Chromecast eller Apple TV - vad är skillnaden?

February 21, 2020
Appel TV vs Chromecast

Tablå-TV känns föråldrat och omodernt och TV-publiken vill mer och mer kunna styra sin tablå själv, skräddarsytt efter sitt eget liv. De två teknikgiganterna Apple och Google har såklart snappat upp detta och lanserat sina egna bidrag för att vinna kunderna. Men vilken är egentligen bäst? Vi har jämfört Chromecast och Apple TV och tagit fram vad vi anser vara plus och minus med dem.

Chromecast

Chromecast

Detta är Googles vinnare. Chromecast är en liten puck som du installerar i din TV som ger dig möjligheten att strömma video från din mobil, dator eller surfplatta till din TV. Detta är en väldigt simpel produkt och varken möjlighet till att få appar installerade och kommer inte heller med någon fjärrkontroll. Dock finns det väldigt många appar som är kompatibla med Chromecast - dock då endast i din telefon och all styrning sker då alltså i telefonen, datorn eller din surfplatta. Detta kan verkas fjuttigt i jämförelse med andra liknande produkter, vad som talar för denna är det låga priset som ligger priset på ca 400 kr. Chromecast Ultra är en lite mer avancerad version som ger dig möjlighet att streama film i ultrahög upplösning med upp till 4K UHD (den kostar dock lite mer). 

I och med att många har en dator eller telefon som de idag tittar mycket på TV & film i de olika play-kanalerna som finns eller via Netflix och Viaplay kan en Chromecast vara ett bra och billigt alternativ för att avancera filmtittandet ett snäpp. 

Fördelar

- Billig
- Fungerar med alla operativsystem

Nackdelar:

- Begränsat användningsområde
- Saknar egna appar

Apple TV

Apple TV

Apple har hunnit komma ut med fem versioner av sin populära produkt Apple TV och är mer avancerad än Chromecast. Du är inte beroende av andra teknikprylar på samma sätt. I din Apple TV finns många appar installerade så som Netflix, Viaplay, HBO Nordics, TV4Play, Youtube etc. Alltså kan du titta på det mesta direkt i Apple TV:n vilket gör att du med en Android telefon ändå kan känna kärlek för produkten.

Om du mot förmodan inte hittar det du söker i de förinstallerade apparna kan du självklart strömma över videor från din mobila enhet via Airplay. Dessa fungerar kanske inte helt överraskande bäst med en iPhone, iPad eller Mac men det går att lösa på en Windowsenhet också, dock är resultatet inte alltid det bästa. 

Apple TV kommer också med en fjärrkontroll som har blivit uppdaterad i den senaste versionen. Det finns en pekyta som du använder för att scrolla och välja bland alla filmer, men också för att spola. Det finns också traditionella knappar för att spela, pausa och det finns även möjlighet för att starta och stänga av TV:n samt höja och sänka volymen. 

Det som kanske talar emot att köpa en Apple TV skulle kunna vara priset. Det finns två olika varianter: 32 GB som kostar 1890kr och 64GB som kostar 2290kr. Vilken som passar dig bäst beror helt och hållet på vad du hade tänkt göra med den. Om du bara vill titta på filmer och kanske ladda ner några extra appar funkar 32 GB utmärkt.

Fördelar:

- Stort apputbud
- Bra fjärrkontroll

Nackdelar:

- Dyr
- Begränsad Airplay för Android

Vilken ska du välja?

Det spelar väldigt stor roll vad du har tänkt att använda produkten till och såklart, hur mycket du är beredd att betala. Vill du ha allting direkt i din TV är det Apple TV som är det bästa alternativet. Om du istället kan tänka dig att använda din telefon, dator eller surfplatta att streama ifrån är en Chromecast ett bra och billigt alternativ. En Apple TV känns i sig väldigt lyxig vilket ökar ha-begäret för produkten. Känner du att du fortfarande tycker att det är krångligt och svårt att veta vilken du ska ha, hör av dig till oss på TechBuddy så hjälper vi dig!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!