Populära streamingtjänster - film, musik och böcker

April 7, 2020

Tänk om det hade varit tidigt 90-talet nu och man behövde vara hemma sjuk en längre period. Då hade det varit svårt att ha underhållning så det räcker i två, tre veckor. Vad hade man haft tillgång till? Man hade i princip bara haft sin VHS-samling, och sin TV, som inte hade så många kanaler. Ja, och inte många radiokanaler att välja på heller. Sen fanns vinylsamlingen förstås, och vissa hade en cd-samling att spela på stereon. I bokhyllan hade man ett litet bibliotek, kanske ett ställ med några serietidningar. Några TV-spel kanske man hade, och brädspelen förstås. Ja, det är ungefär vad som fanns. 

Vilken kontrast vi har idag! Nu har tillgång till nästan allt vi vill lyssna på, titta på, spela och läsa, när vi själva vill. Ändå kommer man kanske ibland på sig själv när man säger: “Det finns inget på tv” och “Jag hittar inget att se på Netflix”, vilket är lite komiskt i sammanhanget.

Just nu streamas det som aldrig förr jorden runt. Vi ska titta på tjänster för film och serier, böcker, musik och spel (egentligen är inte alla dessa tjänster streamade, men det brukar användas som ett samlingsnamn för dessa typer av här tjänster). Vi har samlat en lista med populära streamingtjänster här i Sverige och även länkar till dem. Kanske finns det någon du har funderat på att kika närmare på? 

Film och serier

SVT Play

Om man vill börja använda Play-tjänster är SVT Play en bra start. Det finns en hel del gratis material i form av både nyhetsprogram, dokumentärer och sport, filmer och tv-serier. Ett populärt inslag är arkivet där de har lagt ut massa gamla kända klipp från SVT:s historia. Man kan även livestreama SVT:s olika tv-kanaler.

Klicka här för att komma till SVT Plays hemsida.

UR Play

I sammanhanget bör även UR Play nämnas. Det är också en bra Play-tjänst att börja med. Är man vetgirig och vill lära sig saker passar UR Play. Där finner man dokumentärer, föreläsningar och vissa tv-serier. Högaktuellt är UR:s satsning Skola Hemma, som är anpassat för barn och ungdomar som får gå i skolan hemma. Du kan läsa mer om det i inlägget: Skola på distans.

Klicka här för att komma till UR Plays hemsida.

TV4 Play

Är också en veteran inom streaming. Vill man börja använda Play är också detta en bra början. Här kan man se TV4 live, men man har också tillgång till deras programbibliotek. Fördelen är att allt är gratis, men nackdelen är att reklamen inte går att hoppa över. Om man däremot har C More kan man se reklamfritt.

Klicka här för att komma till TV4 Plays hemsida.

C MORE

I paketen som C More erbjuder (som många minns som Canal+) finns det mesta för sportfantaster, film- och serieälskare. I sportväg finns hockey, fotboll och golf. Man kan se matcher från bl.a SHL, La Liga, Serie A, och Handbollsligan. I deras film- och seriebibliotek finns tusentals titlar i olika genrer, producerade i både Sverige och internationella blockbusters. För barn finns också massor, som Astrid Lindgrenklassiker, animerat och familjefilmer. När man prenumererar på något av deras paket till TV har man tillgång till paketets Play-tjänster även i C Mores egen app. Kolla på din tv-, eller internetleverantör om de har erbjudanden på C More. 

Klicka här för att komma till C Mores hemsida.

HBO Nordic

När HBO kom över Atlanten hit blev den en omedelbar succé, främst för serieälskare. De har många hyllade serier och ett hundratal filmer. De har unika rättigheter, så det som de producerar själva är exklusivt material. För barnen finns Toonix Kids, ett läge som gör att allt innehåll anpassas för barn, med andra ord finns det material för hela familjen.

Klicka här för att komma till HBO Nordics hemsida.

SF Anytime

En tjänst som kom igång väldigt tidigt i streamingeran. Den var en bra övergång från de fysiska videobutikerna och streamingtjänster online. Man hyr och köper nämligen fortfarande film, men ser den streamad. Mycket som visas på bio kommer rätt så snabbt till SF Anytime.

Klicka här för att komma till SF Anytimes hemsida.


