3 olika sätt - så kopplar du ihop din dator med TV:n

July 28, 2020
Dator med HDMI-uttag

Det är alltid användbart att kunna dela sin datorskärm med sin TV. Även fast man har en smart-tv kan det ibland vara önskvärt att skicka över sitt datorinnehåll direkt till TV-skärmen. Det kan vara att du vill visa något för en större mängd människor och din datorskärm helt enkelt blir för liten. Eller så har du inte alls en smart-tv och vill njuta av filmkvällen i ett större format för att maxa stämningen. Dock finns det lite olika vägar att gå om du vill dela din datorskärm med din TV. Nu ska vi reda ut detta för dig så att alla får möjlighet att utnyttja det.

Trådlöst eller med kabel?

Det du först måste avgöra är om du vill föra över bilden trådlöst eller via kabel. För att kunna föra över trådlöst behöver du en produkt som tillåter de, till exempel. en Chromecast eller en Apple-TV. Kort och gott är det produkter som du kopplar in i TV:n och som sen kan ha flera funktioner inbyggda i sig själv.

Många föredrar den trådlösa varianten att koppla ihop sin dator till TV:n, men det finns också tillfällen som de här lösningarna inte fungerar av olika anledningar. Ett exempel på det är när man är ute i fritidshuset och man inte har tillgång till WiFi. Då kan det istället vara önskvärt att ha en kabel-lösning. Det här är egentligen inget mer komplicerat, utan det enda är att din dator är låst till en plats.

Trådlöst - Apple TV eller Chromecast

För att dela sin datorskärm trådlöst behövs, som tidigare nämnt, en produkt som tillåter det. Dessutom behöver både datorn och den enhet du vill ansluta till vara uppkopplade till samma nätverk för att de ska kunna hitta och prata med varandra. Två vanliga enheter för detta ändamål är Apple TV och Chromecast. Det som krävs för att kunna använda sig av de här produkterna är att din TV ska ha ett HDMI-uttag. I dag har alla TV-apparater ett sådant uttag och därför är det inte något man egentligen bör oroa sig över om man inte har en riktigt gammal TV.

En Apple TV kopplad till en TV.

Apple TV

Apple TV är en bra enhet för dig som redan har flera produkter från Apple, exempelvis iPhone, iPad eller Macbook, då det tillåter alla produktwr att kopplas ihop sömlöst. En Apple TV har många funktioner förutom att kunna dela datorskärm, till exempel kan du ladda ner appar som du kan använda utan en annan enhet. Därför kostar den även mer än en Chromecast. Priset ligger på runt 1800:-.

En TechBuddy installerar en Chromecast
En Chromecast gör det möjligt att streama din datorskärm upp till din TV.

Chromecast

En Google Chromecast fungerar både med Andorid och Apple-produkter och kan därför vara ett alternativ för familjen med flera olika enheter. Det finns olika varianter på Chromecast. Den vanligaste varianten av Chromecast är en enklare version som gör det möjligt att skicka över din datorskärm upp på TV:n över internet. Den kostar runt 400 kr. Du kan även köpa Chromecast Ultra, som är lik Apple TV:n i och med att den har inbyggda appar som du kan använda direkt i TV:n. Den kostar runt 800 kr.


Såhär ser en HDMI-kabel ut och de flesta TV:apparater har idag stöd för dessa.
Såhär ser en HDMI-kabel ut och de flesta TV:apparater har idag stöd för dessa.

När kabel krävs - HDMI-kabel

Det bästa sättet att dela sin datorskärm med TV:n, om du behöver göra det trådbundet, är med en HDMI-kabel. En sådan kabel för över både ljud och bild digitalt direkt i samma kabel. HDMI-kablar kan du hitta på alla elektronikkedjor och den finns i flera olika prisklasser. Värt att nämna är dock att det faktiskt är värt att lägga lite mer pangar då de ofta håller längre samt att de brukar ha en garanti på ett visst antal år.

Idag har i princip alla TV ett HDMI-uttag. Dock gäller inte riktigt samma med datorer. Apples Macbooks har till exempel inte alla uttag som resterande tillverkare har, till exempel HDMI-uttag. Har din dator inget HDMI-uttag finns det små adaptrar att köpa till för att kunna använda sig av en HDMI-sladd.

Viktigt!

Kom ihåg att kontrollera att dessa adaptrar har stöd för både ljud och bild så att man kan använda sig av sladden vid alla tillfällen. Är man osäker på detta ska man inte vara rädd för att fråga personalen i butiken en gång extra, det kan ibland vara svårt att se skillnaden.

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!