detta på en gång. Apple lanserar nu Deep fusion. Det innebär att mobilen tar en serie bilder som är likvärdiga och plockar ut det bästa från varje och komponerar en bild utifrån det. Samsung har utvecklat en liknande funktion.

Sammanfattning

Ja, det var alla kameror. I nuläget i alla fall. Kanske det blir fler framöver. Vem vet. Men om man sammanfattar det: Varför ska man skaffa sig dubbel- eller trippelkamera? Fördelen med en bra kameramobil är att det inte krävs ett proffs för att ta bra bilder. Den klara fördelen med fler kameror på mobilen är att man inte behöver ta med sig massa kamerautrustning för att kunna få fina bilder och möjlighet att fånga allt man önskar, allt ifrån den lilla stenen på stranden och upp till hela kustlinjen. Mobilen är också smart med att själv tänka ut digitala lösningar som tar vid och kompletterar när de optiska nått sin gräns.

Men behöver man köpa den senaste mobilen med alla kameror för att kunna uppnå och åstadkomma samma slags bilder som de förmår plåta? Eller finns det appar som kan uppväga och göra ett nästan lika bra jobb? I ett kommande inlägg berättar vi svaret.

Vill du ha råd om kameror i mobilen, få ordning på lagringsutrymme, eller funderar på vilken smartphone som passar dig bäst? Boka hem en Buddy här.

Taggar

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!