August 11, 2019
Tips & Tricks

Såhär tar du en skärmbild - PC

Så tar du en skärmbild

En skärmbild, eller skärmdump som det också kallas, är när man tar en bild av skärmen och vad som händer på den i just den stunden. Visserligen kan man ta en bild med sin kamera riktad mot skärmen, men bildresultatet brukar bli dåligt. Därför finns funktionen för att enheten själv tar en bild på vad som händer på skärmen. Vi ska nu titta på hur man tar en skärmbild på en PC.

Du kan ta en skärmbild på tre sätt:


1. Print Screen

Sedan urminnes tid har många tangentbord haft en knapp som heter Print Screen (ibland står det något liknande, som PrtScr).

Tryck: Print screen. Då tar Windows en bild av skärmen.

Sedan kan man klistra in den i tex ett mail, bild- eller ordbehandlingsprogram (ctrl + v)


2. Print Screen + Windows-tangenten

Det går att få skärmbilden direkt sparad i mappen Bilder/Skärmbilder.

Tryck: Windows-tangenten + Print Screen


3. Skärmklippsverktyg

För att välja en specifik del av skärmen eller att ta en fördröjd bild finns Skärmklippverktyget. Det kan man starta inne på Kör. Har man Windows 10 finns det nu ett kortkommando för funktionen:

Tryck: Windows-tangenten + Skift + S

Då kommer det upp en ruta som går att justera exakt vad man vill ha för del av skärmen på bilden. Man drar med musen och markerar området som bilden ska tas. Därefter klistrar man in.

Ta hjälp

Vill du lära dig mer om snabbknappar, bildredigering eller att helt enkelt bli mer familjär med datorn, mobilen eller plattan? Boka en Buddy här.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!