July 28, 2020
Tips & Tricks

Koppla ihop din dator med TV:n - så gör du

Det är alltid användbart att kunna dela sin datorskärm med sin TV. Även fast man har en smart-tv kan det ibland vara önskvärt att skicka över sitt datorinnehåll direkt till TV-skärmen. Det kan vara att du vill visa något för en större mängd människor och din datorskärm helt enkelt blir för liten. Eller så har du inte alls en smart-tv och vill njuta av filmkvällen i ett större format för att maxa stämningen. Dock finns det lite olika vägar att gå om du vill dela din datorskärm med din TV. Nu ska vi reda ut detta för dig så att alla får möjlighet att utnyttja det.

Trådlöst - Apple TV eller Chromecast

Först och främst väljer du om du vill föra över bilden trådlöst eller via kabel. För att kunna föra över trådlöst behöver du en produkt som tillåter detta. Det kan vara t.ex. en Chromecast eller en Apple-tv som vi berättat om tidigare här i bloggen, läs det inlägget här. Kort och gott är det produkter som du kopplar in i TV:n och som sen kan ha flera funktioner inbyggda i sig själv. Den gör det också möjligt för dig att koppla upp din dator till TV:n. Förutom en sådan här produkt behöver du internet som båda produkterna kan prata med. För att det ska fungera behöver både datorn och den enhet du vill ansluta till vara uppkopplade till samma nätverk för att de ska kunna hitta och prata med varandra.

En sådan här produkt behöver inte vara speciellt dyr. En Apple-TV har många funktioner och kostar därför lite mer än vad t.ex. en Chromecast gör. Den kostar ungefär mellan 1500-2000 kr. Uppenbarligen är en Apple-TV därför inte någon produkt som du spontanköper inför en filmkväll eller liknande utan tåls att tänkas över. Dock är det här en jättebra enhet för dig som har en iPhone, iPad eller MacBook då den tillåter dina produkter att kopplas ihop på ett väldigt trevligt sätt. Har du dock en Andorid-telefon eller en PC-dator är en Apple-TV inte det bästa alternativet för dig. En Chromecast fungerar dock både med Andorid och Appleprodukter och kan därför vara ett alternativ för familjen med flera olika enheter. Där finns också olika varianter av produkten. Antingen kan du köpa Chromecast Ultra som egentligen är en direkt variant av Apple-TV då den har inbyggda appar som du kan använda direkt i TV:n. Den kostar runt 800kr. Alternativt kan du köpa en vanliga, enklare versionen av Chromecast som ger dig möjlighet att skicka över bilden från din dator, mobil eller surfplatta direkt över internet. Den här kostar mindre och ligger på ca 400kr.

Det som krävs för att kunna använda sig av de här produkterna är att din TV ska ha ett HDMI-uttag. I dag har alla TV-apparater ett sådant uttag och därför är det inte något man egentligen bör oroa sig över om man inte har en riktigt gammal TV.

Såhär ser en HDMI-kabel ut och de flesta TV:apparater har idag stöd för dessa.
Såhär ser en HDMI-kabel ut och de flesta TV:apparater har idag stöd för dessa.
När kabel krävs - HDMI-kabel

Den här trådlösa varianten föredrar många såklart men det finns också tillfällen som de här lösningarna inte fungerar av olika anledningar. Ett exempel på det är när man är ute i fritidshuset och man inte har tillgång till wi-fi. Då funkar inte de ovan nämnda produkterna alls. Därför kan det då istället vara önskvärt att ha en kabel-lösning för dessa tillfällen. Det här är egentligen inget mer komplicerat, utan det enda är att din dator är låst till en plats.

Det bästa sättet att dela sin datorskärm med TV:n är med en HDMI-kabel. En sådan kabel för över både ljud och bild digitalt direkt i samma kabel. HDMI-kablar kan du hitta på alla elektronikkedjor och den finns i flera olika prisklasser. Värt att nämna är dock att det faktiskt är värt att lägga lite mer pangar då de ofta håller längre samt att de brukar ha en garanti på ett visst antal år. Som nämnt ovan har nästan uteslutande TV:apparater idag ett HDMI-uttag. Dock gäller inte riktigt samma med datorer. Apple har (som känt) många alternativa lösningar och har inte alla uttag som resterande tillverkare har. Därför har inte alla deras datorer HDMI-uttag. En del av dem har det men långt ifrån alla. Har din dator inget HDMI-uttag finns det nästan alltid små adaptrar att köpa till för att kunna använda sig av en HDMI-sladd iallafall. Viktigt att tänka på är att kontrollera att dessa adaptrar har stöd för både ljud och bild så att man kan använda sig av sladden vid alla tillfällen. Är man osäker på detta ska man inte vara rädd för att fråga personalen i butiken en gång extra, det kan ibland vara svårt att se skillnaden.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!