SF Kids

Här är det bara finns barntillåtet material, inget annat. Men det är även kul för vuxna eftersom det finns många barndomsminnen från TV här. Och det är populärt bland barn för det finns både så mycket både gammalt och nytt att upptäcka. Många vuxna är glada för offlinefunktionen, så att barnen själva kan titta på saker utan att behöva vara uppkopplade.

Klicka här för att komma till SF Kids hemsida.

Apple TV Plus

Hösten 2019 lanserade Apple sin egen streamingtjänst, med egna originalserier. Det är fokus på hög kvalitet både i bild och ljud, med 4K med HDR och Dolby Atmos (betyder superb bild och skarp ljudupplevelse). Något att vara uppmärksam på är att de i sökningar även kan visa material från andra streamingtjänster, som t.ex. Netflix. När man däremot trycker på Play slussas man vidare till exempelvis Netflix. Vill man testa tjänsten bjuder Apple på visning av de första avsnitten i sina serier.

Klicka här för att komma till Apple TV Plus hemsida.

Youtube

Inte att förglömma, när man vill titta på söta katter och roliga hundar, DIY, och topp-10-listor - Youtube är världens största streamingtjänst. Innehållet är enormt och näst intill oändligt. Nu för tiden producerar de även eget material, som serier. Det finns en bra innehållsblockerare, så att innehållet blir barnvänligt. Det finns även en reklamfri variant som man kan prenumerera på: Youtube Premium. Den ger även möjlighet att ladda ner video till sin enhet (inuti appen) och tillgång till deras egen streamingtjänst för musik: Youtube Music.

Klicka här för att komma till Youtubes hemsida.

Netflix

Blev också en succé när den kom över Atlanten till Norden, och nu finns de över en stor del av världen. Den är enkel att bläddra i, har preview på filmerna och serierna, och ger bra anpassade förslag på saker att titta på. Det finns väldigt många filmer och TV-serier, men av varierande kvalitet. TV-serier brukar inte ha den senaste säsongen, förutom deras egna serier. Det finns en hel del blockbusters, men också många egna filmer och mer okända titlar. De har ett barnläge som är omtyckt av många föräldrar. Just nu har de fått strypa bildkvalitén en period pga att så många streamar. Det finns olika abonnemang som baseras på bildkvalitet och hur många aktiva skärmar man kan se på samtidigt. Läs om möjligheten att titta tillsammans på Netflix på distans här.

Klicka här för att komma till Netflixs hemsida.

Amazon Prime Video

Prime Video är en stor tjänst i USA, men finns nu även i Sverige. Däremot är inte allt material textat på svenska. De producerar många serier och filmer. Deras månadspris är relativt lågt om man jämför med andra streamingtjänster.

Klicka här för att komma till Amazon Prime Videos hemsida.


Google Play

Google Play kanske är mest känd för att man laddar ner appar till sin enhet där. Men de har också filmer och serier on demand, vilket innebär att man både kan hyra och köpa titlar där. Det liknar på så sätt SF Anytime.

Klicka här för att komma till Google Plays hemsida.

DPlay

DPlay är Discovery Networks streamingtjänst. De har kanaler som Animal Planet, Discovery channel, TLC, Eurosport, Kanal 5, Kanal 9 och Kanal 11. Gillar man dessa kanaler kan det vara en streamingtjänst att fundera på, eftersom många av programmen från kanalerna finns i DPlay.

Klicka här för att komma till DPLays hemsida.

Snart! Disney Plus

En mycket efterlängtad tjänst som kommer att ha innehåll från Disney, Pixar, Marvel och National Geographic. Tjänsten väntas lanseras under sommaren eller tidig höst.

Klicka här för att komma till Disney Plus hemsida.

Böcker

Vi ska se närmare på tjänster som erbjuder e-böcker och ljudböcker. Trodde att tjänsterna för ljudböcker och e-böcker hade tusentals titlar, men upptäckte att det nu faktiskt handlar om hundratusentals böcker! Det är verkligen som att ha ett helt stadsbibliotek i fickan. De har bl.a bästsäljare, deckare, romaner, biografier och barn- och ungdomsböcker. Eftersom det finns både ljud- och e-böcker, så man kan välja att antingen läsa själv eller att lyssna. Osäker på vilken tjänst du ska välja? Skriv ner de fem senaste böckerna du läst. Titta sedan vilken av tjänsterna som har flest av dessa böcker. Den kommer troligtvis ha andra böcker du också är intresserad av.

