Såhär tar du en skärmbild - PC

Tips & Guider

August 11, 2019

En skärmbild, eller skärmdump som det också kallas, är när man tar en bild av skärmen och vad som händer på den i just den stunden. Visserligen kan man ta en bild med sin kamera riktad mot skärmen, men bildresultatet brukar bli dåligt. Därför finns funktionen för att enheten själv tar en bild på vad som händer på skärmen. Vi ska nu titta på hur man gör det på en PC.

Du kan ta en skärmbild på tre sätt:


1. Sedan urminnes tid har många tangentbord haft en knapp som heter Print Screen (ibland står det något liknande, som PrtScr).

Tryck: Print screen. Då tar Windows en bild av skärmen.

Sedan kan man klistra in den i tex ett mail, bild- eller ordbehandlingsprogram.

Tryck: Ctrl + V


2. Det går att få skärmbilden direkt sparad i mappen Bilder/Skärmbilder.

Tryck: Windows-tangenten + Print Screen


3. För att välja en specifik del av skärmen eller att ta en fördröjd bild finns Skärmklippverktyget. Det kan man starta inne på Kör. Har man Windows 10 finns det nu ett kortkommando för funktionen:

Tryck: Windows-tangenten + Skift + S

Då kommer det upp en ruta som går att justera exakt vad man vill ha för del av skärmen på bilden. Man drar med musen och markerar området som bilden ska tas. Därefter klistrar man in.

Vill du lära dig mer om snabbknappar, bildredigering eller att helt enkelt bli mer familjär med datorn, mobilen eller plattan? Boka en Buddy här.


Boka en buddy
📬 Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs våra nya guider först! (+ en överraskning)
Tack!
Något gick snett! Testa igen.