4 saker att tänka på vid köp av ny TV

October 8, 2019

Att köpa en ny TV kan vara krångligt i många aspekter. Även om man har stor kunskap och vet vad man vill ha är det lätt hänt att bli bortfintad av alla säljare i butikerna och krångliga bokstavskombinationer som lovar mer än de håller. Därför har vi tagit fram 4 saker att tänka på när du ska köpa en ny TV.

1. Hur stor TV vill du ha?

Först och främst är det såklart viktigt att tänka på hur stor TV du vill ha. Hur vet man det då? Det beror självklart på hur långt ifrån TV:n du kommer att sitta. Det finns en del riktlinjer som man kan gå efter. Dock gällde dessa mest förr då man inte kunde sitta för nära TV:n utan att kvalitén försämrades avsevärt. Idag brukar man säga att du egentligen kan ha hur stor TV som helst, kvalitén är så pass bra idag. Det tåls att säga att misstaget som görs idag ofta är att man köper en för liten TV snarare än för stor. Här spelar dock också priset in då större TV:apparater kostar en slant extra.

På senare år har många böjda TV:apparater kommit in på marknaden. Dessa ser flashiga ut och många väljer att köpa dessa just pga av den aspekten. Viktigt att komma ihåg är att den ultimata TV-upplevelsen på en böjd TV har en begränsad mittpunkt. Därför är dessa böjda TV:apparater inte ultimata om ni är många som ska titta samtidigt och alltså inte få plats i denna mittpunkt. Dock ger den en djupare upplevelse för den som sitter på den tänkta mittpunkten. Så om du tittar mycket själv eller med din partner kan detta vara ett alternativ.

2. Vilken kvalitet ska TV:ns bild ha?

Vad du ska ha för bildkvalité på din TV kan vara svårt, speciellt med alla säljare i butiken som pratar på med förkortningar hit och dit som man inte förstår någonting av. 4k (4 gånger högre kvalité än full HD) är den högsta bildkvalitén idag och det kommer in mer och mer 4k material på marknaden, t.ex. YouTube och en del på Netflix. Dock är det långt ifrån allt som visas i 4k-kvalitet, men vi vet ju att det kommer att komma mer och mer. Därför kan det vara en grej att investera i för framtiden då den inte längre är så farligt dyr.

Många 4k-apparater har också möjlighet till uppskalning, så även om det som visas på TV:n inte är 4k skalas det upp och blir (inte riktigt men nästan) lika bra som om det vore det. Vill du verkligen fullända bilkvalitén bör du satsa på en OLED-TV. Det ger dig en grymt bra bildkvalité då det kan ge full svärta i bilden vilket i sin tur blir en fantastisk kontrast och skapar ett bättre djup.

Vill du veta mer om skillnaden mellan SD; HD och 4k? Läs vårt blogginlägg Vad är skillnaden mellan SD, HD och 4K?.

Skillnad mellan SD, HD, full HD och Quad HD.

3. Ska jag köpa en Smart-TV?

Ska du köpa en ny TV idag är det nog många som vill köpa en Smart TV. Men många vet inte riktigt vad en Smart-TV faktiskt är. Kort och gott kan man säga att en Smart TV är en TV med internet. Du kan köra redan förinstallerad appar, eller ladda ner egna, så som t.ex. Netflix, YouTube eller liknande. Det finns också möjligheten att surfa på nätet i TV:ns egna webbläsare. En smart TV ger dig också ofta möjligheten att spela in program direkt från TV:n. Antingen via en inbyggd hårddisk eller via ett USB som du enkelt kopplar in i TV:n. Köper du en Smart-TV är det viktigt att ha koll på om det finns en wi-fi anslutning i TV:n, eller om du istället måste ansluta via kabel.

💡 TechBuddy tipsar: En hyfsat ny Smart TV med HD-upplösning fungerar bra för de allra flesta.

Osäker på vad du ska tänka på när du ska köpa en Smart-TV? Läs vårt inlägg om Smart-TV här.

4. Vilket ljudupplevlse vill jag uppnå?

En sista grej att tänka på vid ett TV-köp är den slutgiltiga ljudupplevelsen. I och med att dagens TV-apparater är så pass tunna är det omöjligt rent fysiskt att få in kraftfulla högtalare. Därför bör man istället fundera på om man behöver ett externt ljudsystem eller om de inbyggda högtalarna räcker. Det här beror helt och hållet på vad du tittar på. Är det nyheter och någon serie då och då kanske du inte har jättehöga krav på ljudet, däremot om du tittar mycket på film kan detta stärka upplevelsen och vara något som man vill lägga lite extra pengar på.

Behöver du hjälp från en expert?

Vi på TechBuddy har tekniker över hela landet som gärna hjälper dig med allt när det kommer till TV, på plats i ditt hem eller på distans. Vi sköter TV-montering och installering, och hjälper dig gärna välja rätt TV för just dig. Kom i kontakt med oss idag!

Dela inlägget

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa nya blogginlägg, nyheter eller tips.

Tack!
Något gick snett. Testa igen!