Storytel

Hos Storytel har du tillgång till ett massivt bibliotek! Det finnas på svenska, engelska, finska och danska. De har också en egen läsplatta som man kan köpa: Storytel Reader.

Klicka här för att komma till Storytels hemsida.

Nextory

Nextory erbjuder också en uppsjö av ljudböcker och e-böcker. De har ett familjeabonnemang där fyra stycken kan läsa och lyssna samtidigt. Även här finns ett offlineläge. Liknar BookBeat och Storytel.

Klicka här för att komma till Nextorys hemsida.

BookBeat

Bonniers strå till stacken med e-böcker. e-böckerstacken. Liknar Nextory och Storytel.

Klicka här för att komma till BookBeats hemsida.

Google Play

Google Play har även en egen avdelning för e-böcker och ljudböcker.

Klicka här för att komma till Google Plays hemsida.

Readly

Om man vill ha ett eget tidningsställ större än i tidningskiosken, utan att det tar plats hemma är Readly perfekt. Varje dag fylls den på med dagstidningar och magasin. Det finns nästan något för varje intresse och hobby. Bläddrade snabbt igenom och hittade genast bl.a inredning, mode, motor, sport, träning, kultur, konst, musik, dator, växter, teknik, foto. Och resemagasin… man kan ju i alla fall drömma om att få resa.

Klicka här för att komma till Readlys hemsida.


Musik

Soundcloud

Soundcloud erbjuder mycket demo-musik, men de har nyligen släppt en betaltjänst som liknar Spotify.

Klicka här för att komma till Soundclouds hemsida.

Spotify

Här är veteranen! Spotify finns i en gratisversion om man vill testa. Utbudet av musik och podcasts är enormt. Man kan lyssna på miljontals låtar, följa heta spellistor och lyssna på favoritpoddar. Den är en mästare på att rekommendera musik man kan vara intresserad av och skapar personliga mixar och spellistor. Man har också en Releaseradar där man kan se senaste releaser från de artister man följer. I gratisversionen har du begränsat antal gånger du kan hoppa mellan låtar, och reklam som ofta uppmuntrar att slippa begränsningarna i Premium-versionen. I Premium finns möjlighet att ladda ner musik och spellistor till sin enhet och lyssna offline.

Klicka här för att komma till Spotifys hemsida.

Apple Music

Apples svar på Spotify. Har förbättrats avsevärt sen den lanserades 2015.

Klicka här för att komma till Apple Musics hemsida.

Google Play

Googles svar på Spotify. En tjänst som också förbättrats avsevärt sen den lanserades. Fördelen här är att man också har tillgång till film och e-böcker. Allt på samma ställe.

Klicka här för att komma till Google Plays hemsida.

Spel

Vill du fördriva lite tid i spelens värld? Dessa tjänster kan vara värda att titta på, och de kan vara en bra start:

Steam hemsida. En veteran på marknaden.

Apple Arcade hemsida. Apples tjänst.

Stadia hemsida. Googles tjänst.

Vi rekommenderar de snälla och barnvänliga spelen, så att hela familjen kan ha kul.

Övriga tips
  • Ett smultronställe för att kunna läsa och lyssna på mycket material är biblioteket. Googla ditt lokala bibliotek, skaffa ett lånekort och vips har du tillgång till en stor del material. Se dock till att endast besöka biblioteket om du är frisk och kan röra dig fritt utomhus och på publika platser.
  • Kolla om din tv-, mobil, eller bredbandsleverantör har några erbjudanden. Andra företag har också ofta medlemserbjudanden för streamingtjänster. Kolla medlemskapet i ditt elbolag, hyresbolag, mat- eller klädkedja, teknikbutik. 
  • Ifall internetuppkopplingen slutar fungera, se till att ha laddat ner offlinematerial från dina streamingtjänster om de erbjuder det. Titta gärna på våra inlägg om felsökning här. Annars hjälper vi gärna till här på TechBuddy.

_______________________________________________________

Teknikstrul men avskärmad hemma? Boka distanssupport!

Vi erbjuder nu möjligheten att boka distanssupport med en TechBuddy, som ett alternativ till våra hembesök. Kanske jobbar du hemifrån och nätverket krånglar? Eller upplever du kanske problem med datorn, eller TV:n som hindrar dig från att hålla dig uppdaterad? Slipp frustrationen och teknikångesten, boka TechBuddy distanssupport här! Du får hjälp inom 24h.
Taggar

No items found.

Dela inlägget

Liknande inlägg

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!